« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2011-09-12 19:22:13
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-12 19:00, Iwon(K)a pisze:
>> Piwo paruje podczas pieczenia i kurczak nie jest suchy.
>
> czyli jako zrodlo "wilgoci" - interesujace. :)
Kiedyś Pascal w jednym ze swoich programów coś podobnego robił... Tylko
OIDP piwo było w puszcze...
Pzdry,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2011-09-12 19:28:26
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-12 21:17, Paulinka pisze:
> Jeśli za pierwszym strzałem kupię w aptece amoniak to obiecuję, że
> zrobię i pochwalę się na grupie doznaniami smakowymi :)
Jakbyś nie dostała amoniaku w aptece, wystarczy 100 ml porannego moczu.
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2011-09-12 19:33:31
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?wolim pisze:
> W dniu 2011-09-12 21:17, Paulinka pisze:
>
>> Jeśli za pierwszym strzałem kupię w aptece amoniak to obiecuję, że
>> zrobię i pochwalę się na grupie doznaniami smakowymi :)
>
> Jakbyś nie dostała amoniaku w aptece, wystarczy 100 ml porannego moczu.
Desant z a.p.z, czy masz po prostu taki kloaczny dowcip?
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2011-09-12 19:46:10
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j4ll3k$6vo$3@node2.news.atman.pl...
>>>>>> na butelce???
>>>>>
>>>>> http://www.tinyurl.pl?O0DQKJ6c
>>>>
>>>> ooo wow! dzieki - a jaka ta butelka odgrywa role??
>>>>
>>>
>>> Piwo paruje podczas pieczenia i kurczak nie jest suchy.
>>
>> czyli jako zrodlo "wilgoci" - interesujace. :)
>
> Spróbuj :)
pewnie kiedys to zrobie :)
i.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2011-09-12 21:20:34
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Paulinka wrote:
> Waldemar Krzok pisze:
>> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>>> Witam,
>>>
>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>> malinami.
>>>
>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>
>>
>> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
>> przysmażone.
>
> Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
> jadłam nigdy takiej zupy.
> Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.
Tym mnie też potraktowano kiedyś, przez x lat nie jadłem zupy z dyni :-). A
ta moja jest prosta, bo praktycznie "nawinie". Znaczy jedna dynia (biorę
hokkaido, bo nie lubię obierania), kilka marchewek (niekoniecznie), duży
kawał imbiru (tak ze 20 deko na 2kg dyni, czasem więcej). Wszystko w kostkę,
imbir siekam drobno. Cebulę (lub dwie) drobno posiekaną podduszam na oleju z
masłem, wciepuję dynię i marchew, do tego imbir i curry i duszę conieco. Jak
się lekko podsmaży to nic. Zalewam rosołem jarzynowym (maggi, a co mi tam).
Do tego przekrojona wzdłuż trawa cytrynowa i gotuję pod przykryciem jakieś
20 minut. Potem wyciągam trawę, doprawiam solidnie chili i miksuję. potem
spróbować i doprawić solą i sokiem z lemony do smaku. Można dać skórkę
lemonki (zetrzeć na tarce). Wcinać można tak jak jest, z chlebem albo tak
jak my z krewetkami. Kupuję już te podgotowane. Na patelnię, lekko spieprzyć
i skórką cytryny/lemonki potraktować i już. Najwięcej roboty jest tą dynię
na kawałki pokroić, ale w sumie jakieś 45 minut roboty.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2011-09-12 21:29:37
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Waldemar Krzok pisze:
> Paulinka wrote:
>
>> Waldemar Krzok pisze:
>>> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>>>> Witam,
>>>>
>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>>> malinami.
>>>>
>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>>
>>> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
>>> przysmażone.
>> Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
>> jadłam nigdy takiej zupy.
>> Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.
>
> Tym mnie też potraktowano kiedyś, przez x lat nie jadłem zupy z dyni :-). A
> ta moja jest prosta, bo praktycznie "nawinie". Znaczy jedna dynia (biorę
> hokkaido, bo nie lubię obierania), kilka marchewek (niekoniecznie), duży
> kawał imbiru (tak ze 20 deko na 2kg dyni, czasem więcej). Wszystko w kostkę,
> imbir siekam drobno. Cebulę (lub dwie) drobno posiekaną podduszam na oleju z
> masłem, wciepuję dynię i marchew, do tego imbir i curry i duszę conieco. Jak
> się lekko podsmaży to nic. Zalewam rosołem jarzynowym (maggi, a co mi tam).
> Do tego przekrojona wzdłuż trawa cytrynowa i gotuję pod przykryciem jakieś
> 20 minut. Potem wyciągam trawę, doprawiam solidnie chili i miksuję. potem
> spróbować i doprawić solą i sokiem z lemony do smaku. Można dać skórkę
> lemonki (zetrzeć na tarce). Wcinać można tak jak jest, z chlebem albo tak
> jak my z krewetkami. Kupuję już te podgotowane. Na patelnię, lekko spieprzyć
> i skórką cytryny/lemonki potraktować i już. Najwięcej roboty jest tą dynię
> na kawałki pokroić, ale w sumie jakieś 45 minut roboty.
Dzięki za dokładny przepis, spróbuję, dynię mam swoją. Zobaczymy, jak
zareagują moi współbiesiadnicy :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2011-09-12 21:29:45
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-12 21:28, wolim pisze:
>> Jeśli za pierwszym strzałem kupię w aptece amoniak to obiecuję, że
>> zrobię i pochwalę się na grupie doznaniami smakowymi :)
>
> Jakbyś nie dostała amoniaku w aptece, wystarczy 100 ml porannego moczu.
No i jakaś kolumienka filtracyjna do tego cy cuś ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2011-09-12 21:55:40
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
jogurtowym. Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej to
już drugi w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż, zjada w
szkole.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2011-09-13 06:50:24
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Dnia dzisiejszego niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2011-09-12 12:46, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Witam,
>>>
>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>> malinami.
>>
>> Kurczak z cytryną i tymiankiem.
>
> Przepis bardzo poproszę.
A to taka wariacja na temat poniższego przepisu:
http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grecki-kurczak-z-
cytryna-i-tymiankiem
Mój autorski... hehe... wkład polegał na tym, że nie miałam świeżego
tymianku, więc dałam suszony (na oko sypałam, sporo, ale ostatnio to
wszystko z tym tymiankiem jadam), a skórkę z cytryny po prostu pokroiłam w
cienkie paski.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2011-09-13 06:57:03
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Dnia dzisiejszego niebożę Waldemar Krzok wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Paulinka wrote:
>> Waldemar Krzok pisze:
>>> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>>>> Witam,
>>>>
>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a
>>>> do tego sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>>> malinami.
>>>>
>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.htm
>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>
>>> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
>>> przysmażone.
>>
>> Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
>> jadłam nigdy takiej zupy.
>> Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.
>
> Tym mnie też potraktowano kiedyś, przez x lat nie jadłem zupy z dyni
> :-). A ta moja jest prosta, bo praktycznie "nawinie". Znaczy jedna
> dynia (biorę hokkaido, bo nie lubię obierania), kilka marchewek
> (niekoniecznie), duży kawał imbiru (tak ze 20 deko na 2kg dyni, czasem
> więcej). Wszystko w kostkę, imbir siekam drobno. Cebulę (lub dwie)
> drobno posiekaną podduszam na oleju z masłem, wciepuję dynię i marchew,
> do tego imbir i curry i duszę conieco. Jak się lekko podsmaży to nic.
> Zalewam rosołem jarzynowym (maggi, a co mi tam). Do tego przekrojona
> wzdłuż trawa cytrynowa i gotuję pod przykryciem jakieś 20 minut. Potem
> wyciągam trawę, doprawiam solidnie chili i miksuję. potem spróbować i
> doprawić solą i sokiem z lemony do smaku. Można dać skórkę lemonki
> (zetrzeć na tarce). Wcinać można tak jak jest, z chlebem albo tak jak
> my z krewetkami. Kupuję już te podgotowane. Na patelnię, lekko spieprzyć
> i skórką cytryny/lemonki potraktować i już. Najwięcej roboty jest tą
> dynię na kawałki pokroić, ale w sumie jakieś 45 minut roboty.
Nigdy nie robiłam z trawą. Co ona daje zupie? I czy można użyć suszonej? bo
tylko taką na swoim zadupiu dostanę.
A... ja jeszcze prócz imbiru i papryki dodaję cynamon.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |