| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-27 12:03:41
Temat: Ciemny chlebDo zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny). Jakich wiec
(naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac ciemny chleb?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-27 12:12:12
Temat: Re: Ciemny chleb
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e59f7p$prp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny). Jakich
> wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac ciemny chleb?
>
> MP
Prawdziwy, czy udawany (a la turecki?)...
Jeżeli prawdziwy, tzn razowy - potrzebna prawdziwa mąka razowa pszenna i
żytnia. Dlaczego ma nazwę "razowa"? Dlatego, że z pierwszego sita...
Udawane - zabarwiane przez karmel, albo kakao...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-27 12:45:23
Temat: Re: Ciemny chlebUżytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e59f7p$prp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny). Jakich
> wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac ciemny chleb?
"Ciemny" chleb - czyli współczesne fałszerstwo piekarskie uzyskuje sie przez
dodanie karmelu (składnik naturalny).
Zaś "czarny chleb" to razowiec - najlepiej z mąki z własnego przemiału, do
zastapienia mąką 2000.
Pozdrawiam
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |