Data: 2019-01-08 13:45:39
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>
>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>
>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>> float
>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>
>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>
> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>
> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
> środek.
>
> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
> zdaje się ogranicza ww. problem:
>
> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>
Ja to zrozumiałam śladowo inaczej.
Te dumpli... to pierogi, na pewno, bo sprawdzałam niedawno szukając maszynki
do robienia pieroguw.
Na pewno też celem jest spowolnienie procesu gotowania.
Ja to rozumiem tak, że obniżam temperaurę, by wszystkie wypłynęły, a
temperatura nie za bardzo doszła do nadzienia.
Pewnie nieco surowe jest smaczniejsze, lub soki i smaki w niższej
temperaturce nie uciekną do wody.
W sumie wydaje mi się to bez sensu, zwłaszcza, że jesen często miłośnikiem
jedzenia pieroga surowego, lub obeshniętego.
Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
Do tegp bez wlewania jedna robota mniej.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|