« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2018-11-12 23:07:32
Temat: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
ciasta, reszta pracy to drobnostki.
Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
szklanych form):
- 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
- 3-4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 op. drożdży instant
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
(może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
- ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
łopatką)
- dwie identyczne duże plastikowe miski
Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
Kontrolować, czy rośnie.
Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
góra+dół.
Dzięki temu chleb zyska połysk.
Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
- nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2018-11-12 23:55:29
Temat: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.XL <i...@g...pl> wrote:
> Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
> ciasta, reszta pracy to drobnostki.
>
> Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
> szklanych form):
> - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
Musi być mąka chlebowa 750!
> - 3-4 łyżeczki soli
> - 2-3 łyżeczki cukru
> - 1 op. drożdży instant
> - kilka łyżek oleju lub oliwy
> - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
> (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
> - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
> konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
> łopatką)
> - dwie identyczne duże plastikowe miski
>
> Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
> mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
> spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
> Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
> wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
> palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
> Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
> Kontrolować, czy rośnie.
> Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
> 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
> Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
> rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
> góra+dół.
> Dzięki temu chleb zyska połysk.
>
> Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
> i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
> - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
> Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
>
J.w.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2019-01-25 16:10:02
Temat: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.W dniu poniedziałek, 12 listopada 2018 23:55:31 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> XL <i...@g...pl> wrote:
> > Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
> > ciasta, reszta pracy to drobnostki.
> >
> > Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
> > szklanych form):
> > - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
>
> Musi być mąka chlebowa 750!
>
>
> > - 3-4 łyżeczki soli
> > - 2-3 łyżeczki cukru
> > - 1 op. drożdży instant
> > - kilka łyżek oleju lub oliwy
> > - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
> > (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
> > - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
> > konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
> > łopatką)
> > - dwie identyczne duże plastikowe miski
> >
> > Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
> > mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
> > spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
> > Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
> > wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
> > palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
> > Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
> > Kontrolować, czy rośnie.
> > Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
> > 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
> > Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
> > rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
> > góra+dół.
> > Dzięki temu chleb zyska połysk.
> >
> > Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
> > i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
> > - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
> > Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
> >
>
>
> J.w.
>
> --
> XL
Pytanie
> > - kilka łyżek oleju lub oliwy
dodajemy do ciasta czy używamy do smarowania formy?
j.b
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2019-01-25 20:42:42
Temat: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.<j...@g...com> wrote:
> W dniu poniedziałek, 12 listopada 2018 23:55:31 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
>>> ciasta, reszta pracy to drobnostki.
>>>
>>> Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
>>> szklanych form):
>>> - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
>>
>> Musi być mąka chlebowa 750!
>>
>>
>>> - 3-4 łyżeczki soli
>>> - 2-3 łyżeczki cukru
>>> - 1 op. drożdży instant
>>> - kilka łyżek oleju lub oliwy
>>> - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
>>> (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
>>> - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
>>> konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
>>> łopatką)
>>> - dwie identyczne duże plastikowe miski
>>>
>>> Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
>>> mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
>>> spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
>>> Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
>>> wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
>>> palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
>>> Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
>>> Kontrolować, czy rośnie.
>>> Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
>>> 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
>>> Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
>>> rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
>>> góra+dół.
>>> Dzięki temu chleb zyska połysk.
>>>
>>> Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
>>> i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
>>> - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
>>> Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
>>>
>>
>>
>> J.w.
>>
>> --
>> XL
> Pytanie
>>> - kilka łyżek oleju lub oliwy
> dodajemy do ciasta czy używamy do smarowania formy?
> j.b
>
Do ciasta.
Formy są wysmarowane domyślnie inną porcją.
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |