« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2007-07-28 13:31:21
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Użytkownik "Jeff" <j...@v...pl> napisał w wiadomości
news:4cdf.0000005d.46ab3e3f@newsgate.onet.pl...
>
> :)) Moj kuzyn nie jest w stanie przelknac kawalka miesa wieprzowego lub
> wolowego. Mieso wieprzowo-cielece zje tylko wtedu, jesli jest ono podane
> w
> postaci zrazow lub tzw. kotletow mielonych, przyrzadzonych w jakis
> wymyslny
> sposob. Natomiast uwielbia ryby, ale tez nie wszystkie.
> Nie znosi organicznie zapachu tluszczy zwierzecych, jedynie toleruje
> maslo i
> przetwory mleczne (jogurty, sery itp).
A jak ma na imię twój "kuzyn"? Może Jacek? :)
> Jesli poczuje zapach wytapianej sloniny, potwornie sie denerwuje, bo ma
> odruch
> wymiotny i musi otwierac na maxa wyciagi oraz okna w mieszkaniu.
To PO CO mu wytapiasz tą śmierdzącą i tak szkodliwą słoninkę, nielogiczna
kobieto ??? 8)
> Galarety, wywary z kosci w postaci rosolow, galaretki-desery, warto jesc
> z uwagi
> na to, ze zawieraja one pewna bardzo wazna dla organizmu ludzkiego
> substancje,
> ktora trudno znalezc w innych produktach. Substancja ta m.innymi pozwala
> na
> wzmocnienie systemu kostno-miesniowego.
A jaka to "pewna substancja" ? oświecona kobieto Jeff-ino...
> Chociaz, istnieje pewien gatunek egzotycznych bulw, ktore ten zwiazek
> zawieraja, ale ktore w naszej strefie klimatycznej niestety nie sa
> dostepne.
Czyli jednak ma rację Kwaśniewski, że poleca jeść te galarety z tajemniczą
substancją??? Zwłaszcza gdy ma się problemy ze stawami,
- No dzięki za poparcie :)
> Sorry, ale nic wiecej na ten temat nie moge napisac, bowiem na grupie
> dziala opty-wywiad i opty-agenci wlywu:))))
AAAAaaaa.... "działa opty-wywiad i opty-agenci"... JESSS! ;>
A białe opty-myszki też widzisz??... ;P
Już więcej tajemnic swojej wiedzy ZA DARMO nie zdradzisz, Annoklay??? 8)
Znaamy to, znamy... :)))
Jaaasne, biznes to biznes... tak trzymaj, handziu! :)
Krystyna
--
Czesto lepiej zamilczec, bo jeszcze bardziej mozna dac sie poznac:-)
Jeff (Annaklay)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2007-07-28 13:37:27
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Użytkownik "Mateusz Szczyrzyca" <a...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:f8ffjg$ksb$1@news.onet.pl...
> 28.07.2007: Krystyna*Opty* wrote:
>>
>> Użytkownik "..::Dangerous Dan::.." <d...@W...pl> napisał
>> w
>> wiadomości news:f8f8t0$nag$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Krystyna*Opty* napisał(a):
>> Gdyby to było prawdą, to nie byłoby ptaków pokonujących bardzo długie
>> dystanse bez postojów na popas (węglowodanowy?) w okresie jesiennych
>> odlotów do ciepłych krajów...
>> No ale widocznie ptaki nie znają teorii najlepszych na świecie trenerów,
>> fizjologów i dietetyków... ;P
>
> Idąc tą drogą rozumowania, to człowiek stojący na Mount Everest (8848
> m.n.p.m.),
> nie powinien potrzebować aparatu tlenowego, skoro żyjące w tamtych
> rejonach
> ptaki (Gęsi Tybetańskie) potrafią tam latać na wysokościach 10000 m.n.p.m
> bez konieczności posiadania takiego aparatu. No ale widocznie o tym nie
> wiedzą, że powinny.
Ludzie gór też go nie potrzebują... 8)
Krystyna
--
Do źródła trzeba iść pod górę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2007-07-28 13:41:13
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Krystyna T. napisala:
> Czesto lepiej zamilczec, bo jeszcze bardziej mozna dac sie poznac:-)
> Jeff (Annaklay)
:))Dokladnie. Dlaczego wiec nie respektujesz tych swoich genialnych sygnaturek
glupia Krysiu?
Juz zapominialas bidulko co napisalas dzisiaj rano w tym poscie:
==================================
Krystyna*Opty*
More options Jul 28, 6:48 am
> Użytkownik "czeremcha"
I niestety, tylko tyle macie do powiedzenia na temat...
Ad personam - i to wszystko.
Krystyna
--
Cwani ludzie dyskutują o pomysłach; przeciętni - o wydarzeniach;
a małostkowi - o innych osobach.
==================================
:))))))))) do psychiatry proponuje sie udac, zalosna optymaniaczko.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2007-07-29 00:53:40
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodroweKrystyna*Opty* napisał(a):
>>> No ale musisz przyznać, że swoich problemów nabawiłeś się na diecie
>>> - NIE-optymalnej... czy tak?
>>
>> Tak - jak kazdy.
>
> No i tam jest przyczyna.
A skad to wiesz? Ile znasz osob, ktore od urodzenia sa na diecie
optymalnej i przezyly w ten sposob powiedzmy 50 lat?
Takie gdybanie co by bylo gdyby... jakos mnie nie przekonuje.
>> Chyba, ze stosujesz diete optymalna od urodzenia, bo wtedy zaczynaja
>> sie problemy ze zdrowiem ;-)
>
> Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Znasz kogoś opty od urodzenia,
> kto jest chory?
A znasz kogos opty od urodzenia kto jest zdrowy?
>> Moje obene problemy ze zdrowiem prawdopodobnie zaczely sie jak mialem
>> okolo 10 lat, a moze i mniej. A w takim wieku samodzielnie nie
>> decyduje sie o wlasnej diecie.
>
> Oczywiście. Ale się za to potem całe życie płaci (lub odcina kupony)
> w jakimś tam stopniu, mniejszym lub większym.
Nieprawda. Znam sporo osob, ktore nie stosuja zadnej specjalnej diety i
sa zdrowe.
Dieta to tylko jeden z czynnikow wplywajacych na zdrowie, ale nie jedyny.
> A czy na czas tak radykalnej zmiany metabolicznej całego organizmu dałeś
> organizmowi odpocząć od ostrych treningów? Chyba jednak nie. Chciałeś
> szybko
> sprawdzić efekty, prawda?
I znow sie mylisz. Eksperymenty z dieta przeprowadzalem zima, a wtedy z
zalozenia treningi sa malo intensywne.
>> Z reszta odkad pamietam bolal mnie brzuch jak sie najadlem za duzo
>> tlustego...
>
> Wątroba BARDZO NIE LUBI MIESZANIA węglowodanów z tłuszczami, tzn.
> nie lubi gdy raz się najadasz węglowodanami a następnym razem tłuszczami,
> czy mieszaniem obu składników w duzych ilosciach w kazdym posiłku.
> Wtedy reaguje mdłościami, bólami, niestrawnością itp.
A co ma do tego watroba? Z watroba nie mialem i poki co nie mam zadnych
problemow.
>> Badania, ktore mialem robione, nie wykazaly zadnych zmian w chrzastce
>> stawowej.
>
> Badania wykażą zmiany dopiero jak one będą duże. Twój organizm jest czulszy
> i daje Ci wyraźny sygnał bólem, że nie jest OK.
A skad wiesz ze z moja chrzastka stawowa jest cos nie tak?
> Coś mi się wydaje, że brakuje Ci cierpliwości i oczekujesz poprawy
> w krótkim czasie i stąd ta przesada w zjadanych ilościach tegoż kolagenu.
No wiesz...twoi znajomi z grupy i jakis pseudo optymalny lekarz
zapewniali mnie, ze poprawa nastapi juz po kilku dniach, wiec te 2
miesiace, ktore wytrzymalem, to i tak IMHO duzo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2007-07-29 00:58:00
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodroweKrystyna*Opty* napisał(a):
> Gdyby to było prawdą,
To jest prawda ;-)
Musisz zrozumiec, ze 2+2=4 i niewazne jak bardzo chcesz, niewazne ile
glupot bedziesz wypisywac na grupach, to i tak 2+2 nigdy nie bedzie
rownalo sie 5 ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2007-07-29 08:22:33
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Użytkownik "..::Dangerous Dan::.." <d...@W...pl> napisał w
wiadomości news:f8gont$sk$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Krystyna*Opty* napisał(a):
>
>> Gdyby to było prawdą,
>
> To jest prawda ;-)
>
> Musisz zrozumiec, ze 2+2=4 i niewazne jak bardzo chcesz, niewazne ile
> glupot bedziesz wypisywac na grupach, to i tak 2+2 nigdy nie bedzie
> rownalo sie 5 ;-)
Po ostatnich komentarzach widzę, że dyskusja z Tobą jest niemożliwa.
Nie umiesz ani cytować (cytuje się całe zdanie), ani rzeczowo odpowiadać
na pytania, a na takie pleplanie to mi szkoda czasu. EOT
Krystyna
--
Doświadczenie jest bardzo kosztowną szkołą, niemniej istnieją głupcy,
którzy w żadnej innej niczego nie umieją się nauczyć. Benjamin Franklin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2007-07-29 09:51:02
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodroweKrystyna*Opty* napisał(a):
> Po ostatnich komentarzach widzę, że dyskusja z Tobą jest niemożliwa.
Masz racje. Chyba bedziesz musiala poszukac kogos, kto bez zbednej
dyskusji da sie przekonac do twojej pseudo diety ;-)
> Nie umiesz ani cytować (cytuje się całe zdanie),
Cytuje sie to, do czego sie odnosi.
> ani rzeczowo odpowiadać
> na pytania,
ROTFL. I kto to mowi ;-)
> a na takie pleplanie to mi szkoda czasu.
Ale ty nic innego przeciez nie robisz ;-)
> EOT
Nie moglem sie wprost tego doczekac. Nie ma to jak dyskusja z
optymalnymi oszolomami, ale ile mozna...? ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2007-07-29 11:09:26
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Użytkownik "..::Dangerous Dan::.." <d...@W...pl> napisał w
wiadomości news:f8ho6s$pd5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Krystyna*Opty* napisał(a):
>
>> Po ostatnich komentarzach widzę, że dyskusja z Tobą jest niemożliwa.
>
> Masz racje. Chyba bedziesz musiala poszukac kogos, kto bez zbednej
> dyskusji da sie przekonac do twojej pseudo diety ;-)
>
>> Nie umiesz ani cytować (cytuje się całe zdanie),
>
> Cytuje sie to, do czego sie odnosi.
Jeszcze raz: Cytowanie FRAGMENTU zdania jest manipulacją a nie cytowaniem,
bo wypacza celowo zmieniony sens i pozwala na dowolną interpretację
adwersarza.
I to tyle.
Krystyna
--
Jadło określa świadomość. H.G. Wells
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2007-07-29 11:36:21
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Użytkownik "..::Dangerous Dan::.." <d...@W...pl> napisał w
wiadomości news:f8f8nq$osr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Krystyna*Opty* napisał(a):
>
>
> Skoro nie rozumiesz, to napisze jeszcze raz. Zanim zaczalem
> eksperymentowac z dieta optymalna mialem jeden problem
Co to znaczy "eksperymentowałem z dietą optymalną"?...Ważyłeś produkty przed
jedzeniem. Pewnie nie. A więc Twoja zmiana diety nie miała nic wspólnego z
dietą optymalną!
>
>> a w Twojej ulubionej
>> diecie kolagenu nie ma - zgadza się?
>
> Nie zgadza sie. Od jesieni zeszlego roku jadlem tyle galaret, nozek
> wieprzowych, itd. ile normalny czlowiek zjada pewnie w ciagu kilkunastu
> lat. Oprocz tego bralem jeszcze kolagen w tabletkach. I nic to nie dalo.
> Ale skoro chrzastki stawowe sa ok, to nic dziwnego...
>
Jedzenie nadmiernej ilości kolagenu nie ma żadnego sensu, ponieważ białko to
jest niezwykle trudno przyswajalne przez organizm. Nadmiaru kolagenu
organizm nie przyswaja.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2007-07-29 11:51:08
Temat: Re: Choroba Scheuermanna a stawy biodrowe
Użytkownik "Mateusz Szczyrzyca" <a...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:f8f9he$676$1@news.onet.pl...
> 28.07.2007: Krystyna*Opty* wrote:
>
>
> Oh, cóż za odwrócenie kota ogonem. A ja wciąż czekam na optymalnego
> sportowca,
> doczekam się, czy tylko linki do też optymalnych stron będą tutaj rzucane
> i
> do wybiórczych argumentów w dyskusji? I czemu sportowiec musi koniecznie
> tłuszcz spalać (patrz na górze, Twoja odpowiedź)?
>
Pozdrawiam Jurek M.
Żywienie w sporcie.
Wiele pytań młodych osób zainteresowanych żywieniem optymalnym
kierowanych do naszych lekarzy i doradców żywieniowych dotyczy żywienia
młodych ludzi uprawiających sport dla przyjemności i poprawienia kondycji
oraz sportowców wyczynowych.
Wobec wzrastającego zainteresowania dietą optymalną, sprawnością
fizyczną - i z drugiej strony - plagą otyłości wśród dzieci i młodzieży,
budujące jest to, że część z nich zaczyna rozumieć problem prawidłowego
odżywiania. Musimy umieć doradzić i tej bardzo pokaźnej grupie młodzieży.
Młodzi ludzie trafiają do różnych klubów sportowych i siłowni, i poprzez
popularne miesięczniki, rady kolegów i instruktorów korygują swój sposób
odżywiania, kierując się kalorycznością pokarmów oraz - bardzo często -
uzupełniając dietę drogimi preparatami proteinowymi lub węglowodanowymi
suplementami i sterydami.
Pragnąc zgłębić ten temat, pierwsze kroki skierowałam do
Instytutu Higieny Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wlkp.
Dowiedziałam się tam, że studentom, w zależności od uprawianej dyscypliny
sportu zaleca się białka 1 - 3,5 g , tłuszczu 0,7 - 0,9 g na1 g białka oraz
4 - 4,5 g węglowodanów na 1 kg masy ciała. Te najwyższe dawki białka - do
stosowania maksymalnie przez 3 dni - zaleca się celem ukształtowania masy
mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą,
a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany.
Przed wysiłkiem złożone, w trakcie wysiłku proste, jako łatwo dostępne dla
mięśni, a po wysiłku - znów najlepiej złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża
za wskazówkami żywieniowców, produkując różnego rodzaju węglowodanowe
preparaty energetyczne.
Wskazówki może dać proste wyliczenie. Jeżeli zawodnik waży 70
kg, to powinien spożywać 70 - 245 g B, 56 - 196 g T i 280 - 310 g
węglowodanów na jeden dzień. Pani doktor uważa, że młodzież powinna
odżywiać się głównie białkiem drobiowym i nabiałem, tłuszczami zdecydowanie
roślinnymi i złożonymi węglowodanami, czyli warzywami i owocami,
spożywanymi przynajmniej 5 razy dziennie.
Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak
małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako
na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko,
zawierają tez tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe -
spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. Naukowcy nie
uznają tego za korzystne, ale z pełną świadomością godzą się na takie
praktyki.
Podobne wskazówki znalazłam w najbardziej polecanej przez
naukowców z AWF pozycji "Żywienie, a zdolność do wysiłku" gr. Louise Burke.
Autor przestrzega przed nadmierną ilością spożywanego białka, przytacza
wyniki aktualnych badań, które wskazują, że zapotrzebowanie na białko u osób
prowadzących siedzący tryb życia wynosi 0,6 g/kg dzień ("Biochemia" Harpera
str. 778 białka 0,8/kg dzień).
Jednak akapit dalej podaje, że ze względu na często złą jakość
spożywanego białka i niekorzystny skład aminokwasowy zaleca się:
Białko g/kg/dzień
Siedzący tryb życia 0,8 - 1,2
Dyscypliny wytrzymałościowe 1,2 - 1,4
Dyscypliny siłowe 1,2 - 1,7
Bardzo intensywny wysiłek
(np. wysiłek kolarski) 1,6
Gdy obciążenie treningowe i musi być zrównoważone przez dietę,
np. o wartości 5.000 kcal, to i udział białka powinien proporcjonalnie
wzrosnąć. Autor uważa, że głównym źródłem energii dla człowieka są
węglowodany że przy wysiłkach o wysokiej częstotliwości i intensywności
zapotrzebowanie na energię jest pokrywane przez przemiany węglowodanów bez
udziału lipidów. Zauważa jednak, że wśród sportowców ponownie wzrasta
zainteresowanie dietą bogatą w tłuszcze. Podaje, że są dane potwierdzające
istnienie mechanizmu, który w ciągu 7 - 14 dni zwiększa zdolności mięśni do
spalania tłuszczów, co sprzyja zwiększeniu ich wytrzymałości wysiłkowej.
Dr Burke przestrzega przed stosowaniem przez dłuższy czas diety
bogatej w tłuszcze, strasząc "skutkami zdrowotnymi", powtarzając utarte
poglądy o zwiększeniu ryzyka chorób serca, otyłości. Za rozsądne uznaje
długotrwałe stosowanie diety bogatej w węglowodany.
Tymczasem wiele publikacji w Internecie i prasie sportowej od
lat próbuje zainteresować sportowców różnymi aspektami żywienia
węglowodanowego. W "Magazynie Sportów Siłowych" z maja 1995 r. znalazłam
artykuł Sławomira Ambroziaka i Wiesława Tomaszewskiego pt. "Białko czy
węglowodany" ze znamiennym podtytułem - "naukowcy udowodnią wszystko, co w
danym momencie bardziej wygodne i koniunkturalne".
Autorzy wyjawiają, że "istnieją pewne prawdy podstawowe, którym
nie można zaprzeczyć ani ich obalić, takie że bez białka nie ma życia i że
cukrowce to najdoskonalsze i najwartościowsze źródło energii
charakteryzujące się znakomitą dostępnością biologiczną".
Podkreślają jednak, że żywienie węglowodanami nie zawsze
przynosi efekty w postaci większej sprawności, jest przyczyną tycia, a
przy znacznej podaży ogranicza wykorzystanie lipidów podskórnych. Nadmiar
cukrowców podejrzewany też jest o osłabienie produkcji i wydzielania
naturalnych anabolików, tak bardzo pożądanych przez sportowców,
somatotropiny i testosteronu. Autorzy doradzają, aby odłożyć do lamusa
błędne przekonanie, że zasady postępowania żywieniowego mogą być zebrane w
schematy, należy dostosowywać żywienie do zawodnika, uprawianej dyscypliny
i intensywności treningu. Doradzają zindywidualizowanie jadłospisu i
spożywanie większej ilości białek zwierzęcych, przy ograniczeniu
węglowodanów i tłuszczy. Stwierdzają między innymi: "spożywając w przewadze
pokarm zwierzęcy utrzymywać będziemy wysoki poziom aktywności
psychoruchowej, spożywając pokarm roślinny przeciwnie - spadac będzie nasza
aktualna psychoruchowa aktywność".
W marcowym numerze popularnego miesięcznika "Muscle & Fitness" z
1996 roku, natknąłam się na rady dr n. med. Mauro Di Pasquale w artykule
"Dieta Anaboliczna - sposób na muskulaturę".
Autor dyskredytuje rolę diety węglowodanowej jako najlepszej dla
kulturystów i pisze "dieta wysokotłuszczowa wytwarza w organizmie
środowisko hormonalne, sprzyjające przybieraniu masy mięśniowej,
wydzielanie testosteronu i hormonu wzrostu jest stymulowane w sposób
naturalny, a wydzielanie insuliny jest kontrolowane. Uważam, że dieta
wysokotłuszczowa ogranicza akumulację tłuszczu w organizmie, maksymalizując
jednocześnie wzrost muskulatury. Moje doświadczenia z kulturystami
wskazują, że nie cierpią oni na wahania nastrojowe, powszechne u
stosujących dietę wysokowęglowodanową. Spożywanie dużej ilości protein,
często trudne w przypadku diety węglowodanowej, nie jest aż tak trudne w
przypadku diety anabolicznej. Powszechne w przypadku diety
wysokowęglowodanowej, olbrzymie wahania wagi ciała ulegają ograniczeniu
w przypadku diety anabolicznej, spalającej tłuszcze.
Autor zaleca, aby w okresie przejściowym spożywać 55 - 60%
kalorii z tłuszczu, 30 - 35% kalorii z protein i 5 - 8% z węglowodanów. W
weekendy zaleca zwiększenie spożywania węglowodanów do 45 - 60%, a
proporcjonalnie kosztem tłuszczy i białek. Autor omawia też pozytywne
aspekty zdrowotne diety wysokotłuszczowej, stwierdzając, że według jego
obserwacji i doświadczeń prawidłowo stosowana sprzyja zdrowiu.
Zalecenia Pasquala są bliskie modelowi żywienia propagowanego
przez doktora Kwaśniewskiego. Mogłabym przytoczyć wiele jeszcze przykładów
i cytatów świadczących o tym, że specjaliści, w sprawie odżywiania
sportowców, "miotają się" i nie wiedzą, jakie zalecenia kierować w stronę
swoich podopiecznych, aby skutkowały większą wytrzymałością i sprawnością,
lepszą muskulaturą i nie powodowały schorzeń stawów, układu krążenia,
impotencji wśród osób, które w młodości uprawiały intensywnie sport. Pewnie
długo jeszcze będzie trwała wśród naukowców batalia o wyższości Świąt
Wielkiej Nocy na nad Świętami Bożego narodzenia, czyli, co lepsze -
Węglowodany czy Tłuszcze. Nawet, jeśli ewidentne będą wyniki sportowców
odżywiających się wysokotłuszczowo, to i tak fobia przed tłuszczami
nasyconymi będzie intensywnie wspierana przez producentów odżywek:
D-rybozy, L-karnityny, anabolików i innych "cudownych" a drogich
preparatów, doprowadzających do ruiny zdrowie i kieszeń sportowców.
Tymczasem i tu dzieją się nieprzewidywalne rzeczy. Niezgłębionym
źródłem wiedzy, i niestety, bardzo często też dezinformacji jest Internet.
Tym bardziej, że należy do mediów bardzo szeroko rozpowszechnionych wśród
młodzieży. Ma coraz większy wpływ na różnego rodzaju mody
i obowiązujące mity. Wiedzą o tym specjaliści od marketingu i robią co mogą,
by sprzedać swoje produkty. Zadają sobie wiele trudu, by produkować i
uaktualniać tak wiele stron internetowych.
Szukając materiałów do tego artykułu poświęciłam wiele nocnych
godzin na przeglądanie co ciekawszych stron WWW i doprawdy nie znalazłam
strony traktującej o odżywianiu sportowców, gdzie nie pisałoby o diecie
optymalnej. Jest to najczęściej poruszany temat. Niech przykładem będzie
portal Polskiej Kulturystyki, gdzie wieczorami bywa jednocześnie na stronie
po 500 osób.
Od 11 czerwca temat diety bogatotłuszczowej został wywołany
poprzez list jednego
z uczestników Forum: "Od 2 tygodni jestem na diecie wysokotłuszczowej (taka
zmodyfikowana dieta Kwaśniewskiego ze zwiększoną ilością białka). Efekty
natychmiastowe i rewelacyjne. Wagowo schudłem 3 - 4 kg, ale wizualnie
poprawia się z dnia na dzień. Codziennie widzę u siebie jakieś nowe
żłobienia i wcięcia. Wprawdzie jest jeszcze trochę tłuszczyku do zgubienia,
ale jest super.
A moje ulubione dania to parówki z roztopionym serem (podgrzane w
mikrofalówce), polane majonezem. Jem dużo całych jajek, tłustego
sera(biły, żółty i topiony), ryby smażony łosoś w śmietanie - pycha),
kiełbaskę. Zapraszam do dyskusji fachowców i laików o zaletach, wadach i
doświadczeniach z taką dietą". Wiadomość ta została przeczytana 38.313
razy, a dyskusja zawiera 75 stron! Można wnioskować, że wielu młodych ludzi
uprawiających sport, próbuje odżywiać się optymalnie. Niestety, brak
właściwych informacji i wiedzy może powodować złe efekty. Wielu internautów
stosujących dietę wysokotłuszczową, chce dowiedzieć się więcej, stąd apel do
młodzieży optymalnej: stwórzcie stronę internetową, która dawałaby rzetelne
informacje o żywieniu optymalnym dla młodych, aktywnych; bierzcie udział w
dyskusjach internetowych.
Wykorzystując wiedze doktora Kwaśniewskiego i moje własne
doświadczenia można wskazać, że żywienie optymalne jest najlepszym
sposobem odżywiania dla wszystkich uprawiających sport, we wszystkich
dyscyplinach i na różnych poziomach intensywności treningu. Nie należy się
bać spadku wytrzymałości ani umięśnienia.
W ciągu kilku do kilkunastu dni prawidłowego stosowania żywienia
optymalnego przestawia się z energii pochodzącej z węglowodanów na energię
pochodzącą z tłuszczy, jest wydolny, nie męczy się, może uzyskiwać większe
osiągnięcia. Przewaga tłuszczu nad węglowodanami wynika z jego większej
wydajności energetycznej przy stosunkowo mniejszej masie. Cząsteczka kwasów
tłuszczowych dostarcza więcej trójfosforanu adenozyny (ATP) niż cząsteczka
glukozy.
Dieta sportowca będzie zależała przede wszystkim od wydatku
energetycznego (intensywny trening 7 - 10 kcal/min., czyli około 1 g
tłuszczu/min., który przy określonym obciążeniu wysiłkowym jest względnie
stały dla osób o tej samej masie ciała.
Białko 0,8 - 1,2 - 1,5 g/kg/dzień - wielkość zapotrzebowania na
białko zależy od trzech czynników: jakości białka, wartości kalorycznej
posiłku (im więcej jedzenia tym więcej potrzeba białka, żeby to strawić) i
aktywności fizycznej. Powinno być to białko z jajek (całych lub żółtek),
kolagenowe. Raz w tygodniu podroby, białko mięśniowe z karkówki, golonki,
tłustych wędlin wieprzowych, serów i czasami ryb.
Tłuszczy przynajmniej trzy razy tyle co białka i więcej w
postaci jaj, masła, śmietany i słoniny. Na godzinę intensywnego treningu
potrzeba około 40 - 50 g tłuszczu - to tyle co w 150 g śmietanki 30%. Jeśli
przeliczyć to na często spożywane przez sportowców banany, to trzeba ich
zjeść około kilograma. Łatwo sobie wyobrazić ile trzeba energii i białka,
żeby zmetabolizować kubeczek śmietanki w porównaniu z kilogramem bananów.
Węglowodany 0,8 g/kg/dzień, ale nie więcej jak 100 g
("Biochemia" Harpera str. 776 zaleca pobieranie 50 - 100 g na dobę).
najlepszym źródłem węglowodanów są warzywa, ziemniaki, desery optymalne i
niewiele owoców (szczególnie jagodowych: truskawki, poziomki, maliny,
jeżyny, porzeczki)
Trening wytrzymałościowy nasila całkowite utlenianie kwasów
tłuszczowych, zwiększając zawartość trójglicerydów w mięśniach i maksymalne
uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy
węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek.
W porównaniu z ograniczonymi zasobami węglowodanów ustrój
dysponuje obfitymi zapasami tłuszczu. Warto przestawić organizm, by je
wykorzystać, być silnym i sprawnym nie tylko w okresie młodości i
aktywności sportowej, ale do późnej starości.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |