Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co robicie z cieciorki???
Date: Thu, 3 Jul 2003 20:07:07 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: p...@p...onet.pl@62.233.233.30
Message-ID: <be1rc9$6u6$1@news.onet.pl>
References: <3...@r...pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.233.30
X-Trace: news.onet.pl 1057255625 7110 62.233.233.30 (3 Jul 2003 18:07:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jul 2003 18:07:05 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162581
Ukryj nagłówki
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3F0400FB.5A04BFFD@rzeczpospolita.pl...
> Jestem tu nowy, wiec na poczatku witam wszystkich grzecznie :)
> I od razu pytanie - co robicie z cieciorki???
Biały sos do makaronu, lub ziemniaków:
-szklanka ciecierzycy (zalewam wrzątkiem, odstawiam na 2-4 godziny - gotuję
bez soli (pierwsze 10 minut na mocnym ogniu, potem przykrywam i przykręcam
gorąco), solę jak jest już prawie ugotowana - podobno tak się szybciej
gotuje - sól powoduje że długo jest twarda)
- warzywa - marchew, seler, pietruszkę trę na grubej tarce
- cebulę i por siekam
wszystkie warzywa podsmażam, potem chwilę duszę na patelni, na oleju.
Dodaję do ugotowanej ciecierzycy, chwilę gotuję z przyprawami - liść
laurowy, ziele angielskie,
- dodaję śmietanę rozmieszaną z czubatą łyżką mąki
- natkę pietruszki i koperek w równych częściach siekam i wrzucam do sosu
(staram się ich nie gotować)
- przyprawiam do smaku
Zapiekanka ziemniaczana do obiadu
- ziemniaki gotuję, gniotę z odrobiną masłą, jeśli są za sypkie, dodaję
trochę mleka - przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i co tam
akurat wymyślę.
Formę żaroodporną od tarty smaruję tłuszczem i posypuję sezamem - wkładam w
nią ziemniaki, na wierzchu układam ugotowaną ciecierzycę, wciskam w
ziemniaki, żeby nie obeschła podczas zapiekania - zapiekam w piekarniku, aż
się zazłoci na wierzchu.
Gotuję też na niej zupy, robię pasztety, pasty, wyżeram bez niczego tylko
ugotowaną.
Sowa
|