| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2003-11-06 08:45:18
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiej
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:bobqd4$esr$1@foka1.acn.pl...
> czy czegoś w DO nie da się poprawić. Kto wie - może stosunkowo
niewielkim
> wysiłkiem i nie zmieniając w niej niczego "zasadniczego" dałoby się np.
> wyeliminować część niedoborów?
>
Ale czy wystąpiły jakieś niedobory u osób czy tylko te"niedobory" to na
papierze wychodza przy "badaniu" jadłospisów ;)))
Bo na papierze to vege niektórzy powinni juz dawno.....
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2003-11-06 08:49:31
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiej
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bobs9u$rf3$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:boba0o$iv2$1@inews.gazeta.pl...
>
> > No Marcin i co ?? w skrócie to to co "przepowiadałem" ;))))))))
> >
> A co przepowiadałeś, bo ja jakoś przeoczyłam (nie kojarzę) ?
>
> Sowa - ciekawska
zobacz wątek [DO] Praca mgrska kilka kolumn niżej ;)))
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2003-11-06 09:38:20
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiejslawek w wiadomości news:bod1oq$91n$1@inews.gazeta.pl pisze:
>> A co przepowiadałeś, bo ja jakoś przeoczyłam (nie kojarzę) ?
>>
>> Sowa - ciekawska
>
> zobacz wątek [DO] Praca mgrska kilka kolumn niżej ;)))
No to Sowa masz zagwozdke teraz :)))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2003-11-06 11:51:29
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiejUżytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bod1gt$85a$1@inews.gazeta.pl...
> Ale czy wystąpiły jakieś niedobory u osób czy tylko te"niedobory" to na
> papierze wychodza przy "badaniu" jadłospisów ;)))
Nie wypisałem wszystkiego, bo tabelek, wykresów i zestawień to były
dziesiątki stron, ale o ile udało mi się wynotować, wyniki badań
laboratoryjnych pokrywały się w większości z "wyliczeniami" z diety. Tyle że
np. nie wszystkie składniki mineralne były badane. No i - jak już pisałem -
w grupie kontrolnej też idealnie nie było.
--
Pozdrawiam
Rukasu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2003-11-06 11:52:35
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiejUżytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bobs9u$rf3$1@inews.gazeta.pl...
> A co przepowiadałeś, bo ja jakoś przeoczyłam (nie kojarzę) ?
Vide news:bnti10$oi3$1@inews.gazeta.pl
--
Pozdrawiam
Rukasu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2003-11-06 13:00:53
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiej"Rukasu" <r...@a...net> rzecze tak w
news:bob7a9$1fao$1@foka.aster.pl:
> a o czym bardzo
> niewiele wspomina się na grupie: na polimorfizm genetyczny. Otóż
> zdaniem wielu badaczy ludzi charakteryzuje odrębność genetyczna
> potrzeb pokarmowych.
Wiedziałam, że w końcu ktoś się musi ze mną zgodzić...
--
s i w a
i jej rodzina genetycznie przystosowana do wege
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2003-11-06 13:30:32
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiej
Użytkownik "siwa" <siwa@bez_tego.vege.pl> napisał w wiadomości
news:Xns942B8E922A617siwa@193.42.231.152...
> "Rukasu" <r...@a...net> rzecze tak w
> news:bob7a9$1fao$1@foka.aster.pl:
>
> > a o czym bardzo
> > niewiele wspomina się na grupie: na polimorfizm genetyczny. Otóż
> > zdaniem wielu badaczy ludzi charakteryzuje odrębność genetyczna
> > potrzeb pokarmowych.
>
> Wiedziałam, że w końcu ktoś się musi ze mną zgodzić...
>
Jasne ;) niektóre lwy też geno polimorficznie to wegetarianie ;))))
zwłaszcza przywódcy w stadzie ;) zjadający zielone hmm .....
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2003-11-06 14:04:53
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiej"Lekarstwo" na te niedobory ma dr Krupka, ktory jezdzi
po Polsce i śiwecie z biochemikiem, z ktorym prowadzi w Lodzi firme BIOMOL.
uwaza, ze najpierw trzeba zbadac wlos, a dopiero na tej podstawie napisac
prioporcje, i dodac suplementy w postaci jakichs brakujacych witamin,
pierwiastkow czy milroelementow
Dr Krupka "jedzie" na zywieniu optymalnym, to jest [pdstawa, ale udaje, ze
on do tego doszedl.
Pozdrawiam Jerzy
> W końcu niedobory jednak wystąpiły, a na podstawie aktualnej wiedzy DO
> wypadła pod wieloma względami gorzej niż grupa/dieta kontrolna. W wielu
> wypadkach "tendencje" nie okazały się zbyt korzystne (np. więcej
"problemów"
> z BMI mają osoby stosujące DO), tyle że przy skali badania różnice nie
> okazały się statystycznie istotne. Wziąć też należy pod uwagę, że
> dieta/grupa kontrolna wcale idealna nie była - to były po prostu normalne
> osoby, odżywiające się w normalny sposób. Zdziwienie autorki wynikało
raczej
> z tego że spodziewała się bardziej negatywnych wyników, a tymczasem
okazało
> się że jest dosyć "przeciętnie".
>
> To czego brakuje to przede wszystkim udowodnienia prozdrowotnych
właściwości
> DO - na które powołują się optymalni. Ale do tego potrzeba już badań
> prowadzonych przez lekarzy - dietetycy nie wystarczą. Kolejny problem to
> przeprowadzenie badań na większą skalę. Oczywiście taka praca to jest już
> coś na co można się powoływać, ale to wciąż za mało, aby np. IŻŻ mógł
> oficjalnie uznać DO za "normalną" dietę. ;-D
>
> A opty-lekarze mogliby swoją drogą popatrzeć na tę pracę i zastanowić się,
> czy czegoś w DO nie da się poprawić. Kto wie - może stosunkowo niewielkim
> wysiłkiem i nie zmieniając w niej niczego "zasadniczego" dałoby się np.
> wyeliminować część niedoborów?
>
> --
> Pozdrawiam
> Rukasu
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2003-11-06 15:19:49
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiejslawek <slawekopty(usun)@gazeta.pl> tako rzecze w
news:bodj8t$hch$1@inews.gazeta.pl :
> niektóre lwy też geno polimorficznie to wegetarianie ;))))
Jak nie widzisz, droga Mona Lizo, roznicy miedzy zwierzeciem miesozernym,
jakim jest lew, a wszystkozernym jakim jest czlowiek, to Twoj problem.
A we wszystko moze byc przewaga mieso, albo roslinozernosci. Tyle, że to nie
pasuje to waszej teorii.
--
... :: s i w a ( a t ) v e g e . p l :: ...
... :: ICQ:67729327 :.....: GG:25557 :: ...
... :: .... JID:s...@j...org .... :: ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2003-11-06 19:19:27
Temat: Re: [DO] Recenzja pracy mgrskiej
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:bob7a9$1fao$1@foka.aster.pl...
> Praca - jak to praca magisterska - nie wyczerpuje zagadnienia i ma
charakter
> raczej badawczo-pilotażowy niż "weryfikacyjny". W badaniach brało udział
16 kobiet stosujących DO od 1-4 lat, w wieku 30-64 lata (średnia 56),
Wolałabym wiedzieć konkretnie wiek każdej kobiety, "średnia" to mi nic nie
mówi... :(
oraz
> grupa kontrolna 16 kobiet stosujących "zwyczajną" dietę, w wieku 31-63
lata (średnia 49).
I to samo, też wolałabym znać wiek każdej kobiety.
Wśród badanych przeprowadzono wywiad polegający na ustaleniu w
> miarę kompletnego jadłospisu "codziennego", oraz "świątecznego", który
> następnie był analizowany w oparciu o tabele Ziemiańskiego.
Otóż to właśnie: znowu w oparciu o opokę, jaką jest niezniszczalny,
niepodważalny, jedynie słuszny Ziemlański - wzorzec dla całej ludzkości...;)
hm... (niczym wzorzec metra w Sevres pod Paryżem, ale i ten się zmienił...
8) )
Ponadto badano
> wskaźniki hematologiczne (hematokryt, hemoglobina), poziom glukozy w
osoczu,
> poziom białka (białko całkowite, albuminy) w osoczu, poziom witaminy C w
> osoczu, składniki mineralne w surowicy krwi, poziom enzymów GGT, ALT, ALP
i
> AMS (diastaza z surowicy), wykonano lipidogram (cholesterol ogółem, HDL,
> LDL, trójglicerydy), oraz badano zawartość ciał ketonowych w moczu.
Zawsze ta sama miarka... :(((
Metodyka
> jest dosyć długa i całkiem wiarygodna, więc nie będę jej tu już bardziej
> streszczał. Ach - i jeszcze jedno: pytano badane o "ogólne samopoczucie",
w czym oczywiście przodowały panie na DO. ;-)
Ale czemu przymróżasz oko? Czyżby jednak twierdziły, że ogólne
samopoczucie nie było dobre? No chyba, że chcesz tym samym powiedzieć,
że im się WYDAJE, że się czują dobrze 8)
> Przede wszystkim wykryto nieznaczne odstępstwa w grupie DO od założeń
> opisanych w książkach Kwaśniewskiego. Po przeanalizowaniu diet okazało się
> że "średni" stosunek BTW to 1 : 3,3 : 1,7.
Dobrze, że chociaż panie były uprzejme powiedzieć o swojej stosowanej
prawdziwej proporcji BTW, bez koloryzowania.
W przypadku grupy kontrolnej
> wynosił on 1 : 1,1 : 3,6. Nie stwierdzono różnic w ilości "spożytej"
energii (w obu grupach za niskie),
Za niskie do czego? Acha, do wzorca. Rozumiem, że człowiek powinien się
zmuszać do zjadania większych ilości kalorii, mimo że nie czuje takiej
potrzeby - bo tak zatwierdziła dietetyczna biurokracja. I już. ;]
różnice natomiast wykryto oczywiście np. w ilości
> spożytego cholesterolu (w grupie na DO czterokrotnie więcej niż w grupie
> kontrolnej), czy (sic!) w ilości spożywanej wody (na DO średnio 1,2 litra;
w grupie kontrolnej 1,7 litra).
I widzisz - tu by się przydało wiedzieć trochę więcej o każdej kobiecie z
obu grup:
1. Wiek,
2. Wzrost,
3. Waga,
4. Stan zdrowia (choroby) w momencie rozpoczynania diety,
5. Czy stosuje jakieś leki,
6. Jak długo jest na diecie.
7. Ilość i proporcja BTW
Jeśli chodzi o składniki mineralne to
> wszystkie - poza żelazem - występowały w przypadku DO w mniejszej ilości
niż
> w przypadku grupy kontrolnej. Różniło się także spożycie witamin A, B1, B6
i PP (mniej witamin oczywiście na DO).
Określenie "mniesza ilość w przypadku grupy X, niż przypadku Y"- jest OK.
> Niedobory na DO to białko (w bardzo niewielim stopniu), wapń, potas,
> magnez (znów w niewielkim stopniu), miedź, żelazo i cynk, oraz witaminy
> B1, B2, B6, C i PP. Główny problem to duże niedobory wapnia, miedzi
> i tiaminy.
...ale określenie "niedobory", czy "nadmiary" jest conajmniej niewłaściwe i
sugerujące nieprawidłowe ilości w organizmie, czego - jak rozumiem
- tylko i wyłącznie jedynym miernikiem jest w/w wzorzec, do którego
wszyscy mają równać i już. :]
Z kolei za dużo względem norm spożywano
> na DO tłuszczów (jeśli chodzi o tłuszcze, to obie grupy spożywały zresztą
za dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), sodu i fosforu, a także
> witaminy E i ekwiwalentów retinolu (witamina A). W grupie kontrolnej
> wystąpiły niedobory sodu, potasu i żelaza.
JJJJJJJasne.... ;]
Czy może autorka opisała szczegółowe objawy tych wszystkich nadmiarów i
niedoborów u wszystkich kobiet, czy tylko porównała cyferki z tabelek?
Rukasu, ja wiem, że to trudne do pojęcia, ale taka jest prawda - jesteśmy
po prostu nienormalni... ;))))
Powstrzymywałam się od wcześniejszych domysłów, zanim nie napisałeś
czegoś o samej pracy, bo nie powinno się oceniać niczego przed zapoznaniem
się z rzeczą którą oceniamy. Sprawa badań nad DO zawsze wygląda jednak tak
samo, nasze normy są przystawiane do wzorca ustalonych norm i zawsze wobec
niego wypadamy inaczej. Nie gorzej, nie lepiej - inaczej.
Miernikiem powinien być stan zdrowia, kondycja, na przykład wydolność
dwóch kobiet z obu grup w tym samym wieku i w podobnym stanie zdrowia,
czyli ocena tych nadmiarów i niedoborów przez pryzmat reakcji organizmu na
te nadmiary i niedobory, a więc dokładne przebadanie organizmu każdej z
kobiet,
stanu jej narządów, czy np. są otłuszczone, a nie cyferki z tabelek IŻŻ.
To owe kobiety były "przedmiotem" badań, a nie sama teoria diety optymalnej
w porównaniu do teorii diety tradycyjnej/zalecanej/tzw. zdrowej/już sama nie
wiem jakiej.
> To wszystko oceniono już na podstawie analizy rzeczywistej DIETY, zaś
> większą część potwierdziły wyniki badań.
Analizy diety opty dokonała już pani Ostrowska Lucyna, pewnie takich samych
analiz powstanie jeszcze całe mnóstwo.
> Jeśli chodzi wyniki badań "laboratoryjnych", to sprawa wygląda nieco
> bardziej "różowo". "Średnie" BMI grup jest porównywalne. Niedożywione (BMI
> poniżej 18.4) były dwie panie z grupy kontrolnej, z kolei z przeżywieniem
> (BMI powyżej 30.0) mieliśmy do czynienia w przypadku dwóch pań na DO.
I znowu szkoda, że nic nie wiemy personalnie o tych konkretnych paniach.
Chociażby - czy niedożywione to te same, co jedzą za mało kalorii itd.
a "przeżywione" te z DO - ile czasu są na DO i z jakim BMI zaczynały DO.
BMI z
> przedziału 18.5-24.9 miało 12 pań na DO i 9 z grupy kontrolnej, a BMI z
> przedziału 25.0-29.9 to 2 panie na DO i 5 pań z grupy kontrolnej. Panie na
> DO miały mniej glukozy we krwi, więcej białka w osoczu, dwukrotnie wyższy
> niż w grupie kontrolnej poziom cholesterolu. Jeśli jednak chodzi o
wskaźnik
> zagrożenia miażdżycą (liczy się na podstawie stosunku LDL i HDL) to nie
było
> tak źle: wynosił średnio 3,9 dla DO i 3,2 dla grupy kontrolnej
(podwyższone
> ryzyko chorób miażdżycowych zaczyna się od 5).
Taaa... "średnio"... :(
Należy jednak zauważyć iż aż
> 5 osób na DO przekroczyło 5, podczas gdy w grupie kontrolnej tylko 1.
I znów pytanie: z jakim wskaźnikiem te panie zaczynały DO i jaki mają
obecnie staż DO.
Enzymy
> w normie. Jeśli chodzi o ciała ketonowe, to wykryto je u 7 osób na DO,
oraz u 4 z grupy kontrolnej.
A to mnie trochę dziwi, że grupa kontrolna też ma ciała ketonowe. (?)
> Swoją drogą widać było wyraźnie, że autorka pracy została zaskoczona tak
> pozytywnymi wynikami w przypadku DO. ;-)
:)))
> Przechodząc do samej oceny: autorka musiała oczywiście napisać iż
> przedawkowanie witaminy A może być niebezpieczne dla zdrowia, że powinny
> tego unikać zwł. kobiety w ciąży, oraz że wyniki budzą pewne wątpliwości -
> nie "zjechała" jednak DO za bardzo.
Bo niby za co? Na DO trudno przedawkować witaminę A.
Początkowo na DO mogą być jakieś wahnięcia.Już ewentualnie sama obecność
kamienia w woreczku może mieć swój wpływ na prawidłową gospodarkę tłuszczową
i wywoływać zaburzenia. I dopóki się nie rozpuści - może on przytykać
przewody żółciowe i dawać złe wyniki. Czy badano kobiety pod tym kątem?
Za to bardzo łatwo witaminę A przedawkować łykając bezmyślnie kapsułki,
czy krople (koncentraty wit.A). Na podstawie: "Leki Współczesnej Terapii":
RETINOL
Działanie i zastosowanie -
Istotny czynnik regeneracji purpury wzrokowej jest niezbędny do prawidłowej
odnowy komórek nabłonka skóry i błony śluzowej. Niedobór wit. A - nadmierne
rogowacenie i łuszczenie nabłonka. Bierze udział w kostnieniu i tworzeniu
struktury kości. Zwiększa odporność na zakażenia. Istnieje zależność między
niedoborem wit. A a tworzeniem się kamieni nerkowych, żółciowych i
zwłóknieniem trzustki. W roztworach olejowych wchłania się z przewodu
pokarmowego niecałkowicie, lepiej z zawiesiny wodnej i roztworów wodnych
estrów retinolu; W razie upośledzenia czynności wątroby wchłanianie to jest
zmniejszone. Odkłada się w wątrobie, a nadmiar przechodzi do żółci
[przypadku, gdy osoba jest na diecie niskotłuszczowej
- wątroba produkuje mało żółci, która zalega w woreczku żółciowym,
stwarza tym samym dobre warunki do wytrącania się w nim kamieni
żółciowych i jeszcze bardziej utrudnia przepływ żółci przez woreczek.
W takim wypadku wspomniany wyżej nadmiar nie ma możliwości
odpływać w takim stopniu, jak u długoterminowych optymalnych, u których
wątroba produkuje i wydala żółć bez przeszkód - dopisek Krystyny]
Wydala się z kałem i moczem w postaci metabolitów.
Działanie uboczne -
Stosowany przez dłuższy okres w dużych dawkach może spowodować
hiperwitaminozę A z objawami drażliwości, zaburzeń ze strony przewodu
pokarmowego (m.in. wymioty, brak łaknienia, nudności), zmiany zabarwienia
skóry; powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd, suchość
skóry, hiperkeratozę, niedokrwistość, ból głowy, zaburzenia widzenia, obrzęk
i ból stawów i kości. W bardzo dużych dawkach może spowodować ponadto
uspokojenie lub podrażnienie, obrzęk tarczy nerwu wzrokowego, łuszczenie
skóry, hiperkalcemię.
Dawki - Zapotrzebowanie dzienne dla człowieka wynosi:
wg "Leków Współczesnej Terapii" 2500 j.m. (IU) = 0,75 mg
[wg książki "Choroby Wewnętrzne" Franciszek Kokot str. 798:
dobowe zapotrzebowanie na wit. A u dorosłych wynosi aż
5000 j.m.= 1500 mikrogram =1,5 mg]
-------------------------------------------
1 j.m.(IU) = 0,3 mikrograma = 0,0003 mg
-------------------------------------------
Leczenie retinolem - stosuje się w
hipowitaminozie A, w awitaminozie, w gruźlicy ze skazą wysiękową, ślepocie
zmierzchowej, w ciąży, niedokrwistości, w oparzeniach, źle gojących się
ranach, w kamicy nerkowej, w dużych stężeniach - w dermatologii, m.in. w
łuszczycy, dermatozach nowotworowych, w raku języka, odbytu, sutka] :
Dawki zapobiegawcze - 2500-5000 j.m.=1500 mikrogram = 1,5 mg wit. A
[czyli tyle co średnio zjadają optymalni : ) ]
Dawki lecznicze - 25000 j.m.= 7500 mikrogram = 7,5 mg wit.A
1 kropla wit. A zawiera 15000 j.m. = 4500 mikrogram = 4,5 mg
1 kapsułka zawiera 12000 j.m.= 3600 mikrogram = 3,6 mg
[A w leczeniu stosuje się stopniowe zwiększanie podawanych kropli od 20
(dwudziestu) kropli pierwszego dnia, zwiększając codziennie dawkę,
terapia może sięgać 200 (dwustu!) kropli dziennie! = 3 000 000 j.m.=
= 900 000 mikrogram = 900 mg wit.A dziennie !!!]
Inny cytat z "Chorób Wewnętrznych":
"Objawy przewlekłego zatrucia mogą wystąpić po zażywaniu
75 000-100 000 j.m. czyli max. 30 000 mikrogram."
- Czyli max. 30 mg witaminy A dziennie!
Jedząc dziennie np. 6 żółtek (120g), ok. 100 g masła - dostarczamy
ok.1,5 mg/dzień (uwzględniając inne produkty), czyli dawkę relatywnie niską
w porównianiu z potencjalnie toksyczną, ale będącą trochę ponad dzienne
zapotrzebowanie, jakie się propaguje (0,8-1 mg dla dorosłych).
100 g wątróbki wieprzowej zawiera 13000 mikrogram = 13 mg
Co to jest 13 mg w porównaniu z w/w dawkami stosowanymi w lecznictwie
wywołującymi przedawkowanie???
Wątróbka zalecana jest zaledwie raz na tydzień. Poza tym nasza (optymalnie
odżywiana i pracująca) wątroba jest przygotowana na ewentualność nadmiaru
wit.A i bez problemu go przechwyci i w części odłoży na potem, a w części
(gdy magazyn jest pełny) przerobi na metabolity, które są wydalane w żółci
razem z kałem i w mniejszej ilości z moczem.
Natomiast NIEDOBÓR witaminy A to nie tylko problemy ze wzrokiem
i okiem (zgrubienie i wyschnięcie powierzchni oka), ale i problemy ze skórą
oraz jelitami (owrzodzenia), układem oddechowym (infekcje), nerkami
(kamienie), a także bezpłodność, teratogeneza - nienormalny płód, problemy
z układem kostnym, utrata wrażliwości smaku, węchu i słuchu.
Wiadomo, że witamina A ma właściwości antyrakowe, ale paradoksalnie
oficjalnie nie jest uznawana za taką ze względu na... toksyczność (!!!) 8(
W zamian za to stosuje się "nietoksyczne" leki i "nieszkodliwą"
radioterapię.
Brak witaminy A został już dawno skojarzony ze zwiększoną podatnością na
raka (głównie śluzówek, m.in. jelita grubego i płuc). Podanie wit.A
spowodowało w takich przypadkach zatrzymanie postępu raka, a nawet
jego zanik. Jednym słowem temat wątku jest odwróceniem sytuacji i więcej
uwagi powinno się poświęcać szkodliwości NIEDOBORU witaminy A,
zgodnie z powszechnymi wśród ludzi objawami.
No ale cóż, ze strachami rzekomych nadmiarów wit. A - to jak z tym
biedakiem, któremu ukradziono rower... ;(
W każdym razie - wśród ekspertów od diet - takie mity nie mają prawa
pokutować.
Widać było także że dosyć sceptycznie
> odnosi się do dotychczasowych badań nad DO, przy czym podważała zarówno
> badania Rafalskiego (jej główny zarzut to brak pełnej dokumentacji), jak i
> np. badania Bujko (tutaj zarzuty co do metodyki pracy).
Nas to już nie dziwi... :(((
> Wnioski wysnuła zresztą autorka całkiem logiczne: ogólnie diety dosyć
> porównywalne, zarzucane często DO problemy z białkiem, magnezem i żelazem
> praktycznie nieistotne, rzeczywiste zagrożenie wynikać może raczej z
> niedoborów wapnia, oraz kiepskiego lipidogramu. Autorak była jednak na
tyle
> wspaniałomyślna iż zaznaczyła we wnioskach iż stwierdza tak jedynie na
> podstawie "aktualnej wiedzy".
To rzeczywiście cenne zastrzeżenie z jej strony.
> Jednym z wniosków było także to, iż DO odbiega od ogólnych założeń
> dietetycznych, autorka nie stwierdziła jednak czy to źle czy dobrze.
To również bardzo cenne z jej strony.
> Podsumowując: odnoszę wrażenie iż praca jest bardzo obiektywna i rzetelna,
> tyle że wykonana na zbyt małą skalę i być może nieco zbyt pobieżnie. IMHO
> bardzo wyraźnie widać iż optymalni powinni zdopingować
Masz może jakiś pomysł? :)
> WNoŻCziK do dalszych, tym razem bardziej już kompleksowych
i zakrojonych na większą skalę badań. Więcej obiektywizmu i dobrej woli nie
> znajdą chyba nigdzie! ;-)
Otóż to... obecnie dobra wola - na wagę złota. Widzę ją także u Ciebie. : )
--
Krystyna*Opty* [na DO od 06.1998 r.]
Różnica pomiędzy człowiekiem dobrym
a złym polega na wyborze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |