Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z gruszek? ( w stylu kompotu)
Date: Thu, 27 Sep 2007 21:30:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <fdh0p2$2r2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fdgpbl$u69$1@news.onet.pl> <fdgv10$1q6$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fdgv4q$h8o$3@news.onet.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bll137.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1190921826 2914 83.28.205.137 (27 Sep 2007 19:37:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Sep 2007 19:37:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fdgv4q$h8o$3@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302735
Ukryj nagłówki
Anna G. pisze:
> Ikselka napisał(a):
>
>> Zrób gruszki w syropie. Są to połówki gruszek w syropie z wody i cukru.
>
> Mogę prosić o przepis? Proszę, proszę.
>> Podaje się w kompotierkach wraz z syropem, na wierzch różyczka z bitej
>> śmietany, jako elegancki deser po obiedzie.
>
> Mniam :)
>
>> Najlepsze są do tego Klapsa oraz Bera, byle nie całkiem były dojrzałe,
>> bo sie rozpadną.
> No to klaps, bo nie wiem co mam. Ale jutro podpytam właściciela sadu co
> mnie tak obdarował :)
> pozdrawiam
> Ania
>
Bera Hardy'ego jest najlepsza, Szara Bera, Konferencja, Komisówka .
Hym, ja zawsze robię "na smak"... No spróbuję napisać:
-gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na połowki lub
większe na ćwiartki, wrzucać do miski z wodą zakwaszoną lekko kwaskiem
cytrynowym
-w tym czasie ugotować syrop, bardzo słodki, na 1 l wody 1 kg cukru,
razem z laską wanilii. Będzie tego w sumie sporo więcej, niż litr. W
razie czego powiększ ilość proporcjonalnie, wanilii nie musisz dawać
więcej.
-syrop ostudzić
-gruszki układać w słojach jak najciaśniej, nie gniotąc ich jednak, lecz
dopasowując kształtem
-zalać syropem tak, aby przykrywał owoce
-pasteryzować 15 minut od zawrzenia, większe słoje 20 minut.
Uwaga: przy nalewaniu syropu można do każdego słoja dać łyżeczkę
jakiegoś aromatycznego alkoholu, np.rumu białego - to najlepiej.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|