Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co dobrego robicie na obiad?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co dobrego robicie na obiad?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 157


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2011-09-14 20:07:07

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:18:48 +0200, Mario napisał(a):

> W dniu 2011-09-14 21:07, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 00:13:12 +0200, Mario napisał(a):
>>
>>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>>
>>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>>
>> Jaka trudność zrobić sobie samemu oliwę o dowolnym smaku?
>
> Oczywiście, zrób truflową :-) albo różaną. A gdzie dostanę bergamotki w
> Polsce?
>
>> Cytrynowa - wuala, wkładasz cieniutko obraną (obieraczką do cytrusów, taką
>> dekoratorską najlepiej, ale i obierakiem do ziemniaków także daje radę,
>> jeśli cienko struga) skórkę cytryny (ilość dowolna) do butelki z oliwą,
>> odpowiednio długo czekasz aż się "przegryzie". Nie może się to
>> "przegryzanie" odbywać w lodówce.
>
> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
> tłoczeniem i tłoczone są razem.

Koncerny na mnie wobec tego nie zarobią.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2011-09-14 20:23:11

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Mario <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>> Tak, znam tą metodę. Jest ona stosowana przez koncerny, bo jest tańsza.
>> Oliwy smakowe powinny być robione w ten sposób, że skórki cytrusów czy
>> inne dodatki (imbir, kardamon, czy bazylia) są wrzucane do oliwek przed
>> tłoczeniem i tłoczone są razem.
>
> Koncerny na mnie wobec tego nie zarobią.
>

:-). Na mnie też nie zarabiają.

pozdrawiam
mario


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2011-09-15 18:37:40

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mario pisze:

>> Żaden problem z zakupem, tylko wiesz jak jest z przepisami, które mają
>> ładne zdjęcia, nie zawsze jest pysznie. Ale zakupię i spróbuję. Babeczki
>> rozwiązują mi w 1/4 problem ze śniadaniami do szkoły dla dzieci :)
>>
>>
> Wiem, wiem. :-). Ale akurat takie babeczki zrobiliśmy w domu, więc
> śmiało mogę polecić.
> A z tą szkołą dobrze wiedzieć, moją córę czeka to za rok :-)

Kolejna ofiara reformy edukacji :-)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2011-09-15 18:40:53

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Prędki pisze:
>
>> Nigdy nie robiłam sama makaronu. Wydaje mi się, że to dzieło podobne do
>> ciasta na pierogi i drożdżowego, czyli wypracowywane latami do perfekcji.
>> Pamiętam z dzieciństwa, jak ten makaron robiony taką specjalną maszynką
>> suszył się na stolnicy.

> A co tutaj dopracowywac do perfekcji? 1 duze jajko (byle nie wyjete
> swiezo z lodowki) na 100g maki 500. Zagniesc i gotowe.

Oj tam oj tam. Daj mi wierzyć, że to trudne, a nie że mi się nie chce
gnieść tego ciasta ;)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2011-09-15 20:33:55

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Iwon\(K\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>
>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od razu,
>>> o
>>> mało nie pękłam z dumy :-)
>>
>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>
> A ja 22 :)

a ja 5 ;)

i.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2011-09-15 20:34:37

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Iwon\(K\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j4tgtg$bi3$4@node2.news.atman.pl...
> Grzegorz Prędki pisze:
>>
>>> Nigdy nie robiłam sama makaronu. Wydaje mi się, że to dzieło podobne do
>>> ciasta na pierogi i drożdżowego, czyli wypracowywane latami do
>>> perfekcji.
>>> Pamiętam z dzieciństwa, jak ten makaron robiony taką specjalną maszynką
>>> suszył się na stolnicy.
>
>> A co tutaj dopracowywac do perfekcji? 1 duze jajko (byle nie wyjete
>> swiezo z lodowki) na 100g maki 500. Zagniesc i gotowe.
>
> Oj tam oj tam. Daj mi wierzyć, że to trudne, a nie że mi się nie chce
> gnieść tego ciasta ;)


pewno, ze trudne! :))

i.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2011-09-15 20:48:07

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Iwon(K)a pisze:
> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>
>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>> razu, o
>>>> mało nie pękłam z dumy :-)
>>>
>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>
>> A ja 22 :)
>
> a ja 5 ;)

A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak negatywne
emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe studium
interakcji usenetowej.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2011-09-15 20:50:25

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Iwon\(K\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
> Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>
>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>> razu, o
>>>>> mało nie pękłam z dumy :-)
>>>>
>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>
>>> A ja 22 :)
>>
>> a ja 5 ;)
>
> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak negatywne
> emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe studium
> interakcji usenetowej.

zecooooo????????

i.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2011-09-15 20:53:15

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Iwon(K)a pisze:
> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
> news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
>> Iwon(K)a pisze:
>>> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
>>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>>> razu, o
>>>>>> mało nie pękłam z dumy :-)
>>>>>
>>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>>
>>>> A ja 22 :)
>>>
>>> a ja 5 ;)
>>
>> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
>> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak
>> negatywne emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe
>> studium interakcji usenetowej.
>
> zecooooo????????

Hmm, ja naprawdę miałam 22 :)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2011-09-15 20:54:39

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Iwon\(K\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j4tojr$bi3$16@node2.news.atman.pl...
> Iwon(K)a pisze:
>> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
>> news:j4toa8$bi3$15@node2.news.atman.pl...
>>> Iwon(K)a pisze:
>>>> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
>>>> news:j4ojm2$v52$31@node2.news.atman.pl...
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od
>>>>>>> razu, o
>>>>>>> mało nie pękłam z dumy :-)
>>>>>>
>>>>>> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
>>>>>
>>>>> A ja 22 :)
>>>>
>>>> a ja 5 ;)
>>>
>>> A TY Iwon(k)o masz dzisiaj zły humor, czy tak ogólnie mnie nie lubisz?
>>> A jeśli nawet moja jednorazowa wypowiedź wywołała u Ciebie tak negatywne
>>> emocje, to opisz proszę, dlaczego tak się stało. Ciekawe studium
>>> interakcji usenetowej.
>>
>> zecooooo????????
>
> Hmm, ja naprawdę miałam 22 :)

a ja to nie wiem ile bede miala. Moze z 200 ;))))
szczerze to nawet nie wiem o co chodzilo (teraz juz wiem) tylko, ze chcialam
Was przebic
wiekiem lol

i.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie znajdę polskie wino?
Ktokolwiek widział...
Paprykowo.
Pomidorowo.
Czosnek niedźwiedzi...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »