Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow

« poprzedni post następny post »
Data: 2019-01-12 17:12:25
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: d...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki

On Saturday, January 12, 2019 at 2:07:37 PM UTC+1, Pszemol wrote:
> <d...@g...com> wrote in message
> news:de157401-d38d-4f63-9d61-985084ad3825@googlegrou
ps.com...
> > On Thursday, January 10, 2019 at 8:16:41 PM UTC+1, stefan wrote:
> >> W dniu 2019-01-10 o 19:43, Stokrotka pisze:
> >> >
> >> >>> Dolewając wody, zimnej, nie spowodujesz mocniejszego ugotowania
> >> >>> farszu,
> >> >>> nawet jeśli był on surowy.
> >> >>> Na pewno zaś zwiększy się końcowa ilość glutenu.
> >> >>> Niedawno w TV, w geograficznym filmie o Chinach ("Na jedwabnym
> >> >>> szlaku" - zdaje się) , podali że oni bardzo lubią wszelkie kremy.
> >> >>> Żarcie ma się jak rozumiem ciągnąć.
> >> >>> Dlatego lubią gluten i rozgotowanie.
> >> >>>
> >> >>
> >> >> Nie wytrzymałem i odpowiem krótko - ale pieprzysz głupoty...
> >> >> Nie ma, nie było i nie będzie NIGDY kuchni chińskiej.
> >> >> To co jest znamieniem kuchni kantońskiej nie będzie nim w kuchni
> >> >> szanghajskiej. Nie chce mi sie wyliczać ale jadłem i próbowałem (na
> >> >> miejscu) kilkanaście co najmniej kuchni regionalnych (a region to tak
> >> >> z pół naszej milutkiej i malutkiej Europy.
> >> >> A za rozgotowane a dokładniej rozparzone pierożki won kucharz popełnia
> >> >> zawodowe samobójstwo. Zaznaczam pan kucharz, kobiety do mycia garów...
> >> >
> >> >
> >> > Sam piepszysz głupoty.
> >> > Może w twoim malutkim rozumku się nie zmieści, że wraz z rozwojem
> >> > cywilizacji
> >> > zmienia się świat. I tak jak zmienia się kuhnia polska, tak zmienia się
> >> > i kuhnia Chińczyka.
> >> > Zmiana polega między innymi na akceptacji samego Chińczyka, nawet jak
> >> > jest z innego, mniejszego kraju, np. Wietnamu,
> >> > że jest postszegany w Europie jako Chińczyk.
> >> > Analogicznie z kuhninią.
> >> > Jak idzies z do baru do CHińczyka, to mało prawdopodobne, że bedzie tam
> >> > CHińczyk, ale bardzo prawdopodobne, że będzie tam skośnooki. Za to
> >> > jedzenie "U CHińczyka" będzie prawdopodobnie podobne i w Warszawie, i w
> >> > Wołominie, i w Krakowie.
> >> >
> >> Odpowiem ci krótko. W Polsce NIGDY nie jadłem w barach ani restauracjach
> >> serwujących jadło "azjatyckie".
> >> W Chinach, Japonii i Wietnamie spędziłem razem jakieś dwa lata, w
> >> wielkich miastach o których nawet nie słyszałaś a są dużo większe np od
> >> Warszawy, i małych wioseczkach, gdzie turyści nigdy nie zaglądają.
>
> > Może nas oświeć mistrzu jakie to restauracje w miastach większych od
> > Warszawy w Chinach i Wietnamie o których nie słyszeliśmy serwują nagminnie
> > nie-chińskie potrawy ?
>
> Przecież on tego nie napisał... On tylko słusznie stwierdził, że nie ma
> czegoś
> takiego jak kuchnia chinska, bo Chiny to ogromny kraj gdzie każdy region
> wielkości części naszej Europy, ma swoje charakterystyczne smaki i
> upodobania.
> Zresztą nawet w naszej "małej" Polsce inaczej wygląda kuchnia na Śląsku,
> inaczej na Ukrainie a inaczej na Pomorzu... co dopiero w ogromnych Chinach.
> Rozumiesz teraz?
>
> Stefan ma tą przewagę że jeździ i je u lokalsów - nie polega na książkach
> czy filmach tylko podróżuje. Kuchnia "u Chinczyka" w Polsce czy w USA
> to zupełnie coś innego niż kuchnia gotowana na miejscu, w Chinach...
> Jeszcze w dużych miastach USA w dzielnicach azjatyckich, tak zwanych
> "Chinatown" (jest takie u mnie w Chicago) można dorwać w miarę autentyczną
> restaurację serwującą kuchnię zbliżoną do tego co można dostać w Chinach.
> Ale w przypadkowej budce "u Chinczyka" będziesz miał jakąś wersję
> zeruopeizowaną tej potrawy pod gusta klientów europejskich, nie to samo.
>
> Mam przykład u siebie w Chicago pod nazwą "Polska Kiełbasa".
> Sprzedają coś takiego w amerykańskich sklepach. Słyszałeś o czymś takim?
> http://www.johnsonville.com/products/premium-polish-
kielbasa-sausage.html
> Ja też nie. A 28 pierwszych lat mojego życia mieszkałem i jadłem kiełbasy w
> PL :-)

Ja tego nie wiedziałem.
Nigdy z Polski nie wyjeżdżałem.
To fantastyczne co napisałeś !!!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.01 Stokrotka
12.01 John Doe
13.01 XL
13.01 XL
13.01 Animka
13.01 Animka
14.01 Marcin Debowski
14.01 d...@g...com
14.01 XL
14.01 John Doe
15.01 d...@g...com
15.01 Animka
16.01 Pszemol
16.01 Pszemol
16.01 Pszemol
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????