Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobic z KROLIKA??
Date: Wed, 21 Mar 2001 08:38:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 41
Message-ID: <1eqm1vk.9py3q51h7rguqN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pm182.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 985160166 5349 213.76.108.182 (21 Mar 2001 07:36:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2001 07:36:06 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6 (unregistered for 360 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46905
Ukryj nagłówki
greg <g...@p...pl> wrote:
> Witam!
> Goscilem ostatnio u siebie Ciocie, ktora w dowod wdziecznosci (miala wazna
> sprawe do zalatwienia we Wrocku i nocowala u mnie pare dni) obiecala mi
> krolika. Teraz za kazdym razem jak ja widze przypomina mi o prezencie a ja
> narazie sie od niego wymiguje. Ale ilez mozna. Juz nie dlugo zawita wiec do
> mnie zaszlachtowany i oprawiny kroliczek. Co ja biedny robaczek mam z nim
> zrobic (nadmienie ze potem chcialbym go zjesc :-)). Pamietam ze kiedys tam
> dawno, moja Babcia robila korlika duszonego w sosie wlasnym, ale ja nie
> zabardzo lubie sosy i duszenie (cokolwiek to znaczy), pasztetu tez z niego
> nie zrobie. Wiec CO???? Moze ktos ma jakis ciekawy pomysl na Krolika z
> krolikiem w kroliku, nadziewanym krolikiem ???? :-))))
>
> pozdrawiam
> Grzechu
Krolik w galarecie. Jedno z klasycznych dan kuchni francuskiej, tyle ze
nie kuchni salonowej, a raczej skromnej, domowej.
Krolika dzielimy na czesci i wkladamy lacznie z glowa do naczynia z
nastepujaca marynada: sol, pieprz, 1 gozdzik, zmiazdzony zabek czosnku,
2 cebule w plastrach, 2 marchewki w plastrach, 2 galazki pietruszki,
tymianek, zalane szklanka bialego wina. Zostawiamy na 2 doby pod
przykryciem w chlodnym miejscu.
Wyjmujemy z marynady wszystko oprocz glowy. Do garnka dajemy teraz trzy
ubite bialka i lyzke wywaru miesnego (takiego skoncentrowanego bulionu,
chyba pisalismy juz tu kiedys, jak to sie robi. W razie braku takowego,
sprobowalbym ze zwyklym rosolem z dodatkiem lyeczki zelatyny i przyprawy
Maggi). Gotujemy jakis czas. Sprawdzic, czy dostatecznie doprawione i
przecedzic przez drobne sitko.
Kawalki krolika uprzedni wyjete ukladamy w kamionkowym naczyniu. Wlewamy
lyzke Calvadosu (jezeli mamy). Wlewamy przecedzona marynade, tyle, by
przykryla mieso. Przykrywamy pokrywka, ktora uszczelniamy ciastem z
wody i maki. Wstawiamy do piekarnika na laznie wodna, jak teryne, na 3
godziny. Po wyjeciu odkrywamy, pozwalmy ostygnac i wstawiamy do
lodowki, by galareta stezala.
Wladyslaw
|