Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
From: "Zygmunt M. Zarzecki"
<z...@m...zarzecki.kom.wytnij.malpe.zmien.kom.na.com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Czekolada
Date: Mon, 10 Aug 2009 16:18:57 +0200
Organization: male zet
Lines: 34
Message-ID: <h5p936$v7d$1@news.interia.pl>
References: <9...@s...googlegroups.com>
Reply-To: z...@m...zarzecki.kom.wytnij.malpe.zmien.kom.na.com
NNTP-Posting-Host: apn-77-115-68-144.dynamic.gprs.plus.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.interia.pl 1249912744 31981 77.115.68.144 (10 Aug 2009 13:59:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Aug 2009 13:59:04 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <9...@s...googlegroups.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
X-Authenticated-User: zyga % interia+pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:258930
Ukryj nagłówki
> niedawno okazało się, że mam nietolerancje pokarmową na czekolade (czy
> dokładnie kakao, czy mleko będe wiedział dopiero za jakiś czas po
> dokładniejszych badaniach), jednak zwykłe badania metodami
> prowokacyjnymi pokazują że mój organizm nie toleruje czekolady.
>
> W związku z tym mam pytania:
>
> - jakie badania powinienem zrobić żeby mieć już 100% pewność co moge a
> czego nie moge jeść? czy powinny być to badania skórne czy z krwi, a
> może jeszcze inne? Podobno na nietolerancje pokarmową, (inaczej niż na
> alergie) nie ma jednoznacznego wyniku z takich badań, bo organizm nie
> wytwarza wtedy przeciwciał, tak wyjaśnił mi alergolog.
>
> - czy badania na alergie z krwii są refundowane? czy tylko płatne? Bo
> są dość drogie, około 40-50zł za jeden składnik, co dla tych badań
> które chce wykonać daje około 150-200 zł.
>
> - i najważniejsze: czym zastąpić czekolade? Mój organizm przyzwyczaił
> się już do dużej dawki magnezu/potasu i innich składników które
> zjadałem z czekoladą, w średnio ilościach 2-4 tabliczki tygodniowo +
> kilka innych batonów typu snickser/prince-polo (więc jak łatwo
> obliczyć samego magnezu było naprawde dużo). I niestety od momentu jak
> nie jem czekolady pojawia się właśnie problem z wahającym się poziomem
> potasu/magnezu, a zamiast brać tableki wolałbym czymś po prostu
> zastąpić czekolade.
Jakie czekolady jadłeś?
Jest mnóstwo rodzajów, od mlecznych guan po prawdziwe.
Być może masz po prostu problem z produktami mlekopochodnymi.
zyga, prawie uzależniony od czekolady
--
A fe, A psik, A ha
|