Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chłodnik na gorące dni
Date: Thu, 22 Jun 2017 14:16:53 +0200
Organization: private
Lines: 60
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <oifsar$cik$1@sunflower.man.poznan.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<oig8jv$k9p$2@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1498133825 24403 88.156.90.73 (22 Jun 2017 12:17:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jun 2017 12:17:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377246
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2017 o 13:10 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
> Fajny przepis. Dzięki ! )
>
> to co mi się szczególnie podoba w przepisach które mi podesłałes to np:
>
> .....Posolić, aby surowizna z nich wyszła,.....
> albo
> .....i jeszcze trochę ubijać, aby na wierzchu pę
> cherzyki wystąpiły.....
>
> to znaczy !!praktyczne porady!! dla ludzi mniej zaawansowanych w
> sekretach kulinarnych. Te przepisy które są obecnie publikowane
> przypominają często bardziej recepty aptekarskie ).Niestety.
>
Stare księgi kucharskie są bardzo pouczające.
Rzeczywiście, autorzy chętnie udzielali wskazówek technicznych, które
ułatwiały pierwsze próby.
Być może dlatego, że wydanie książki to był spory wydatek i nikt nie
angażowałby swoich pieniędzy w nieprzemyślane przedsięwzięcie. A nawet
jeśli, czas weryfikował przydatność (nakład, wznowienia).
Uznane książki i autorzy do dziś mają swoje miejsce i są uznawane za
wzorzec.
Teraz kuchnia jest bardzo modna i kuchenne blogerki tylko powtarzają za
innymi, często bez własnych doświadczeń.
Cena postępu - wiedza i doświadczenie kontra lansiarstwo.
> Prawdziwego kwasu chlebowego jeszcze nie próbowałem, bo rzeczywiście
> taki ze sklepu jest powiedzmy sobie średni.. )
Dawno temu piłem i jako dziecko bardzo lubiłem kwas chlebowy. Nawet w
późniejszym okresie dostępności Pepsi, czy Coca Coli, wspomnienia kwasu
chlebowego były smaczniejsze od tych "wynalazków".
Wtedy we Wrocławiu mieliśmy tygiel kulturowy i można było zasmakować wielu
ciekawych potraw z różnych stron Rzplitej.
--
Trefniś
|