« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2011-09-10 14:26:05
Temat: Re: Co jeszcze...Dnia Sat, 10 Sep 2011 15:56:15 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Sat, 10 Sep 2011 13:43:45 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Niestety, małżonek twierdzi, że mięsa się z owocami nie jada;-), więc mam
>>> ograniczone pole do popisu.
>>
>> Hmmm, jego strata, skoro kaczki z jabłkami ani w pomarańczach, indyka z
>> nadzieniem rodzynkowym ani karpia po żydowsku czy zwykłego schabowego z
>> mizerią albo korniszona lub śliwki w occie do pieczeni nie zjii... nie
>> mówiąc już o przegryzaniu kanapki z szynką pomidorem, ogórkiem ew.
>> ...truskawką lub - które to wyżej wymienione dodatki gremialnie owocami są
>> pełną gębą 3333333-)
>
> Poleciałaś klasyfikacja europejska,
Biologiczną, ale przede wszystkim LOgiczną :-)
> a to nie o to chodzi. Nie zje np. z
> kotleta indyczego dodatku w formie ananasa, nie lubi rzeczonego sosu z
> żurawin/borówek do mięsa, ale _warzywa_, czyli ogórki, pomidory,
Ale to SĄ owoce!
3-)
> to i
> owszem, w hurtowych ilościach. Owoce w formie deseru to też inna bajka.
Hmmm, zapewne deseru z warzyw to on ani-ani... ;-PPP
PS. Ciasto marchewkowe zji, czy marchewkę wyskubie i wyrzuci?
;-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2011-09-10 14:46:07
Temat: Re: Co jeszcze...
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:j4flr0$6f3$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>
>> ...przede mną:
>> - miód pitny w gąsiorze doprawić
>> - pomidorowego przecieru z 50 słoików zrobić
>> - pomidorowej pulpy ze 30 małych (do jajecznicy i leczo)
>> - papryki marynowanej z miodem z 15 słoików
>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>> - sałatki wielowarzywnej ze 20
>> - sosu pomidorowo-jabłecznego a'la ketchup, ostrego - jakieś 15-20
>> - dyni marynowanej ze 40 (dynię Ambar i tę włoską słodką dynię wielką
>> podłużną mam)
>> - pomidorów zielonych a'la daktyle (nowość!) - no nie wiem, może z 10
>> - sałatki z zielonych pomidorów z 15
>> - ...o czymś na pewno zapomniałam - a, ŚLIWKI w occie!!! - jakieś 25
>> słoików
>> Nie móiąc o grzybach.
>>
>> Co by tu jeszcze?
>
> Założyć blogaska i nie smiecić na grupie.
> Widzę, że bardzo chcesz zastąpić nieboszczyka, ale daruj sobie.
A czemu to jest śmiecenie? Właśnie fajnych informacji co by tu za zapasy
porobić można się dowiedzieć, a i przepisów sprawdzonych dostać... Chyba o
takie rzeczy w "kuchni" chodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2011-09-10 14:50:44
Temat: Re: Co jeszcze...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1dyxtprsl4g7e$.fffvins5gdf9$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 10 Sep 2011 13:43:45 +0200, krys napisał(a):
>
>> Niestety, małżonek twierdzi, że mięsa się z owocami nie jada;-), więc mam
>> ograniczone pole do popisu.
>
> Hmmm, jego strata, skoro kaczki z jabłkami ani w pomarańczach, indyka z
> nadzieniem rodzynkowym ani karpia po żydowsku czy zwykłego schabowego z
> mizerią albo korniszona lub śliwki w occie do pieczeni nie zjii... nie
> mówiąc już o przegryzaniu kanapki z szynką pomidorem, ogórkiem ew.
> ...truskawką lub - które to wyżej wymienione dodatki gremialnie owocami są
> pełną gębą 3333333-)
>
>
> PS. Spotkałam się z paroma takimi osobami. Po uświadomieniu im, że pomimo
> swoich uprzedzeń anty-owocowych i tak CAŁY CZAS jedzą mięso z jakimś
> owocem, dały sobie spokój z nieuzasadnionymi uprzedzeniami.
> Zrozumiały, że rownie dobrze można do mielonego konsumować pomidory, jak i
> borówki.
> Domyślam się, że problem leżał u nich raczej w nasileniu słodkości, niż
> "owocowości". Można robić owe dodatki mniej słodko.
>
> --
> XL
A mnie nikt nigdy nie rozumiał, jak na obiad do kotleta schabowego mogę jeść
(i najbardziej mi to pasuje) powidła śliwkowe, albo gruszki w occie :)
Z kolei koleżanka z dzieciństwa inaczej nie jadła pierogów z mięsem, niż
polane śmietana z cukrem waniliowym!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2011-09-10 15:29:15
Temat: Re: Co jeszcze...Użytkownik "serwessa" <s...@g...pl> napisał
>>
>>> ...przede mną:
>>> - miód pitny w gąsiorze doprawić
>>> - pomidorowego przecieru z 50 słoików zrobić
>>> - pomidorowej pulpy ze 30 małych (do jajecznicy i leczo)
>>> - papryki marynowanej z miodem z 15 słoików
>>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>>> - sałatki wielowarzywnej ze 20
>>> - sosu pomidorowo-jabłecznego a'la ketchup, ostrego - jakieś 15-20
>>> - dyni marynowanej ze 40 (dynię Ambar i tę włoską słodką dynię
>>> wielką
>>> podłużną mam)
>>> - pomidorów zielonych a'la daktyle (nowość!) - no nie wiem, może z
>>> 10
>>> - sałatki z zielonych pomidorów z 15
>>> - ...o czymś na pewno zapomniałam - a, ŚLIWKI w occie!!! - jakieś
>>> 25
>>> słoików
>>> Nie móiąc o grzybach.
>>>
>>> Co by tu jeszcze?
>>
>> Założyć blogaska i nie smiecić na grupie.
>> Widzę, że bardzo chcesz zastąpić nieboszczyka, ale daruj sobie.
>
> A czemu to jest śmiecenie? Właśnie fajnych informacji co by tu za
> zapasy porobić można się dowiedzieć, a i przepisów sprawdzonych
> dostać... Chyba o takie rzeczy w "kuchni" chodzi.
W jej poście nie ma żadnych przepisów tylko pamiętniczek gosposi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2011-09-10 15:36:57
Temat: Re: Co jeszcze...
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:j4fvom$bku$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "serwessa" <s...@g...pl> napisał
>>>
>>>> ...przede mną:
>>>> - miód pitny w gąsiorze doprawić
>>>> - pomidorowego przecieru z 50 słoików zrobić
>>>> - pomidorowej pulpy ze 30 małych (do jajecznicy i leczo)
>>>> - papryki marynowanej z miodem z 15 słoików
>>>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>>>> - sałatki wielowarzywnej ze 20
>>>> - sosu pomidorowo-jabłecznego a'la ketchup, ostrego - jakieś 15-20
>>>> - dyni marynowanej ze 40 (dynię Ambar i tę włoską słodką dynię wielką
>>>> podłużną mam)
>>>> - pomidorów zielonych a'la daktyle (nowość!) - no nie wiem, może z 10
>>>> - sałatki z zielonych pomidorów z 15
>>>> - ...o czymś na pewno zapomniałam - a, ŚLIWKI w occie!!! - jakieś 25
>>>> słoików
>>>> Nie móiąc o grzybach.
>>>>
>>>> Co by tu jeszcze?
>>>
>>> Założyć blogaska i nie smiecić na grupie.
>>> Widzę, że bardzo chcesz zastąpić nieboszczyka, ale daruj sobie.
>>
>> A czemu to jest śmiecenie? Właśnie fajnych informacji co by tu za zapasy
>> porobić można się dowiedzieć, a i przepisów sprawdzonych dostać... Chyba
>> o takie rzeczy w "kuchni" chodzi.
>
> W jej poście nie ma żadnych przepisów tylko pamiętniczek gosposi.
No ok, może z ta ilością słoików, uprawianymi warzywami itd to przesada ;)
ale o przepis (sprawdzony) można zawsze dopytać i coś nowego w domu
potworzyć
tak mnie zainspirowały ogórki diabelskie
(w sumie jak jeszcze raz przeczytałam ten post, to stwierdzam, ze może
jednak masz racje... tylko te ogórki mnie zaślepiły ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2011-09-10 15:45:33
Temat: Re: Co jeszcze...Dnia Sat, 10 Sep 2011 16:50:44 +0200, serwessa napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> Hmmm, jego strata, skoro kaczki z jabłkami ani w pomarańczach, indyka z
>> nadzieniem rodzynkowym ani karpia po żydowsku czy zwykłego schabowego z
>> mizerią albo korniszona lub śliwki w occie do pieczeni nie zjii... nie
>> mówiąc już o przegryzaniu kanapki z szynką pomidorem, ogórkiem ew.
>> ...truskawką lub - które to wyżej wymienione dodatki gremialnie owocami są
>> pełną gębą 3333333-)
>>
>>
>> PS. Spotkałam się z paroma takimi osobami. Po uświadomieniu im, że pomimo
>> swoich uprzedzeń anty-owocowych i tak CAŁY CZAS jedzą mięso z jakimś
>> owocem, dały sobie spokój z nieuzasadnionymi uprzedzeniami.
>> Zrozumiały, że rownie dobrze można do mielonego konsumować pomidory, jak i
>> borówki.
>> Domyślam się, że problem leżał u nich raczej w nasileniu słodkości, niż
>> "owocowości". Można robić owe dodatki mniej słodko.
>>
>> --
>> XL
>
> A mnie nikt nigdy nie rozumiał, jak na obiad do kotleta schabowego mogę jeść
> (i najbardziej mi to pasuje) powidła śliwkowe,
Jak najbardziej! - skoro sliwki w occie, to czemu nie powidła.
> albo gruszki w occie :)
Dzięki za przypomnienie! - chyba jeszcze nie przegapiłam gruszek na targu.
Z braku ber szarych odpowiednie są klapsy, ale takie na wpół dojrzałe, bo
się nie rozpadną. Parę słoików mamz poprzedniego sezonu, no ale to
końcówka.
:-)
> Z kolei koleżanka z dzieciństwa inaczej nie jadła pierogów z mięsem, niż
> polane śmietana z cukrem waniliowym!
Może z kresów pochodziła... Tam się robi pieczone ze słodkiego ciasta
pierogi z mięsnym nadzieniem. Kiedyś bym nie zjadła, ale dziś... nihil
novi.
A moje dziewuchy to jedzą słodką!!! chałkę z szynką i dżemem, bo
stwierdziły, że skoro jedzą słodkie borówki do mięsa, to czemu nie dżem do
szynki. Słodka chałka to już tak przy okazji - żadna tam fanaberia. Lubią
ją i samą, ale najbardziej lubią jeść wszystko na raz, co... lubią :-D
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2011-09-10 15:47:48
Temat: Re: Co jeszcze...Dnia Sat, 10 Sep 2011 17:29:15 +0200, Alek napisał(a):
> Użytkownik "serwessa" <s...@g...pl> napisał
>>>
>>>> ...przede mną:
>>>> - miód pitny w gąsiorze doprawić
>>>> - pomidorowego przecieru z 50 słoików zrobić
>>>> - pomidorowej pulpy ze 30 małych (do jajecznicy i leczo)
>>>> - papryki marynowanej z miodem z 15 słoików
>>>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>>>> - sałatki wielowarzywnej ze 20
>>>> - sosu pomidorowo-jabłecznego a'la ketchup, ostrego - jakieś 15-20
>>>> - dyni marynowanej ze 40 (dynię Ambar i tę włoską słodką dynię
>>>> wielką
>>>> podłużną mam)
>>>> - pomidorów zielonych a'la daktyle (nowość!) - no nie wiem, może z
>>>> 10
>>>> - sałatki z zielonych pomidorów z 15
>>>> - ...o czymś na pewno zapomniałam - a, ŚLIWKI w occie!!! - jakieś
>>>> 25
>>>> słoików
>>>> Nie móiąc o grzybach.
>>>>
>>>> Co by tu jeszcze?
>>>
>>> Założyć blogaska i nie smiecić na grupie.
>>> Widzę, że bardzo chcesz zastąpić nieboszczyka, ale daruj sobie.
>>
>> A czemu to jest śmiecenie? Właśnie fajnych informacji co by tu za
>> zapasy porobić można się dowiedzieć, a i przepisów sprawdzonych
>> dostać... Chyba o takie rzeczy w "kuchni" chodzi.
>
> W jej poście nie ma żadnych przepisów tylko pamiętniczek gosposi.
Przepis na ogórki diabelskie oczywiście przegapiłeś/aś.
Poza tym kuchnia nie polega tylko na przekazywaniu przepisów, ale i
wszelkich sugestii co do całokształtu. W twoich postach żadnego z tych
elementów nie ma - jest tylko paskudna, bo bezinteresowna złość. załóż
bloga.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2011-09-10 15:51:54
Temat: Re: Co jeszcze...Dnia Sat, 10 Sep 2011 17:36:57 +0200, serwessa napisał(a):
> No ok, może z ta ilością słoików, uprawianymi warzywami itd to przesada ;)
> ale o przepis (sprawdzony) można zawsze dopytać i coś nowego w domu
> potworzyć
To sobie na przyszłość twórz sama.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2011-09-10 15:59:35
Temat: Re: Co jeszcze...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1nes1yswdtmqo.6vamzhhfdjw7.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 10 Sep 2011 17:36:57 +0200, serwessa napisał(a):
>
>> No ok, może z ta ilością słoików, uprawianymi warzywami itd to przesada
>> ;)
>> ale o przepis (sprawdzony) można zawsze dopytać i coś nowego w domu
>> potworzyć
>
>
> To sobie na przyszłość twórz sama.
>
> --
> XL
Tworze sobie sama (konkretnie to zaczynam tworzyć ;)
Ale co mi szkodzi podpytać się o jakieś sprawdzone przepisy. Grupę tę
subskrybuje od jakiegoś miesiąca i widze tu wiele fajnych pomysłów i dobrych
rad. Trzeba tylko odfiltrować jakieś złośliwości i prywatne docinki :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2011-09-10 16:01:31
Temat: Re: Co jeszcze...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:twjr2g42zldh.1097ssrx5hst9.dlg@40tude.net...
>> Przepis poproszę :)
>
> Robię odentycznie jak tu:
>
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe12100.html
> Olej i miód oraz przyprawy suche daję na dno każdego słoika. Tak
> wygodniej.
> No i przyprawy nie pływają po wierzchu.
>
Dzięki, wygląda zachęcająco :)
Ja robiłam tylko zwykłą marynowaną w tym roku.
>>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>> j.w.
>
> Było, ale podaję:
Dzięki, chyba przegapiłam wcześniej.
> I jeszcze jedno: NIE DODAWAJ WODY DO ZALEWY, błagam, zaufaj. Naprawdę
> ogórki te nie są za ostre, bo octu w stosunku do całej masy ogórków nie
> jest dużo. One w nim nie pływają przecież. Zalewa tylko wypełnia
> przestrzenie między ogórkami. Rzuce fotkę jutro, jak to wygląda.
Dzięki za rady. Nie wiem czy teraz znajdę czas, ale na pewno w przyszłym
roku wykorzystam przepisy :)
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |