| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-23 13:46:51
Temat: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszłoWitajcie.
Zrobilam fondue wg przepisu : do 300ml wina dodawalam ser porcjami i zrobila
sie jedna wielka....kluska.
podejrzewam ze to wina sera a nie moja..he
kupilam mozarelle/podobno dobrze sie topi/ i znalazłam dopiero po fakcie ze ma
45 % tłuszczu.
czy to mozliwe zeby przez to ? zbyt mało tlusty ?
Czy macie moze przetestowany przepis na fondue...ale naprawde sprawdzony.
pozdrawiam i dziekuje
asia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-23 13:52:23
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło
"asia" <k...@o...pl> wrote in message
news:7ba9.0000007a.453cc7cb@newsgate.onet.pl...
> Witajcie.
> Zrobilam fondue wg przepisu : do 300ml wina dodawalam ser porcjami i
> zrobila
> sie jedna wielka....kluska.
> podejrzewam ze to wina sera a nie moja..he
> kupilam mozarelle/podobno dobrze sie topi/ i znalazłam dopiero po fakcie
> ze ma
> 45 % tłuszczu.
> czy to mozliwe zeby przez to ? zbyt mało tlusty ?
> Czy macie moze przetestowany przepis na fondue...ale naprawde sprawdzony.
> pozdrawiam i dziekuje
> asia
A ciągnie się za kawałkiem chlebka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-23 14:04:58
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło
> > Zrobilam fondue wg przepisu : do 300ml wina dodawalam ser porcjami i
> > zrobila
> > sie jedna wielka....kluska.
>
> A ciągnie się za kawałkiem chlebka?
>
trudno bylo obtoczyc chlebek tym czymś, bo sie zrobil wielki
glut...przepraszam za slowo,ten ser to byla porazka :(
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-23 14:07:52
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło
"asia" <k...@o...pl> wrote in message
news:7ba9.00000081.453ccc0a@newsgate.onet.pl...
>
>
>> > Zrobilam fondue wg przepisu : do 300ml wina dodawalam ser porcjami i
>> > zrobila
>> > sie jedna wielka....kluska.
>
>>
>> A ciągnie się za kawałkiem chlebka?
>>
>
> trudno bylo obtoczyc chlebek tym czymś, bo sie zrobil wielki
> glut...przepraszam za slowo,ten ser to byla porazka :(
dolewaj alkoholu, rozrzedź - funda serowa to taki glut - tylko
rozrzedzony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-23 14:12:44
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszłoasia schrieb:
> Witajcie.
> Zrobilam fondue wg przepisu : do 300ml wina dodawalam ser porcjami i zrobila
> sie jedna wielka....kluska.
> podejrzewam ze to wina sera a nie moja..he
> kupilam mozarelle/podobno dobrze sie topi/ i znalazłam dopiero po fakcie ze ma
> 45 % tłuszczu.
> czy to mozliwe zeby przez to ? zbyt mało tlusty ?
> Czy macie moze przetestowany przepis na fondue...ale naprawde sprawdzony.
naprawdę sprawdzony? Ja robię toto na ogół na młodej goudzie. Wino
podgrzewam, do tego dodaję po trochu startej goudy mieszając. Tylko na
początku tego wina jest bardzo mało, by się ser nie przypalił. Dopiero
potem dodaję więcej wina, jak jest więcej sera. Mozarella nie jest
najlepsza do tego celu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-23 14:13:09
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło
> >
> > trudno bylo obtoczyc chlebek tym czymś, bo sie zrobil wielki
> > glut...przepraszam za slowo,ten ser to byla porazka :(
>
> dolewaj alkoholu, rozrzedź - funda serowa to taki glut - tylko
> rozrzedzony...
>
mnie sie wydaje, ze ten ser i jego zawartosc tluszczu 45% to byl błąd.
Juz znalazlam w archiwum ze Krysia Thompson dodaje mąki kartoflanej i nie robi
sie glut.....ups
dzieki za rade z tym alkoholem, tez zastosuje.....chyba że wejdzie wiecej
alkoholu niz sera hihi
pozdrawim
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-23 14:16:33
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło>Ja robię toto na ogół na młodej goudzie. Wino
> podgrzewam, do tego dodaję po trochu startej goudy mieszając. Tylko na
> początku tego wina jest bardzo mało, by się ser nie przypalił. Dopiero
> potem dodaję więcej wina, jak jest więcej sera. Mozarella nie jest
> najlepsza do tego celu.
>
> Waldek
dzieki....juz wiecej mozarelli nie kupie do tego celu, a Pani w sklepie mi
poradzila wlasnie ten ser.
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-23 14:19:34
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszłoasia schrieb:
>
>>> trudno bylo obtoczyc chlebek tym czymś, bo sie zrobil wielki
>>> glut...przepraszam za slowo,ten ser to byla porazka :(
>> dolewaj alkoholu, rozrzedź - funda serowa to taki glut - tylko
>> rozrzedzony...
>>
>
> mnie sie wydaje, ze ten ser i jego zawartosc tluszczu 45% to byl błąd.
> Juz znalazlam w archiwum ze Krysia Thompson dodaje mąki kartoflanej i nie robi
> sie glut.....ups
> dzieki za rade z tym alkoholem, tez zastosuje.....chyba że wejdzie wiecej
> alkoholu niz sera hihi
nie trzeba wcale dawać dużo alkoholu, to bzdura. Mąka ziemniaczana tylko
wtedy, jak jest za rzadkie. Glut się robi też, jak ser jest
niespecjalny. Spróbuj z gruyerem (ja osobiście nie lubię, ale tak jest
bardziej oryginalnie ;-)), albo z goudą.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-10-23 14:31:52
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszło
Spróbuj z gruyerem (ja osobiście nie lubię, ale tak jest
> bardziej oryginalnie ;-)), albo z goudą.
czemu nie lubisz? ma jakis specyficzny smak ten gruyer ?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-10-23 15:03:53
Temat: Re: Co źle zrobiłam - fondue nie wyszłoasia schrieb:
> Spróbuj z gruyerem (ja osobiście nie lubię, ale tak jest
>> bardziej oryginalnie ;-)), albo z goudą.
>
> czemu nie lubisz? ma jakis specyficzny smak ten gruyer ?
jak dla mnie jest trochę "bezpłciowy", ale to kwestia smaku. Jakiś taki
mydlany, ale szczypiący w język. Czasem daję trochę Appenzellera dla
aromatu, tak 3 części goudy, 1 appenzellera.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |