Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-01 13:36:24

Temat: Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka
Od: "Gocha" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gdy byłam mała, babcia robiła dość często to ciasto, a ja je bardzo lubiłam
i nawet jeszcze teraz pamiętam ten smak. Nestety babcia zgubiła gdzieś
przepis i nie pamięta jak sie to robi.
Ja pamiętam, że ciasto (może takie trochę jak na WZ-etkę) było ciemne, a
masę robiło się tak, że po woli dodawało się łyżką zsiadłe mleko o to
wszystko było lekkie i pyszne.

Może znacie taki przepis. Byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Gośka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-01 16:30:02

Temat: Re: Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka
Od: "elasmo" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krem z kwaśnego mleka
--------------------------
1 masło roślinne
1,50 szkl.kwaśnego mleka
5 łyżek cukru pudru
zapach
miksować ok. 15min.

Ciasto ciemne
--------------------------
1/2 masła lub margaryny
1 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 szkl. mąki
2 łyżeczki z lekkim czubkiem sody
1 szkl. mleka
dzem 2 łyżki

Masło rozpuścić dodac cukier i utrzeć. Dodać żółtka, pozostałe składniki
prócz dżemu i ucierać najlepiej mikserem ,aż pojawią się pęcherzyki
powietrza.Dodać dżem i lekko pomieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy.
Lekko pomieszać już tylko łyżką i przelać do blaszki (wielkość np. od
prodiża)
Smacznego

Użytkownik "Gocha" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c1vesv$2pg$1@news.onet.pl...
> Gdy byłam mała, babcia robiła dość często to ciasto, a ja je bardzo
lubiłam
> i nawet jeszcze teraz pamiętam ten smak. Nestety babcia zgubiła gdzieś
> przepis i nie pamięta jak sie to robi.
> Ja pamiętam, że ciasto (może takie trochę jak na WZ-etkę) było ciemne, a
> masę robiło się tak, że po woli dodawało się łyżką zsiadłe mleko o to
> wszystko było lekkie i pyszne.
>
> Może znacie taki przepis. Byłabym bardzo wdzięczna.
> Pozdrawiam Gośka
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-01 20:24:52

Temat: Re: Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka
Od: "Gocha" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Thx :)
PS. Postaram się jak najszybciej zrobić


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-01 20:41:01

Temat: Re: Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka
Od: "Krystyna" <k...@r...dot.de> szukaj wiadomości tego autora

> Krem z kwaśnego mleka
> --------------------------
> 1 masło roślinne
> 1,50 szkl.kwaśnego mleka

1 maslo roslinne czyli 250 g?

Krystyna Rysch


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-02 15:23:47

Temat: Re: Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka
Od: "elasmo" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dokladnie tak, takie w pojemniczku plastikowym.


Uzytkownik "Krystyna" <k...@r...dot.de> napisal w wiadomosci
news:c20769$em3$01$1@news.t-online.com...
> > Krem z kwaśnego mleka
> > --------------------------
> > 1 masło roślinne
> > 1,50 szkl.kwaśnego mleka
>
> 1 maslo roslinne czyli 250 g?
>
> Krystyna Rysch
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-03 12:01:01

Temat: Re: Ciemne ciasto przekładane masą z siadłego mleka
Od: "pamana" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Krem z kwaśnego mleka
> --------------------------
> 1 masło roślinne
> 1,50 szkl.kwaśnego mleka
> 5 łyżek cukru pudru
> zapach
> miksować ok. 15min.
>
>rozumiem upiec ciasto jaka temp. i nalozyc ta mase ?
p.> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

(Gdzie) Fondue Wrocław
Marchewka po koreansku
kulki miesne typ szwedzki
Ciasto kakaowe z miodem
co znaczy indicazione geografica tipica

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »