« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-14 21:52:42
Temat: Chodzi za mną szpinakWitam,
Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą
'Patelnia Rzymska' w skrócie : grillowana pierś z kurczaka zapieczona
pod pomidorami, szpinakiem i żółtym serem plus frytki. Wyszło naprawdę
smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
Z góry dziękuję.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-14 22:05:52
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakPaulinka napisał(a):
> Witam,
>
> Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą
> 'Patelnia Rzymska'
Szczelić ci patelnie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-14 22:49:13
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakUżytkownik Paulinka napisał:
(...)
> Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
Potrzeba (na 4 osoby):
1 kg szpinaku (mrożonego 500 g)
500 g twarogu
30 g maki
200 g tartego, żółtego sera
1 jajko
125 g masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Ser odcisnąć z nadmiaru serwatki, utrzeć lub zemleć. Szpinak przebrać,
odciąć ogonki, listki starannie wypłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody,
gotować bez przykrycia 5 min. odcedzić i odcisnąć, drobno posiekać lub
zemleć. Połączyć szpinak z serem w jednolitą masę dodać połowę tartego sera,
jajko, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
uformować kulki wielkości orzecha, obtaczać w mące i wrzucać na wrzącą wodę.
Gotować 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić i osączyć. Ułożyć na
żaroodpornym półmisku, posypać resztą sera i grudkami masła. Ustawić wysoko,
w gorącym piekarniku i zapiekać 5 min.
*************
Przepis nie jest mój, ściągnęłam go z grupy wiele lat temu i
wielokrotnie stosowałam.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-15 08:33:21
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakPanslavista napisał(a):
> Paulinka napisał(a):
>> Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą
>> 'Patelnia Rzymska'
>
> Szczelić ci patelnie?
miszcz patelni "Złota Wara"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-15 08:55:18
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmgmc3$rr7$1@news.albasani.net...
> Paulinka napisał(a):
> Szczelić ci patelnie?
szczel siem w ryj popaprańcu
--
Panslavista - ja naprawdę nie jestem trollem.
Uwierzcie mi proszę. Jestem tylko trochę po**bany.
Ale chyba każdy może być trochę po**bany, no nie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-15 11:35:46
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakŚwiadomie, albo i nie Paulinka napisał(a):
> smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
Szybki makaron ze szpinakiem ;)
Makaron (łazanki, muszelki, kokardki itp) 250g
0,5 kg mrożonego szpinaku
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ząbki czosnku
świeża bazylia lub inne przyprawy
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy,
wrzucamy szpinak i odparowujemy go ciągle mieszając, dodajemy siekany
czosnek, przyprawiamy bazylią, solą i tym co kto lubi. Jak już woda ze
szpinaku wyparuje dodajemy puszkę tuńczyka bez wody, mieszamy i dodajemy
gotowy makaron. Podajemy posypany parmezanem.
Smacznego
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-15 13:49:37
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakPaulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
> Z góry dziękuję.
Może nie w głównej, ale występuje - jaja faszerowane ze szpinakiem. Albo
risotto ze szpinakiem?
M.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-15 14:51:32
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakUżytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:fmglur$igg$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> Zrobiłam sobie ostatnio danie skopiowane z restauracji pod nazwą 'Patelnia
> Rzymska' w skrócie : grillowana pierś z kurczaka zapieczona pod
> pomidorami, szpinakiem i żółtym serem plus frytki. Wyszło naprawdę
> smaczne, ale ochota na szpinak mi nie minęła. Może sie ktoś podzieli
> jakimś sprawdzonym przepisem ze szpinakiem w roli głównej.
> Z góry dziękuję.
Jadłem w pewnej restauracji wspaniałą pizzę ze szpinakiem. Postaram się z
tamtąd wyciągnąć przepis - wiem że było to jeszcze z jakimś serkiem i
śmietaną.
Pozdrowienia
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-15 15:09:27
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakUżytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
news:fmihbv$bod$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jadłem w pewnej restauracji wspaniałą pizzę ze szpinakiem. Postaram się z
> tamtąd wyciągnąć przepis - wiem że było to jeszcze z jakimś serkiem i
> śmietaną.
Ja jadłam taką pizzę wiele lat temu w Niemczech. Była mrożona - kupiona w
jakimś markecie tamtejszym, ale do dziś pamiętam, że była bardzo smaczna.
Chciałam kiedy,s powtórzyć takie danie w domu, ale niestety to nie było to.
Jak Ci się uda zdobyć przepis, zrobię powtórkę.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-16 16:52:54
Temat: Re: Chodzi za mną szpinakWyprobuj roladę
ROLADA SZPINAKOWAI
1 opakowanie szpinaku
4 jajka
2 serki almette ziołowe
kilka plasterków szynki cienko pokrojonej
Szpinak smażymy, doprawiamy do smaku. Po ostygnięciu dodajemy 4
żółtka, pianę z ubitych białek mieszamy lekko ze szpinakiem.
Całość wylewamy na blachę i pieczemy 25 minut w temp.180
Biszkopt szpinakowy zimny smarujemy 1 serkiem, na to szynka, drugi
serek i zwijamy w roladę.
Do lodówki na 1/2 godziny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |