Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Chochoły

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chochoły

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 103


« poprzedni wątek następny wątek »

91. Data: 2006-02-09 11:44:10

Temat: Re: Chochoły
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Janusz Czapski wrote:

> Chcesz mnie obrazić??? :-))))

Nieeee, ratować przed otruciem :) BTW, co się je w purchawce - skórę
czy kurz? Ja już się i tak nie nauczę jeść tego, co od dziecka
uważałam za truciznę, ale dobrze wiedzieć.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


92. Data: 2006-02-09 12:14:45

Temat: Re: Chochoły
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:43eb2b0b$1@news.home.net.pl...
> Janusz Czapski wrote:
>
> > Chcesz mnie obrazić??? :-))))
>
> Nieeee, ratować przed otruciem :) BTW, co się je w purchawce - skórę
> czy kurz? Ja już się i tak nie nauczę jeść tego, co od dziecka
> uważałam za truciznę, ale dobrze wiedzieć.
>
Jaką skórę? Jaki kurz???? O czym Ty mówisz?
Purchwaki mają snieżno biały pachnący miąższ! :-)
Pozdrawiam ;-)
Janusz
PS
Czy Ty czasem nie mówisz o tęgoskórach? To nie purchawki :-))
J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


93. Data: 2006-02-09 12:27:12

Temat: Re: Chochoły
Od: "Zielka" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>>
> prócz tego kanie maja taki zajefajny zapach że mam chęć je zjeść na
> surowo... po tym zapachu zawsze je rozróżnię...;)))P
>

Dla mnie jest to zapach mleka w proszku.
Pozdrawiam, Krystyna

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


94. Data: 2006-02-09 12:45:31

Temat: Re: Chochoły
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Janusz Czapski wrote:

> Jaką skórę? Jaki kurz???? O czym Ty mówisz?
> Purchwaki mają snieżno biały pachnący miąższ! :-)
> Pozdrawiam ;-)
> Janusz
> PS
> Czy Ty czasem nie mówisz o tęgoskórach? To nie purchawki :-))

Całkiem możliwe. Taka kulka, co jest biała jak młoda, a potem jak
dojrzeje to peka i kurzy. Najwyraźniej słusznie tego nie jem :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


95. Data: 2006-02-09 13:17:10

Temat: Re: Chochoły
Od: Michal Misiurewicz <m...@i...rr.com> szukaj wiadomości tego autora

Janusz Czapski wrote:

>>> Chcesz mnie obrazić??? :-))))
>> Nieeee, ratować przed otruciem :) BTW, co się je w purchawce - skórę
>> czy kurz? Ja już się i tak nie nauczę jeść tego, co od dziecka
>> uważałam za truciznę, ale dobrze wiedzieć.
>>
> Jaką skórę? Jaki kurz???? O czym Ty mówisz?
> Purchwaki mają snieżno biały pachnący miąższ! :-)

Mlode. A potem skora i kurz. Tryjace nie sa, ale ta jadalnosc to
przesada:
http://www.grzyby.pl/gatunki/Lycoperdon.htm

Oczywicie co kto lubi... Kiedys jadalem nawet siniaki (po obgotowaniu):
http://www.grzyby.pl/gatunki/Boletus_luridus.htm
ale teraz bym sie nie odwazyl.

Pozdrowienia,
Michal


--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


96. Data: 2006-02-09 13:20:40

Temat: Re: Chochoły
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:43eb396c$1@news.home.net.pl...
> Janusz Czapski wrote:
>
> > Jaką skórę? Jaki kurz???? O czym Ty mówisz?
> > Purchwaki mają snieżno biały pachnący miąższ! :-)
> > Pozdrawiam ;-)
> > Janusz
> > PS
> > Czy Ty czasem nie mówisz o tęgoskórach? To nie purchawki :-))
>
> Całkiem możliwe. Taka kulka, co jest biała jak młoda, a potem jak
> dojrzeje to peka i kurzy. Najwyraźniej słusznie tego nie jem :)
>
Najwyraźniej. Bo jada się takie kulki na nóżce jakby obsypane białym
proszkiem.
O! takie: http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/ga18.htm
Pozdrawiam :-)
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


97. Data: 2006-02-09 13:32:10

Temat: Re: Chochoły
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Misiurewicz napisał(a):
[...]
> Oczywicie co kto lubi... Kiedys jadalem nawet siniaki (po obgotowaniu):
> http://www.grzyby.pl/gatunki/Boletus_luridus.htm
> ale teraz bym sie nie odwazyl.

Siniaki to jedynie sa dobre jako maślaki.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


98. Data: 2006-02-09 13:52:37

Temat: Re: Chochoły
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Janusz Czapski wrote:
>
> Najwyraźniej. Bo jada się takie kulki na nóżce jakby obsypane białym
> proszkiem.
> O! takie: http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/ga18.htm

Ładna :) Ale tamte były bez nóżki i gładkie.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


99. Data: 2006-02-09 14:22:56

Temat: Re: Chochoły
Od: "Rene" <r...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A sama jadłaś je?

Taaak:) I miewam się dobrze:) Jadłam je juz gdzieś w wieku 10 lat i do dziś
żyję i zawsze lubię wiosna pojeść sobie ich:D:D:D

> Z jadalnych jeszcze do marca powinny być boczniaki ostrygowane X-III;

Nawet w marcu moga wyrosnąć? No bo że do pierwszych mrozów sa to wiem
(zagościły mi po wyciętym kasztanowcu:))
Pozdrav.Rene


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


100. Data: 2006-02-09 14:59:14

Temat: Re: Chochoły
Od: Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik piotrh napisał:
> Użytkownik "Rene" <r...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:dsal98$ddd$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>>Konie też coś gubiły :-) A ponieważ ulicy do
>>>sprzątania sporo było, i dużo do wywożenia taczką, to te zmiotki
>
> rzucało
>
>>>sie za żywopłot. Ale pieczarki tam rosły ! Piekło się je posypane
>
> solą
>
>>>na kuchennej płycie ....
>>
>>Mmmmmmmm... pieczarek nigdy tak nie jadłam... Ale tzw prośnianki
>
> (czyli
>
>>gąski zielonki lub siwki) - mniam mniam mniamm...
>>Pozdrav.Rene
>>
>>O matko, ale się wspomnieniowo zrobiło....
>>
>
> Najlepsze do tego rydze - kiedyś mogłem zbierać na półgodzinnym
> spacerze , teraz muszę parę godzin w bory jechać i liczyć na szczęście
> bo bardzo rzadkie się coś zrobiły .
> Polecam też tym sposobem przyrządzane kanie (sowy) - te można też
> w panierce jak kotlety smażyć ... o matko jak mi się chce takich łakoci
> ! :-)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 9 . [ 10 ] . 11


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie kupujecie rzadkie okazy ?
Zadbajmy o Mapę Ogrodników.
umierajacy rozmaryn
mirzan
żonkile i hiacynt

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »