Data: 2019-01-11 19:26:11
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Dolewając wody, zimnej, nie spowodujesz mocniejszego ugotowania farszu,
>> nawet jeśli był on surowy.
> A wlasnie ze mozesz spowodowac, gdy te pierogi (pewnie Dim Sum) wyplyna
> a ty dolejesz zimnej wody to schladzasz po prostu samo ciasto,ten
> chwilowy spadek temperatury ledwie co oddzialowuje na farsz. Ma to
> sprawic by przez chwile cienkie ciasto sie nie gotowalo
>
>> Na pewno zaś zwiększy się końcowa ilość glutenu.
> Ale tutaj nikt sie tym nie martwi oprocz Ciebie, wiec OFT.
No właśnie, oni uwielbiają gluten i po to dolewają wody.
Gluten to namoczona, zasadniczo w zimnej wodzie skrobia zwykle z mąki.
Zaś woda zimna spadnie na dno.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|