Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!news.uzoreto.com!npeer.de.kpn-eurori
ngs.net!npeer-ng0.de.kpn-eurorings.net!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xln
ed.com!feeder.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx17.ams
1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 32
Message-ID: <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Tue, 08 Jan 2019 03:35:32 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Tue, 08 Jan 2019 03:35:32 GMT
X-Received-Bytes: 2107
X-Received-Body-CRC: 1647041142
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381706
Ukryj nagłówki

On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>
> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>
> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to float
> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
> apart while allowing the filler to finish cooking."
>
> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.

Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.

Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
środek.

A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
zdaje się ogranicza ww. problem:

http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg

--
Marcin

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.01 Stokrotka
08.01 Waldemar
08.01 Stokrotka
08.01 XL
09.01 Stokrotka
09.01 John Doe
09.01 John Doe
10.01 Waldemar
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 d...@g...com
10.01 Animka
11.01 John Doe
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?