« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-20 20:55:24
Temat: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?Witam
Zrobiłam ciasto wg przepisu (niestety nie wiem czyjego, na pewno z tej
grupy) Ciasto wyszło mi smaczne, ale okrutnie twarde. Czy to może być wina
że robiłam w piekarniku z termoobiegiem? Wstawiłam do ciepłego piekarnika.
Jak właściwie nastawić piekarnik do wypieku ciasta?
> 4 jajka
> 1 szklanka cukru
> 2 szklanki mąki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 200 g margaryny.
>
> Jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem
> do pieczenia. Wlać do tego ostudzoną margarynę. Wymieszać.
> Pokroić tabliczkę mlecznej czekolady na drobno (wielkości
> rodzynek) i wymieszać z ciastem. Wylać to na blachę (15x30)
> Piec w temp. 170 st. ok 1 godziny.
pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-21 16:40:02
Temat: Re: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?
Użytkownik "Dorota" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ecai7q$9e5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Zrobiłam ciasto wg przepisu (niestety nie wiem czyjego, na pewno z tej
> grupy) Ciasto wyszło mi smaczne, ale okrutnie twarde. Czy to może być wina
> że robiłam w piekarniku z termoobiegiem? Wstawiłam do ciepłego piekarnika.
> Jak właściwie nastawić piekarnik do wypieku ciasta?
>
> > 4 jajka
> > 1 szklanka cukru
> > 2 szklanki mąki
> > 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> > 200 g margaryny.
> >
> > Jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem
> > do pieczenia. Wlać do tego ostudzoną margarynę. Wymieszać.
> > Pokroić tabliczkę mlecznej czekolady na drobno (wielkości
> > rodzynek) i wymieszać z ciastem. Wylać to na blachę (15x30)
> > Piec w temp. 170 st. ok 1 godziny.
>
> pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
> Dorota
>
>
Wina na pewno czekolady, która po wystudzeniu twardnieje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-21 20:25:29
Temat: Re: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?
"Majkaa" <m...@n...pl> wrote in message
news:eccnlq$cel$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
> Wina na pewno czekolady, która po wystudzeniu twardnieje.
>
Czekolada pozostała w kawałkach, coś na podobieństwo rodzynek, (właściwie to
się zdziwiłam, bo sądziłam, że się rozpłynie w tym cieście podczas
pieczenia), więc raczej nie mogła mieć wpływu na całe ciasto.
Zrobiłam dokładnie wg podanego przepisu, bez modyfikacji, a jak go sobie
kopiowałam to był chwalony przez dziewczyny tutaj i nikt nie pisał, że można
nim zabić bliźniego :( więc stawiam na bląd przy nastawieniu piekarnika.
pozdr
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-21 20:34:11
Temat: Re: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?
Dorota napisała:
> > Wina na pewno czekolady, która po wystudzeniu twardnieje.
> >
> Czekolada pozostała w kawałkach, coś na podobieństwo rodzynek, (właściwie to
> się zdziwiłam, bo sądziłam, że się rozpłynie w tym cieście podczas
> pieczenia), więc raczej nie mogła mieć wpływu na całe ciasto.
> Zrobiłam dokładnie wg podanego przepisu, bez modyfikacji, a jak go sobie
> kopiowałam to był chwalony przez dziewczyny tutaj i nikt nie pisał, że można
> nim zabić bliźniego :( więc stawiam na bląd przy nastawieniu piekarnika.
Jeżeli zrobiłaś tak, jak w przepisie - to już wiem gdzie błąd;p
Czekoladę wcześniej się przygotowuje, a jak już jest rozmieszane
ciasto - to tylko wrzuca się kawałki (chodzi o to, aby ciasto za
długo nie stało).
Poza tym, czasami ciasto nie wychodzi z powodu mąki.
Ja każdą mąkę przesiewam - tuż przed użyciem.
No i pytanie - jaka była sprawność tego proszku do pieczenia?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-22 14:09:43
Temat: Re: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?
Użytkownik "Dorota" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ecai7q$9e5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Zrobiłam ciasto wg przepisu (niestety nie wiem czyjego, na pewno z tej
> grupy) Ciasto wyszło mi smaczne, ale okrutnie twarde. Czy to może być wina
> że robiłam w piekarniku z termoobiegiem? Wstawiłam do ciepłego piekarnika.
> Jak właściwie nastawić piekarnik do wypieku ciasta?
>
Coś mi się zdaje, żejeżeli dasz 4 żółtka a nie jajka będzie o niebo lepiej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-22 14:21:05
Temat: Re: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?
Użytkownik "kruk" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
news:ecf37s$stp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dorota" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ecai7q$9e5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > Zrobiłam ciasto wg przepisu (niestety nie wiem czyjego, na pewno z tej
> > grupy) Ciasto wyszło mi smaczne, ale okrutnie twarde. Czy to może być
wina
> > że robiłam w piekarniku z termoobiegiem? Wstawiłam do ciepłego
piekarnika.
> > Jak właściwie nastawić piekarnik do wypieku ciasta?
> >
> Coś mi się zdaje, żejeżeli dasz 4 żółtka a nie jajka będzie o niebo lepiej
>
>
Ja robię podobne ciasto do jabłecznika. Dodaję tylko 1 szklankę mąki
ziemniaczanej i 2 łyżki gęstej śmietany i ciasto jest bardzo dobre.
Majka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-26 18:41:56
Temat: Re: Dlaczego ciasto mi nie wyszło :( ?Dorota <m...@w...pl> napisał(a):
> Witam
> Zrobiłam ciasto wg przepisu (niestety nie wiem czyjego, na pewno z tej
> grupy) Ciasto wyszło mi smaczne, ale okrutnie twarde. Czy to może być wina
> że robiłam w piekarniku z termoobiegiem? Wstawiłam do ciepłego piekarnika.
> Jak właściwie nastawić piekarnik do wypieku ciasta?
Optuję za niewłaściwym nastawieniem piekarnika. Moja rodzicielka produkuje
takie "dachówki" włączając termoobieg, bo zawsze musi coś zrobić po swojemu.
Ja piekę bez termoobiegu, piekarnik nastawiony na grzanie "góra - dół".
Czekolada w cieście nie rozpłynie się i nie utwardzi ciasta.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |