Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia,pl.sci.medycyna
Subject: Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
Date: Sun, 24 Jul 2011 20:15:21 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 40
Message-ID: <j0hnfu$d5j$1@news.onet.pl>
References: <j0cce8$903$1@news.onet.pl> <j0d4n7$995$1@node2.news.atman.pl>
<j0f088$39t$1@news.onet.pl> <j0fggr$kpk$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: apn-77-115-219-62.dynamic.gprs.plus.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1311531327 13491 77.115.219.62 (24 Jul 2011 18:15:27 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Jul 2011 18:15:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 091009-0, 2009-10-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62522 pl.rec.kuchnia:337115
pl.sci.medycyna:268060
Ukryj nagłówki
Użytkownik "WOJO" <s...@a...unknown.hehe> napisał w wiadomości
news:j0fggr$kpk$1@node2.news.atman.pl...
>> Jak pisałam wyżej, większość energi zgodnie z zaleceniami dietetycznymi
>> należy czerpać z tłuszczu nasyconego (masło , smalec). Tak więc nie można
>> o smalcu pisać "niekorzystny".
> Bzdura !
> Masz może tłumaczenie tych "dietetyków", dlaczego tak zalecają ?
> I poprosze w miarę możliwości najbardziej obszerną wiedzę. Chętnie
> porównam wiedzę,
> której mnie uczono przez lata z "wiedzą dietetyków".
> Moze coś się faktycznie pozmieniało, a ja tylko nie jestem na bieżąco.
Podali konkretny procent ile tego ma być. Podali _1%_ zapotszebowania
energetycznego.
1. Uważam, że książka kuharska, pełno.wymiarowa to poważne źrudło w tej
tematyce.
A po co ten 1 procent : dla witamin, dla rozpuszczania nadmiaru tłuszczu
nasyconego.
2. Zauważ, że tłuszcz , np smalec to tłuszcz nasycony rozpuszczony w
nienasyconym.
Świnie z uboju są zwykle zdrowe-wiem, że człowiek to inny gatunek , ale też
ssak -
i stosunek w jego organizmie tłuszczy nasyconego i nienasyconego jest pewnie
podobny.
Dlaczego więc musimy "uzupełniać dietę" tłuszczem o większej zawartości
tłuszczu zawierającego tłuszcz nienasycony?
Bo podczas pszyżądzania potrawy, zwłaszcza w wysokiej temperaturce,
następują jakieś pszemiany niszczące dobre tłuszcze.
Gdybyśmy umieli perfekcyjnie gotować, lub jedli więcej surowego mięsa
(tatar) prawdopodobnie uzupełnianie takie nie było by niezbędne.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|