« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-14 11:07:15
Temat: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...Szukam szukam i nie moge znalesc tego przepisu na jagodzianki ktorymi sie
wszyscy zachwycaja prosze podajcie mi jesli mozecie....
Pozdro Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-14 11:12:23
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...
Użytkownik "KAsia" <k...@r...net> napisał w wiadomości
news:cd344r$9h$1@news.onet.pl...
> Szukam szukam i nie moge znalesc tego przepisu na jagodzianki ktorymi sie
> wszyscy zachwycaja prosze podajcie mi jesli mozecie....
> Pozdro Kasia
>
"Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w cieple
miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
"
smacznego:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 11:23:41
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...
KAsia wrote:
> Szukam szukam i nie moge znalesc tego przepisu na jagodzianki ktorymi sie
> wszyscy zachwycaja prosze podajcie mi jesli mozecie....
> Pozdro Kasia
>
Za Maliną:
"Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w cieple
miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
wysyp jagod u nas.
Malina"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 18:52:19
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...Wielkie- WIELKIE dzieki dobre dusze....:)
Pozdrawiam Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 20:34:49
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...
"aga" <a...@t...pl> wrote in message
news:newscache$zmau0i$ws9$1@seju01.alcatel.pl...
>
>
> KAsia wrote:
>
> > Szukam szukam i nie moge znalesc tego przepisu na jagodzianki ktorymi
sie
> > wszyscy zachwycaja prosze podajcie mi jesli mozecie....
> > Pozdro Kasia
> >
> Za Maliną:
> "Ciasto:
> 50 dag przesianej maki pszennej
> 2 jajka
> 1/2 szkl. cukru
> czubata łyzka masla lub margaryny
> 5 dag drozdzy
> 1 szkl. mleka
> szczypta soli
>
> Nadzienie:
> 50 dag jagod
> 2 lyzki bulki tartej
> 3 lyzki cukru
> 2 paczki cukru waniliowego
> 1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
>
> Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
> rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
> cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
> wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
> dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w
cieple
> miejsce do wyrosniecia.
> Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
> cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
> Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
> dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
> formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
> miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
> wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
> wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
> i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
> Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
> domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
> wysyp jagod u nas.
>
> Malina"
>
Przepis rzeczywiscie jest dobry. Wczoraj upieklam jagodzianki, w tej chwili
zostala tylko jedna.
Dzieki autorce za przepis.
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-15 07:01:44
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...W artykule news:cd45d0$asu$1@news.onet.pl,
AniaM z adresu <a...@p...onet.pl> napisał(a):
> "aga" <a...@t...pl> wrote in message
> news:newscache$zmau0i$ws9$1@seju01.alcatel.pl...
>>
Czy możecie mi powiedzieć ile z tego przepisu wychodzi sztuk? Bo może dla
moich głodomorów powinnam od razu upiec z dwóch porcji :)
--
Pozdrawiam
Benia
>>
> Przepis rzeczywiscie jest dobry. Wczoraj upieklam jagodzianki, w tej
> chwili zostala tylko jedna.
> Dzieki autorce za przepis.
> Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-15 08:24:29
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...
> Czy możecie mi powiedzieć ile z tego przepisu wychodzi sztuk? Bo może dla
> moich głodomorów powinnam od razu upiec z dwóch porcji :)
Mnie wyszło 12 :-)
Agnicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-15 09:00:01
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...W artykule news:newscache$j0xv0i$i3c$1@seju01.alcatel.pl,
aga z adresu <a...@t...pl> napisał(a):
>
> Mnie wyszło 12 :-)
> Agnicha
No to zdecydowanie trza z dwóch porcji :)
--
pozdrawiam i dziekuje
Benia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-15 09:57:25
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...
>
> No to zdecydowanie trza z dwóch porcji :)
>
U mnie trzch głodomorów pożarło całość w takim tempie, że nie zdążyły
wystygnąć :-)
Ale z drugiej strony, najlepsze są takie pierwszego dnia, bo jak poleżą
przez noc to "zapchajkluchy" się robią.
Proponuję upiec tyle, żeby na jeden dzień starczyło.
Agnicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-15 11:40:39
Temat: Re: Dobre dusze podajcie przepis na jagodzianke...
Użytkownik "aga" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:newscache$fb1w0i$aac$1@seju01.alcatel.pl...
>
> >
> > No to zdecydowanie trza z dwóch porcji :)
> >
> U mnie trzch głodomorów pożarło całość w takim tempie, że nie zdążyły
> wystygnąć :-)
> Ale z drugiej strony, najlepsze są takie pierwszego dnia, bo jak poleżą
> przez noc to "zapchajkluchy" się robią.
> Proponuję upiec tyle, żeby na jeden dzień starczyło.
>
> Agnicha
Proponuję "wczorajsze"jagodzinki wstawic na chwilkę do mikrofali - i znów sa
ciepłe i pachnace.
Wypróbowałam i polecam
Jeannette
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |