« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2013-05-27 18:47:23
Temat: Re: Czas szparagów...Użytkownik "Feniks z popiołów"
>>>
>>> Nie wiem, co na to poradzić - żony nie mam, to nie używam. ;)
>>>
>> Planują jakieś zmiany w prawie, wszystko przed tobą ;)
>
>I co? Miałabym męczyć się całe życie z jakomś babom tylko po to, żeby mi
>szparagi w sezonie obierała? ;)
>
Nie, na taką jednoczynnościową to nawet bym cię nie namawiał.
Oczywiście mówimy o modelach wielofunkcyjnych.
Nie wiem czy słyszałaś o takich modelach co są na dodatek okrągłe?
>
>Jak się weźmie taką wiązkę szparagów między obie dłonie i potrze (jakby się
>je chciało ogrzać ;) ), to wtedy skrzypią, dość wyraźnie. Wypróbuj.
>
Dzięki za fachową poradę :) Wypróbuję.
pzdr
olo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2013-05-27 18:56:52
Temat: Re: Czas szparagów...Użytkownik "Feniks z popiołów"
>To cudo wygląda nieźle, ale po co sobie komplikować życie i marnować
>miejsce w kuchni.
Kuchnia ci u mnie ogromna ;)
>Ja daję radę takim:
>
>http://tescoma.koochnia.com/kuchnia/akcesoria-kuche
nne/przybory-kuchenne-tescoma,638603,------.html
>
>Najważniejsze w sumie, żeby był ostry.
>
Akurat na punkcie ostrych noży mam bzika :) Też sobie czymś podobnym, w
wersji ceramicznej radziłem. Tylko przy cieńszych białych szparagach trudno
całą długoś przelecieć 1-nym ruchem, no i miał tendencje do "przytykania"
się.
pzdr
olo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2013-05-27 19:04:50
Temat: Re: Czas szparagów...Dnia Mon, 27 May 2013 17:49:25 +0200, olo napisał(a):
> Zwracam uwagę na twardość, ale sposobu ze skrzypieniem nie znałem. Skrzypią
> naciskane?
Pocierane o siebie nawzajem.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2013-05-27 19:28:58
Temat: Re: Czas szparagów...W dniu 2013-05-23 11:16, iwanos pisze:
>
>> Kiedyś na Discovery w programie Kitchen Chemistry Heston Blumenthal
>> pokazywał danie ze szparagów i trufli. Jak całość była robiona to nie
>> pamiętam ale pewnie w necie coś znajdziesz.
>
>
> tylko gdzie znaleźć trufle, albo przynajmniej świnie? ...
>
>
Świnie? -> http://www.youtube.com/watch?v=WVu23_Tu81A
--
http://tnij.org/sympatyczne
Jak masz coś do mnie pisz na zwrotnego maila, adres bangla.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2013-05-28 00:59:16
Temat: Re: Czas szparagów...
Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>> strasznie kaloryczny:
>>
>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>> pieprz, pieprz cayenne
>>
>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>> żółtko
>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej wody.
>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie się
>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne doprawić.
>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>wina spada na Ciebie.
Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos można
doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2013-05-28 01:02:04
Temat: Re: Czas szparagów...
Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51a3e4fc$0$26683$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
> news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>
>>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>>> strasznie kaloryczny:
>>>
>>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>>> pieprz, pieprz cayenne
>>>
>>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>>> żółtko
>>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej
>>> wody.
>>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie
>>> się
>>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne doprawić.
>>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>
>>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>>wina spada na Ciebie.
>
> Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
> szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos można
> doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
Dodam jeszcze że ugotowane szparagi w takim pakiecie z szynką i liściem
chrzanu smażyłem na głębokim oleju przez kilka minut.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2013-05-28 01:17:33
Temat: Re: Czas szparagów...Dnia Tue, 28 May 2013 00:59:16 +0200, rageofhonor napisał(a):
> Sos można
> doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
Magia - to jest właśnie to!
;-)
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2013-05-28 22:46:14
Temat: Re: Czas szparagów...W dniu 2013-05-27 11:21, Feniks z popiołów pisze:
> W dniu 2013-05-26 20:08, Paulinka pisze:
>> W dniu 2013-05-23 09:57, medea pisze:
>>> ...w pełni :)))
>>>
>>> Robiłam już zupę krem ze szparagów na 2 sposoby, szparagi zapiekane z
>>> szynką,szparagi w sosie holenderskim. I planuję wkrótce makaron ze
>>> szparagami w sosie cytrynowym.
>>> Co jeszcze można by, Szanowni Państwo?
>>
>>
>> Nie mam pojęcia. Nigdy nie jadłam świeżych szparagów - serio :)
>
> Przetestuj, bo warto. Sam szparag ma wiele cennych składników (nawet
> oficjalna nazwa to szparag lekarski), a do tego ma znikomą ilość
> kalorii, więc można poszaleć z dodatkami. ;) Na początek: odciąć twarde
> dolne końcówki, cienko obrać ze skórki (ja obieram białe po całości, a
> zielone tylko tak maksymalnie do połowy), ugotować w wodzie z solą i
> cukrem lub na parze (zielone krócej, białe 10-15 minut), przelać zimną
> wodą, podać z bułką tartą przesmażoną na maśle. Jak posmakują, to można
> eksperymentować dalej z sosami, zupami itd. Moje najnowsze odkrycie to
> zupa ze szparagów gotowana na śmietance. I z grzaneczkami. Prosta, a
> pychotka niesamowita.
No to najbliższy weekend zarezerwowany na testy ze szparagami :)
Pozdrawiam
P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2013-05-29 00:50:55
Temat: Re: Czas szparagów...
Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51a3e5a3$0$1267$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:51a3e4fc$0$26683$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>>
>>>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>>>> strasznie kaloryczny:
>>>>
>>>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>>>> pieprz, pieprz cayenne
>>>>
>>>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>>>> żółtko
>>>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej
>>>> wody.
>>>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie
>>>> się
>>>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>>>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne
>>>>doprawić.
>>>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>>
>>>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>>>wina spada na Ciebie.
>>
>> Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
>> szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos
>> można doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
> Dodam jeszcze że ugotowane szparagi w takim pakiecie z szynką i liściem
> chrzanu smażyłem na głębokim oleju przez kilka minut.
Dzisiaj dalsze doświadczenia ze szparagami. Tym razem białe szparagi.
Niestety trochę włókniste i się mocno łamały przy obieraniu. Lepsze były
zielone. Jednak sos wyszedł znowu wyśmienity. Liści chrzanu nie miałem i
trzeba było zastosować liść czosnku. Był trochę twardy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2013-05-29 08:48:55
Temat: Re: Czas szparagów...
Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51a3e4fc$0$26683$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Stachu Chebel" <s...@g...com> napisał w wiadomości
> news:591ad378-e04c-4927-a240-c74a8b7990d8@gw5g2000vb
b.googlegroups.com...
>
>>> Jest super pyszny. Przepis na 6 porcji. 540 kcal / porcja. Niestety
>>> strasznie kaloryczny:
>>>
>>> 250 g masła, 3 żółtka, 3 łyzki wody, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały
>>> pieprz, pieprz cayenne
>>>
>>> Rozpuścić masło w garnku ale nie podgrzewać za mocno. W drugim garnku
>>> żółtko
>>> zmieszać z sokiem z cytryny, wodą i solą. Granek wsadzić do gorącej
>>> wody.
>>> Mieszać trzepaczką a najlepiej mikseram aż do momentu gdy masa stanie
>>> się
>>>kremowa. Wyciagnąć garnek z gorącej wody bo sos się zetnie. Teraz po
>>> łyżeczce dodawać rozpuszczone masło ciągle mieszając. Potem już można
>>>dodawać masło łyżkami. Solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne doprawić.
>>> Zaraz podawać. Sosu nie można potem odgrzewać bo się zetnie.
>
>>Dzięki!! Podejmę próbę w Sobotę. Jak będzie coś "nie hallo", cała
>>wina spada na Ciebie.
>
> Jak efekty? Ja dzisiaj robiłem i było fantastycznie. Daniem były zielone
> szparagi owinięte szynką i liściem chrzanu bo nie miałem szałwi. Sos można
> doprawić jeszcze odrobiną cukru pudru i trochę magii.
a jakie wino podawałeś? Mam w najbliższym czasie zaplanowana uroczą( mam
nadzieję ) kolacyjkę (może ze sniadaniem) i dylematuję co i jak podać.
Szparagi pod holendrem i co ? białe, a może różowe? Jaka destynacja?
pozdr Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |