« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-06-07 13:12:52
Temat: Re: Co z malinami?Kinga 'Słowotok' wrote:
>Użytkownik "Kropelka" <k...@b...gmail.com> napisał w wiadomości
>news:e63ono$cir$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
>>Sezon owocowy powolutku sie zbliza a ja w zamrazarce mam jeszcze calkiem
>>spore zapasy.
>>I poza drinkami zadnych pomyslow na zuzycie zmiksowanych zamrozonych malin
>>nie mam. Mialabym ochote na jakis deser... najlepiej jeszcze pieczony.
>>Na dokladke mam jeszcze pelno malin i jezyn w sloiczkach...takie z cukrem
>>tylko...
>>I jeszcze jagody zamrozone w postaci kuleczek....
>>Ech cos mnie wena ostatnio opuscila
>>
>>
>>
>>
>Crumble! Crumble!
>http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2029020,54042,1029
650.html
>
>
>
Budyn waniliowy z musem malinowym !!! Albo podpiec kruchy spod do tarty,
pomazac musem, polac budyniem a na wierzchu ulozyc piekne, slodkie serce
z malin.
Kot, glodny
____________________________________________________
_______
All new Yahoo! Mail "The new Interface is stunning in its simplicity and ease of
use." - PC Magazine
http://uk.docs.yahoo.com/nowyoucan.html
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-06-07 14:53:47
Temat: Re: Co z malinami?Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e66glu$avo$1@inews.gazeta.pl...
> Crumble! Crumble!
> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2029020,54042,10296
50.html
OOoo to jest cos!!:-)
Nigdy co prawda nie jadlam ale brzmi smakowicie. I jest pieczone:-)
Masz moze jakis sprawdzony przepis na to ciasto? Tzn na kruszonke?
Pozdrawiam
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-06-07 14:54:57
Temat: Re: Co z malinami?Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4486D425.7000807@gazeta.pl...
> Kinga 'Słowotok' wrote:
> Budyn waniliowy z musem malinowym !!! Albo podpiec kruchy spod do tarty,
> pomazac musem, polac budyniem a na wierzchu ulozyc piekne, slodkie serce
> z malin.
No... tarta tez mi wyraznie pasuje. Mowilam ze brak mi weny:-) A teraz
pomysly sie posypaly.
Dziekuje bardzo za inspiracje
Pozdrawiam
Kropelka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-06-07 15:22:02
Temat: Re: Co z malinami?Dnia 2006-06-07 16:53:47 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kropelka* skreślił te oto słowa:
> Masz moze jakis sprawdzony przepis na to ciasto? Tzn na kruszonke?
1/2kg mąki
300g masła
150g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki śmietany kwaśnej
Mąkę przesiać (IMO to konieczność, ale jak ktoś leniwy to może to sobie
odpuścić). Posiekac ją nożem razem z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka,
śmietanę. Szybko zagnieść - ale nie stresować się jak przy zwykłej
kruszonce tą szybkością i posiadaniem zimnych opuszków palców ;P Ja się nie
stresuję, zagniatam normalnie, i tyle ile uznam za stosowne. Ugniecione
ciasto w folię alu i do zamrażarki na 20 minut.
I to jest taka porcja na kruszonke dawana na dol i na gore formy. Jesli
chodzi o scieranie - na dol zbyteczne, lepiej normalnei wylepic forme. Na
gore - łatwiej porwac kawałki i poukładac artystycznie na owocach :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-06-07 15:50:42
Temat: Re: Co z malinami?Użytkownik "Kropelka" <k...@b...gmail.com> napisał w wiadomości
news:e63ono$cir$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Sezon owocowy powolutku sie zbliza a ja w zamrazarce mam jeszcze calkiem
> spore zapasy.
lody waniliowe + gorace maliny z cukrem - jezu nic lepszego nie jadlam:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-06-08 06:21:40
Temat: Re: Co z malinami?Dnia Wed, 7 Jun 2006 17:22:02 +0200, Waćpanna lub waćpan Lia, w wiadomości
<news:1h4z1so922r3b.dlg@iska.from.poznan> zawarł, co następuje:
> I to jest taka porcja na kruszonke dawana na dol i na gore formy. Jesli
> chodzi o scieranie - na dol zbyteczne, lepiej normalnei wylepic forme. Na
> gore - łatwiej porwac kawałki i poukładac artystycznie na owocach :)
Proporcja na jaką foremkę?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-06-08 08:11:54
Temat: Re: Co z malinami?Dnia 2006-06-08 08:21:40 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Tatiana* skreślił te oto słowa:
>> I to jest taka porcja na kruszonke dawana na dol i na gore formy. Jesli
>> chodzi o scieranie - na dol zbyteczne, lepiej normalnei wylepic forme. Na
>> gore - łatwiej porwac kawałki i poukładac artystycznie na owocach :)
>
> Proporcja na jaką foremkę?
Wystarczy nawet na prostokątną, ale ja lubie przede wszystkim kruszonkę,
więc daję na taką większą tartową albo tortownicę.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-06-08 08:57:55
Temat: Re: Co z malinami?
Użytkownik "Lia" <i...@p...org> napisał w wiadomości
news:1h4z1so922r3b.dlg@iska.from.poznan...
> 1/2kg mąki
> 300g masła
> 150g cukru pudru
> 2 żółtka
> 3 łyżki śmietany kwaśnej
>
[ciach]
A ja wczoraj zrobiłam nieco prostszą wersję tego, o czym piszesz, nazwaną
roboczo "speedy gonzalez".
Występują:
Miska wysmarowana tłuszczem (żaroodporna)
Piekarnik rozgrzany do 180 stopni
Truskawki
Banan(y)
Płatki migdałów
Preparaty na kruszonkę: mąka, masło, cukier (fajnie wychodzi brązowy).
Włączyć piekarnik. Do wysmarowanej miski (lub mniejszych miseczek) wrzucić
pokrojone truskawki i banany (u mnie na ćwierć kilo truskawek wychodził jeden
banan) i wymieszać razem z płatkami migdałów. Posypać kruszonką - zmieszanymi w
łapkach mąką, masłem i cukrem, tak, żeby przykryła całość owoców.
Zapiekać jakieś 20-25 minut tak, żeby owoce pod kruszonką zaczęły bulgotać, na
ostatnie 5-10 min. można włączyć termoobieg. Smacznego.
--
pozdrawiam
K
"Odzyskamy tę figurkę. Nie wiem, jak i czy ją odzyskamy, ale odzyskamy tę
figurkę"
[Chłopaki nie płaczą]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-06-08 10:58:01
Temat: Re: Co z malinami?
Użytkownik "Kropelka" <k...@b...gmail.com> napisał w wiadomości
news:e63qud$cdi$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Nie jest to pieczone, ale znakomite na letnie dni, szczególnie lubią
> > dzieci. Krem mrożony, czyli zefir (deser bliski lodom, ale imo lepszy).
>
> ooo pomysl bardzo dobry:-) Jutro skocze po kremowke i przetesuje:-)
A tak to wygląda w wersji truskawkowej:
http://img431.imageshack.us/img431/4498/des0zj.jpg
Bardzo dobre :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-06-08 18:47:22
Temat: Re: Co z malinami?Kropelka napisał(a):
>
> Ech cos mnie wena ostatnio opuscila
>
>
Ja bym zrobiła batony z malinami. To takie cuś jak kruche ciasto z
dodatkiem pinioli, płatków owsianych przełożone odparowanymi malinami z
cukrem. Często robię w sezonie malinowym :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |