Data: 2019-01-14 02:56:50
Temat: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2019-01-12, Pszemol <P...@P...com> wrote:
> Mam przykład u siebie w Chicago pod nazwą "Polska Kiełbasa".
> Sprzedają coś takiego w amerykańskich sklepach. Słyszałeś o czymś takim?
> http://www.johnsonville.com/products/premium-polish-
kielbasa-sausage.html
> Ja też nie. A 28 pierwszych lat mojego życia mieszkałem i jadłem kiełbasy w
> PL :-)
To teraz dowiedz się, że ta kiełbasa (nie ta z linka, ale tej samej
firmy) jest importowana m.in. na rynki azjatyckie i po prawdzie jest
jedną z co bardziej jadalnych kiełbas jaką można tam lokalnie dostać.
https://i5.walmartimages.com/asr/c960566d-caf2-49bc-
ba97-81894a0f45df_1.f5f5f354882075a313771f03f57b6f64
.jpeg
Interesujące jest jeszcze jedno, taką kiełbasę (produkt) jak z
powyższego linku, importowano jeszcze jakieś 10 lat temu, a potem stało
sie coś i kiełbasa zmieniła nazwę:
https://s3-ap-southeast-1.amazonaws.com/media.redmar
t.com/newmedia/460x/i/m/077782024241_0029_1466568376
934.jpg
To juz nie kiełbasa polska, a kiełbasa czosnkowa.
A słyszał ktoś o takim polskim piwie?
https://scontent-atl3-1.cdninstagram.com/vp/078760a4
65688f4b9217709511f2a027/5CA68A24/t51.2885-15/e15/36
885649_929892223878827_9167887201193689088_n.jpg
Natomiast co do meritum, to myślę sobie, że bez sensu czepiać się takich
rzeczy jak kuchnia chińska, czy polska kiełbasa, bo wiadomo, że chodzi o
pewne grupy potraw czy produktów postrzegane tak a nie inaczej z zewnątrz
danego kraju. Jak ktoś tyle podróżuje i jest takim ekspertem od kuchni
azjatyckich to powinień miec do tego typu sformułowań dystans. Jak to
mówią, nadgorliwośc bywa gorsza od faszyzmu.
--
Marcin
|