Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Co w chlebie piszczy?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5aba0ca0$0$998$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
<5aba19d8$0$1007$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@m...uni-berlin.de>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<b...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5abbdad1$0$31353$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5abc0d5d$0$31360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5ac114c1$0$676$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Tue, 3 Apr 2018 18:34:56 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Message-ID: <5ac3b4a6$0$678$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89.65.77.98
X-Trace: 1522775206 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 678 89.65.77.98:53578
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3108
X-Received-Body-CRC: 3063900269
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380451
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-04-02 o 22:06, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>> Tęsknię za chlebem razowym na miodzie, ale w sklepach już nigdzie nie
>> widzę. Jest tylko jakiś długo leżący-ze śliwkami. Takiego świństwa to
>> nie kupię.
>
> "Tylko"?! W okolicznych sklepach sprzecają ze trzydzieści gatunków
> pieczywa. Taki ciemny ze śliwkami też. Inny zaś obok z morelami.
> Kupiłem raz czy dwa. Świństwem tego nie nazwę. Ale chlebem też nie,
> bliżej mu było do piernika. Takiego prastarego, jeszcze bez przesytu
> przypraw.
>
> "Chleb razowy na miodzie", taki z papierową żółto-brązową opaską
> pamiętam. Że był. I że nawet całkiem jadalny. Ale nie tęsknię za
> nim, ani za jego czasami.
Mnie bardzo smakował.
Dzisiaj kupowanie chleba razowego łączy
> się z mniejszą niepewnością, niż w przypadku białego. Jeśli tylko
> odsiejemy przypadki jawnego fałszerstwa, takie jak karykatruralnie
> intensywne barwienie karmelem, to zostają zupełnie akceptowalne
> wypieki. Nie najtańsze, bo niebiałe pieczywo to dziś margines, nie
> cena tu się liczy. Problemy dotyczą chleba naszego powszedniego --
> co dla wielu niestety oznaczać musi chleb "baltonowski", czyli ten
> najtańszy. I tu niestety jest coś z odpowiedzialnoćie zbiorowej.
> Z moich peregrynacji po kraju wiem, że są rejony, gdzi einnego nie
> da się kupić.
Kupuję tylko chleb "baltonowski". Inny mi "przez gardło nie przejdzie".
Raz z braku baltonowskiego kupiłam jakiś "zwykły". Nawet nadawal się do
jedzenia, bo był świeży.
Napisz czy z mąki tortowej można upiec chleb, czy tylko ze zwykłej się
piecze? Nie wiem czy mąka tortowa się nadaje.
Czy smarować brytfankę tłuszczem (np.masłem), czy nie?
--
animka
|