« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2006-02-09 09:18:16
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "Krystyna Chiger" > >
> > Z kaniami trzeba ostrożnie , są podobne , nieco trujące grzyby !
> > (tylko nazwy nie pamiętam)
>
> Podobno muchomory sromotnikowe. Ale zawsze dziwiło mnie, jak można
> pomylić kanię z jakimkolwiek innym grzybem. To jedyny grzyb, który
> ma ruchomą obrączkę, wszystkie inne mają przyrośniete do trzona.
> O różnicy na kapeluszu między kropkami muchomora a strzępami kani
> już nie mówię, bo to nie dla wszystkich oczywsta różnica .
>
> --
prócz tego kanie maja taki zajefajny zapach że mam chęć je zjeść na
surowo... po tym zapachu zawsze je rozróżnię...;)))P
--
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2006-02-09 09:19:16
Temat: Re: ChochołyKrystyna Chiger napisał(a):
> piotrh wrote:
> (...)
>>
>> Dodam , że na kaszubach (do których się poczuwam genealogicznie)
>> zbiera się np. olszówki , ale młode i traktuje jak inne pośledniejsze
>> grzyby ;-) Sam kiedyś zbierałem jak nic innego nie było ( bo one zawsze
>> są)
>> do czasu nagonki medialnej na nie jakieś 20 lat temu ....
Tylko spore ilości i regularne jedzenie owych szkodzi ale ponoć nie
wszystkim, ale tym co szkodzi to "załatwia" czerwone ciałka krwi.
>> Teraz rosną u mnie w ogrodzie i dobrze mi tak :-)))
>
> Olszuwek u mnie sie nie zbierało, więc i ja nie zbierałam nigdy.
[...]
Olszówki jadłem [podbierałem je po cichu bo mi smakowały] w młodości,
zawsze były to grzyby tylko zamarynowane w kamiennym garze.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2006-02-09 09:20:20
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "Krystyna Chiger" <
> > A z wszystkich , poza prawuskami oczywiście najwyżej cenię koźlaki ,
> > szczególnie czerwone :-)
> > Ot i jesień wiosną się zrobiła ....
>
> Czerwone też lubię, bo je widać :)) Ale chyba najbardziej lubię
> rydze (smażone na maśle albo pieczone na blasze) i kurki (jajecznica
> z kurkami).
>
> > Ot i jesień wiosną się zrobiła ....
>
> To tak w oczekiwaniu na wiosnę...
>
no i narobiliscie apetytu...ostatnie mrożone opieńki pójda dzis na patelnię
;))
--
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2006-02-09 09:25:31
Temat: Re: ChochołyJanusz Czapski napisał(a):
[...]
> Jak to gdzie? W Jedlance. Zapraszam w sezonie :-)
Trzymam za słowo :-)
>> Nie wiem czy na Mazurach byś je odróżnił, czerwone są czesto jak
>> czerwonawe, to chyba od lasu zależy jakie grzyb ma wybarwienie.
>
> Zawsze. Odróżnienie jest bardzo proste. TYLKO muchomor czerwonawy ma na
> czerwono zabarwiony miąższ w dolnej części trzona.
> Wszystkie inne muchomory maja miąższ biały.
[...]
Kurde, masz rację, ze też ja na to nie wpadłem, pewnie dlatego, że ich
nie wyciągałem z tych mchów.
Tyle grzybów się zmarnowało :-(
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2006-02-09 09:28:55
Temat: Re: ChochołyJanusz Czapski napisał(a):
> Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:43eb057f$1@news.home.net.pl...
>> Janusz Czapski wrote:
>>> Widocznie to był fachowiec. :-)) Purchawka (Lycoperdon perlatum) to
> bardzo
>>> smaczny grzyb jadalny. :-))
>> Nie mylisz z truflą?
>>
> Chcesz mnie obrazić??? :-))))
Raczej Tęgoskóra pospolitego!
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2006-02-09 09:53:12
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "ewa" <m...@l...com> napisał w wiadomości
news:dsf1hu$au0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> prócz tego kanie maja taki zajefajny zapach że mam chęć je zjeść na
> surowo... po tym zapachu zawsze je rozróżnię...;)))P
>
Hm! Nie ryzykowałbym :-((
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2006-02-09 10:25:38
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:dsf042$93m$1@node1.news.atman.pl...
> >
> > Tiaaa, tylko gdzie teraz zbierać grzyby, kiedy gdzie nie pojadę to przy
> > drogach stoją już z nimi ci co byli przede mną.
>
> Jak to gdzie? W Jedlance. Zapraszam w sezonie :-)
>
A tymczasem mozesz sobie je pozbierać tu:
http://fotogalerie.pl/galeria/januszcz9447 (najlepiej włącz pokaz slajdów!)
Pozdrawiam ;-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2006-02-09 10:51:26
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "Janusz Czapski"
> > prócz tego kanie maja taki zajefajny zapach że mam chęć je zjeść na
> > surowo... po tym zapachu zawsze je rozróżnię...;)))P
> >
> Hm! Nie ryzykowałbym :-((
widocznie nie czujesz tego co ja...nigdy mnie ten sposób nie
zawiódł...zresztą kole mnie rosną takie kanie że nie sposób miec wątpliwości
ale nieraz na jakichś grzybobraniach w obcych terenach wywąchiwałam kanię
bezbłędnie ;))P
--
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2006-02-09 11:04:49
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "ewa" <m...@l...com> napisał w wiadomości
news:dsf72k$20o$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > >
> > Hm! Nie ryzykowałbym :-((
>
> widocznie nie czujesz tego co ja...nigdy mnie ten sposób nie
> zawiódł...
No przeciez Ci nie zabronię :-) Twoje życie - Twoja śmierć ;-)
Pozdrawiam ;-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2006-02-09 11:43:20
Temat: Re: Chochoły
Użytkownik "Janusz Czapski"
> No przeciez Ci nie zabronię :-) Twoje życie - Twoja śmierć ;-)
> Pozdrawiam ;-)
Eee...jakims dekadentyzmem powiało.... :(
Nie ważne jaki sposób...wazne że skuteczny ;))PPP
--
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |