Data: 2019-01-12 11:46:09
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: "Stokrotka" <o...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>>>
>>> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
>>
>> Oczywiście, że tak jest. Sprawdź definicję glutenu w encyklopedi.
>> Gluten to rozmoczona mąka.
>>
>
> Durnaś. Gluten to tylko BIAŁKO - w mące.
NIe sprawdzałam definicję w encyklopedi.
Wyszło mi, że są zasadniczo 3 gluteny: roztwur - podstawowe znaczenie słowa,
białko, i jeszcze coś tam.
> Jest go w mące tyle, ile jest i żadne gotowanie nie ma na to żadnego
> wpływu,
Ma wpływ. Białka są nietrwałe i obrubka może zmieniać substancję hemiczną na
inną.
> gluten się nie rozmnoży na skutek gotowania.
Gluten w sensie roztworu rozmnoży się.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
|