Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

« poprzedni post następny post »
Data: 2019-01-08 20:55:48
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Waldemar" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w wiadomości
news:g9jlckFppm8U1@mid.uni-berlin.de...
> Am 08.01.2019 um 13:45 schrieb Stokrotka:
>>
>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w
>> wiadomości news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>
>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>
>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>>> float
>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do
>>>> with
>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>
>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>>
>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>
>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>> środek.
>>>
>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>
>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>
>> Ja to zrozumiałam śladowo inaczej.
>> Te dumpli... to pierogi, na pewno, bo sprawdzałam niedawno szukając
>> maszynki do robienia pieroguw.
>> Na pewno też celem jest spowolnienie procesu gotowania.
>> Ja to rozumiem tak, że obniżam temperaurę, by wszystkie wypłynęły, a
>> temperatura nie za bardzo doszła do nadzienia.
>> Pewnie nieco surowe jest smaczniejsze, lub soki i smaki w niższej
>> temperaturce nie uciekną do wody.
>>
>> W sumie wydaje mi się to bez sensu, zwłaszcza, że jesen często
>> miłośnikiem jedzenia pieroga surowego, lub obeshniętego.
>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>> Do tegp bez wlewania jedna robota mniej.
>
> łojezu co wy kombinujecie?
> Po prostu farsz w chińskich pierogach jest surowy.

Serio? A z czego? Zwykle jedzenie u Chińczyka, pszynajmniej według TV, jest
mocno pszetwożone, więc bardzo dalekie od surowizny.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.01 XL
09.01 Stokrotka
09.01 John Doe
09.01 John Doe
10.01 Waldemar
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 Stokrotka
10.01 stefan
10.01 d...@g...com
10.01 Animka
11.01 John Doe
11.01 Marcin Debowski
11.01 John Doe
11.01 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.