Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!reader01.eternal-septe
mber.org!.POSTED!not-for-mail
From: John Doe <j...@d...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Date: Wed, 9 Jan 2019 22:33:10 -0000 (UTC)
Organization: Doe inc.
Lines: 45
Message-ID: <s...@v...com>
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
<5c3514d8$0$524$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: John Doe <j...@s...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 9 Jan 2019 22:33:10 -0000 (UTC)
Injection-Info: reader01.eternal-september.org;
posting-host="71bbc4b140752f428af41950b8083d20"; logging-data="6141";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18PbN1Da4cXLPSkordclkcw"
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Cancel-Lock: sha1:I6UoWGSzb0QAQG1n+sNdsDHWdhM=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381714
Ukryj nagłówki
>>
>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
>> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>
>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>
>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>>> float
>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>
>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>>
>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>
>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>> środek.
>>>
>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>
>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>
>> Ja to zrozumiałam śladowo
>
> Oj tak.
>
>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>
> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
> ?
>
>
>
|