Data: 2019-01-09 23:33:10
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: John Doe <j...@d...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>
>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
>> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>
>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>
>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>>> float
>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>
>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>>
>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>
>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>> środek.
>>>
>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>
>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>
>> Ja to zrozumiałam śladowo
>
> Oj tak.
>
>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>
> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
> ?
>
>
>
|