« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-06 16:45:15
Temat: Chutney i nowy uczestnik kuchniWitam wszystkich!
Jestem nowym uczestnikiem grupy dyskusyjnej. Zachecila mnie do Waszej grupy
Jola L-L od ktorej mam super przepisy. Wiekszosc sprawdzilam i polecam Jej
przepisy, bo ma swietny zmysl kulinarny!
Mam od razu na poczatek pyszny chutney, ktory robie od 2 lat zawsze na zime.
W tym roku wyprobowalam z Maja - moja corka przepis na chutney
brzoskwiniowy - rewelacja, sprobujcie oba...
ps. Napiszcie mi czy mam uzywac polskich liter, czy tez nie.
Jakby cos to licze na Was, moge?
CHUTNEY GRUSZKOWY
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 zabkow czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawalek swiezego imbiru
2 pomarancze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyzeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Gruszki obrac, miazsz pokroic w kostke. Obrana cebule, czosnek, chili (bez
pestek) drobno posiekac. Dodac pokrojone daktyle, obrany starty imbir, sok z
pomaranczy i cytryny, ocet i przyprawy. Wymieszac, gotowac około 20 minut.
Dosypac cukier, gotowac dalsze 30 minut. Goracy chutney wlozyc do ciepłych
słoikow i szczelnie zamknac. Gotowy do spozycia po miesiacu.
CHUTNEY BRZOSKWINIOWY
1 kg brzoskwin umyc, obrac ze skory, usunac pestki, pokroic w małe czastki,
przelozyc do garnka, dodac 200g cebuli posiekanej w drobna kostke, 1
lyzeczke soli czosnkowej, 100 g umytych i odsaczonych rodzynkow, 200 ml octu
winnego, 1 opakowanie cukru zelującego np.: "3:1 Dr. Oetketa", 1 lyzeczke
gorczycy, ? lyzeczki pieprzu, 1 lyzeczke curry. Mieszajac chutney
doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10 minut. Goracy natychmiast przelozyc
do wyparzonych sloikow ( do pełna) i natychmiast szczelnie zamknac. Ulozyc
do gory nogami dnem na ok. 5 min.
----------------------------------------------------
------------------------
--------------------------------------
Tymi chutneyami smaruje się dosyc cienko gorące filety z kurczaka (w
panierce lub bez) lub kotlety schabowe lub (ale nie próbowałam) rybe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-06 18:30:32
Temat: Re: Chutney i nowy uczestnik kuchni
----- Original Message -----
From: "Ula Dobies" <u...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, September 06, 2002 6:45 PM
Subject: Chutney i nowy uczestnik kuchni
> Witam wszystkich!
> Jestem nowym uczestnikiem grupy dyskusyjnej. Zachecila mnie do Waszej
grupy
> Jola L-L od ktorej mam super przepisy.
Czesc Ula :-) mam nadzieje, ze zagoscisz na dluzej - chutneje to nie moja
broszka (nie lubie owocowych sosow) ale milo cie widziec :-)
> ps. Napiszcie mi czy mam uzywac polskich liter, czy tez nie.
jak ci wygodniej - wiekszosc nie uzywa, bo czesc ma zle ustawienia w kompie
i nie widzi polskich literek ;-)
> Jakby cos to licze na Was, moge?
mysle,ze tak :-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 18:58:50
Temat: Re: Chutney i nowy uczestnik kuchniOn Fri, 6 Sep 2002 18:45:15 +0200, "Ula Dobies"
<u...@w...pl> wrote:
>Witam wszystkich!
>Jestem nowym uczestnikiem grupy dyskusyjnej. Zachecila mnie do Waszej grupy
>Jola L-L od ktorej mam super przepisy. Wiekszosc sprawdzilam i polecam Jej
>przepisy, bo ma swietny zmysl kulinarny!
>Mam od razu na poczatek pyszny chutney, ktory robie od 2 lat zawsze na zime.
>W tym roku wyprobowalam z Maja - moja corka przepis na chutney
>brzoskwiniowy - rewelacja, sprobujcie oba...
>ps. Napiszcie mi czy mam uzywac polskich liter, czy tez nie.
>Jakby cos to licze na Was, moge?
>
Czesc Ula, znajomi Joli sa naszymi znajomymi, wiec sie
zagniezdzaj!
chutneye baaardzo lubie, a najbardziej to lubie albo z jakims
curry albo na crackersie z dobrym cheddarem ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 19:02:06
Temat: Re: Chutney i nowy uczestnik kuchni
"Ula Dobies" <u...@w...pl> a écrit dans le message de news:
alamei$rm5$...@n...tpi.pl...
> Witam wszystkich!
> Jestem nowym uczestnikiem grupy dyskusyjnej. Zachecila mnie do Waszej
grupy
> Jola L-L od ktorej mam super przepisy. Wiekszosc sprawdzilam i polecam Jej
> przepisy, bo ma swietny zmysl kulinarny!
> Mam od razu na poczatek pyszny chutney, ktory robie od 2 lat zawsze na
zime.
> W tym roku wyprobowalam z Maja - moja corka przepis na chutney
> brzoskwiniowy - rewelacja, sprobujcie oba...
> ps. Napiszcie mi czy mam uzywac polskich liter, czy tez nie.
> Jakby cos to licze na Was, moge?
Czesc !
Bardzo ladnie Twoje chutney wygladaja....
Co do literek : wiekszosc lubi literki, ale troche jest nas tutaj z
zagramanicy i niektorym (np. mnie) nigdy sie nie udalo prawidlowo czytnika
ustawic :-(
Wiec : pisz jak ci wygodniej !
Ewcia, Paryz-Lyon
(chwilowo Paryz)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 21:11:23
Temat: Re: Chutney i nowy uczestnik kuchni
Użytkownik "Ula Dobies" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alamei$rm5$2@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich!
> Jestem nowym uczestnikiem grupy dyskusyjnej.
no nareszcie, witaj Ula :))))
ciesze sie, ze Cie tu widze. Od siebie dodam, ze Ula i Maja sa z Kielc .
Ula robi pyszne , wszelkie mozliwe przetwory . Wiec pytajcie ja o co tylko
sie da. Jest ekspertem.
buziaczki Jola L-L
PS: jak mozesz to nie uzywaj polskich liter, bo Krysia Tompson, Magda
Bassett, Obie siostry Ania i Ewa z Paryza, Art i Waldki z Lukaszami
berlinskie beda mialy w tym miejscu ptaszki... :)))
a tak przy okazji, czy moglabys podac grupie przepis na Twoje smaczne
buraczki z papryka w sloikach ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 13:02:35
Temat: Re: Chutney i nowy uczestnik kuchni
Użytkownik "Ula Dobies" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alamei$rm5$2@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich!
> Jestem nowym uczestnikiem grupy dyskusyjnej. Zachecila mnie do Waszej
grupy
> Jola L-L od ktorej mam super przepisy. Wiekszosc sprawdzilam i polecam Jej
> przepisy, bo ma swietny zmysl kulinarny!
> Mam od razu na poczatek pyszny chutney, ktory robie od 2 lat zawsze na
zime.
> W tym roku wyprobowalam z Maja - moja corka przepis na chutney
> brzoskwiniowy - rewelacja, sprobujcie oba...
> ps. Napiszcie mi czy mam uzywac polskich liter, czy tez nie.
> Jakby cos to licze na Was, moge?
witaj:-)
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |