Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chodzi za mną szpinak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chodzi za mną szpinak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-14 21:52:42

Temat: Chodzi za mną szpinak
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą
'Patelnia Rzymska' w skrócie : grillowana pierś z kurczaka zapieczona
pod pomidorami, szpinakiem i żółtym serem plus frytki. Wyszło naprawdę
smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
Z góry dziękuję.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-14 22:05:52

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka napisał(a):

> Witam,
>
> Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą
> 'Patelnia Rzymska'

Szczelić ci patelnie?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-14 22:49:13

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: Krystyna Chiger <k...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Paulinka napisał:
(...)
> Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.

Potrzeba (na 4 osoby):

1 kg szpinaku (mrożonego 500 g)
500 g twarogu
30 g maki
200 g tartego, żółtego sera
1 jajko
125 g masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Ser odcisnąć z nadmiaru serwatki, utrzeć lub zemleć. Szpinak przebrać,
odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody,
gotować bez przykrycia 5 min. odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub
zemleć. Połączyć szpinak z serem w jednolitą masę dodać połowę tartego sera,
jajko, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
uformować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę.
Gotować 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na
żaroodpornym półmisku, posypać resztą sera i grudkami masła. Ustawić wysoko,
w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min.

*************
Przepis nie jest mój, ściągnęłam go z grupy wiele lat temu i
wielokrotnie stosowałam.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-15 08:33:21

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: "mgr (zasłalem łóżko) - mam problem z wymówieniem \"r\"" <m...@O...PL> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> Paulinka napisał(a):
>> Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą
>> 'Patelnia Rzymska'
>
> Szczelić ci patelnie?

miszcz patelni "Złota Wara"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-15 08:55:18

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmgmc3$rr7$1@news.albasani.net...
> Paulinka napisał(a):
> Szczelić ci patelnie?

szczel siem w ryj popaprańcu

--
Panslavista - ja naprawdę nie jestem trollem.
Uwierzcie mi proszę. Jestem tylko trochę po**bany.
Ale chyba każdy może być trochę po**bany, no nie?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-15 11:35:46

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie Paulinka napisał(a):

> smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.

Szybki makaron ze szpinakiem ;)

Makaron (łazanki, muszelki, kokardki itp) 250g
0,5 kg mrożonego szpinaku
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ząbki czosnku
świeża bazylia lub inne przyprawy

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy,
wrzucamy szpinak i odparowujemy go ciągle mieszając, dodajemy siekany
czosnek, przyprawiamy bazylią, solą i tym co kto lubi. Jak już woda ze
szpinaku wyparuje dodajemy puszkę tuńczyka bez wody, mieszamy i dodajemy
gotowy makaron. Podajemy posypany parmezanem.

Smacznego

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-15 13:49:37

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
> Z góry dziękuję.

Może nie w głównej, ale występuje - jaja faszerowane ze szpinakiem. Albo
risotto ze szpinakiem?


M.K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-15 14:51:32

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:fmglur$igg$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą 'Patelnia
> Rzymska' w skrócie : grillowana pierś z kurczaka zapieczona pod
> pomidorami, szpinakiem i żółtym serem plus frytki. Wyszło naprawdę
> smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
> Z góry dziękuję.
Jadłem w pewnej restauracji wspaniałą pizzę ze szpinakiem. Postaram się z
tamtąd wyciągnąć przepis - wiem że było to jeszcze z jakimś serkiem i
śmietaną.

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-15 15:09:27

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
news:fmihbv$bod$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jadłem w pewnej restauracji wspaniałą pizzę ze szpinakiem. Postaram się z
> tamtąd wyciągnąć przepis - wiem że było to jeszcze z jakimś serkiem i
> śmietaną.

Ja jadłam taką pizzę wiele lat temu w Niemczech. Była mrożona - kupiona w
jakimś markecie tamtejszym, ale do dziś pamiętam, że była bardzo smaczna.
Chciałam kiedy,s powtórzyć takie danie w domu, ale niestety to nie było to.
Jak Ci się uda zdobyć przepis, zrobię powtórkę.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-16 16:52:54

Temat: Re: Chodzi za mną szpinak
Od: Ewik <e...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Wyprobuj roladę

ROLADA SZPINAKOWAI
1 opakowanie szpinaku
4 jajka
2 serki almette ziołowe
kilka plasterków szynki cienko pokrojonej

Szpinak smażymy, doprawiamy do smaku. Po ostygnięciu dodajemy 4
żółtka, pianę z ubitych białek mieszamy lekko ze szpinakiem.
Całość wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut w temp.180
Biszkopt szpinakowy zimny smarujemy 1 serkiem, na to szynka, drugi
serek i zwijamy w roladę.
Do lodówki na 1/2 godziny













› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Mam już tego dość!
Toster i panini
przepis na kruche babeczki z musem chrzanowym i łososiem
Re: Mam już tego dość!
darmowy kalendarz na 2008 <spam>

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »