« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-19 18:32:00
Temat: Duszone kapelusze z borowikówWitam
Znajomy góral podał mi taki przepis mięsiste kapelusze borowików układamy w
żaroodpornym naczyniu do kapeluszy wciskami kawałeczki ząbków czosnku posypuje
to wegetą i nakłada na to masło. Potem w piekarniku ok 120 stopni 1,5 godziny.
Podobno jest to doskonałe... Mówił że do tego przepisu nadają się bardzo
borowiki ceglastopore (poćce) ale po wczorajszym udanym grzybobraniu prawdziwki
pójdą na pierwszy ogień... Czy macie jakieś doświadczenie w tego rodzaju
zapiekance ? Jeśli tak to proszę o uwagi.
Przy okazji zapraszam na grzyby... zaczynają po ostatnich deszczach rosnąć w
znanych miejscach... to zdjęcia z ostatniej wyprawy na borowiki...
http://grzyby.and.pl/galeria18.07.03grzyby.htm
Pozdrawiam
Życząc udanego grzybobrania...
Zenit
http://www.grzybypodhala.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-19 18:41:23
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowikówOn 19 Jul 2003 20:32:00 +0200, o...@p...onet.pl
wrote:
>Witam
>Znajomy góral poda? mi taki przepis mi?siste kapelusze borowików uk?adamy w
>?aroodpornym naczyniu do kapeluszy wciskami kawa?eczki z?bków czosnku posypuje
>to weget? i nak?ada na to mas?o. Potem w piekarniku ok 120 stopni 1,5 godziny.
>Podobno jest to doskona?e... Mówi? ?e do tego przepisu nadaj? si? bardzo
>borowiki ceglastopore (po?ce) ale po wczorajszym udanym grzybobraniu prawdziwki
>pójd? na pierwszy ogie?... Czy macie jakie? do?wiadczenie w tego rodzaju
>zapiekance ? Je?li tak to prosz? o uwagi.
>Przy okazji zapraszam na grzyby... zaczynaj? po ostatnich deszczach rosn?? w
>znanych miejscach... to zdj?cia z ostatniej wyprawy na borowiki...
>http://grzyby.and.pl/galeria18.07.03grzyby.htm
>Pozdrawiam
>?ycz?c udanego grzybobrania...
>Zenit
>http://www.grzybypodhala.prv.pl
objecuje, ze jak bede na Kaszubach niedlugo i nazbieram grzybow
(albo nie, jak beda niejadalne) to zrobie zdjecia i przysle, a
zapiekanka to...no co ja bede mowic...ani desczu ani lasu ;)
Van Pierz aka Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-19 20:04:56
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików> objecuje, ze jak bede na Kaszubach niedlugo i nazbieram grzybow
> (albo nie, jak beda niejadalne) to zrobie zdjecia i przysle, a
> zapiekanka to...no co ja bede mowic...ani desczu ani lasu ;)
Trzymam za słowo :) grzyby będą napewno bo ostatnio deszcz pada tu i tam...
Pełnych koszy tych jadalnych... a potem smacznego...
Pozdrawiam
Zenit
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-19 22:29:31
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików<o...@p...onet.pl> wrote:
> Witam
> Znajomy góral poda" mi taki przepis mięsiste kapelusze borowików uk"adamy w
> żaroodpornym naczyniu do kapeluszy wciskami kawa"eczki ząbków czosnku posypuje
> to wegetą i nak"ada na to mas"o.
Nie wierze, zeby jakikolwiek goral marnowal borowiki wegeta i czosnkiem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 06:00:36
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików> Nie wierze, zeby jakikolwiek goral marnowal borowiki wegeta i czosnkiem.
Jeśli do górala zaliczyć człowieka z Nowego Targu to był góral... Świat się
zmienia górale zaczynają nie tylko pić wódkę ale piwo - hej... (nie chodzi tu
mleko)
Pozdrawiam Harnasiowo :)
Zenit
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 08:12:18
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików
Użytkownik <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001e7f.3f198ea0@newsgate.onet.pl...
> Witam
> Znajomy góral podał mi taki przepis mięsiste kapelusze borowików układamy
w
> żaroodpornym naczyniu do kapeluszy wciskami kawałeczki ząbków czosnku
posypuje
> to wegetą i nakłada na to masło.
Inna wersja tej potrawy to kapelusze (z czosnkiem oczywiscie) polane dobra
oliwa. Zawiniete w folie aluminiowa i tak zapiekane. Przepis jest z programu
o kuchni wloskiej. Jeszcze nie probowalam, ale zapowiada sie smakowicie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 10:51:18
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików zefirka wrote:
> Inna wersja tej potrawy to kapelusze (z czosnkiem oczywiscie)
Pewnie wyjdę na trolla, ale co jest w tym czosnku oczywistego???
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 10:58:56
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowikówOn Sun, 20 Jul 2003 12:51:18 +0200, Konrad Brywczy?ski
<k...@b...tk> wrote:
> zefirka wrote:
>> Inna wersja tej potrawy to kapelusze (z czosnkiem oczywiscie)
>
> Pewnie wyjd? na trolla, ale co jest w tym czosnku oczywistego???
Ty trollu, Ty!
ano czosnek pasuje wielu osobom do grzybow. wszelkich. nie mialam
przyjemnsoci jesc duszonych pieczonych kapeluszy prawdziwkowych,
ale tez bym miala odruch czosnkowy...ALE...ale...pewnie bym to
robila tak, jak moja Mama z czosnkiem i Ojcem...Ojciec
NIENAWIDZIL czosnku. przynajmniej tak mowil...no i...no i...jadl,
wcale o tym nie wiedzac, bo moja Mama dodawala go taka dobrze
odmierzona ilosc, z enie bylo go czuc, a poprawialo smak - cos
jak MSG
pewnie czosnek do wszystkiego to rzeczywiscie nie pasuje, ale
mozna nim manipulowac ;))))))
ja ostatnio jakies przerosniete zabki wsadzilam miedzy kwiatki w
ogrodzie i mam szczypiorek czosnklkowy - polecam!!
Van Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 11:01:42
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:bfdsc1$dd7$1@inews.gazeta.pl...
> zefirka wrote:
> > Inna wersja tej potrawy to kapelusze (z czosnkiem oczywiscie)
>
> Pewnie wyjdę na trolla, ale co jest w tym czosnku oczywistego???
Nie bój się Konradku zostać trollem. Dla większości kucharek trollem jest
każdy, kto myśli inaczej niż one. W jakiejś relacyjce ze spotkań tego miłego
forum "wycinają Ci jaja" stwierdzeniami, jak to zmężniałeś przez rok.
:->>
troll_alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-20 11:15:29
Temat: Re: Duszone kapelusze z borowików Krysia Thompson wrote:
> ano czosnek pasuje wielu osobom do grzybow. wszelkich.
Rany Boskie! Wszystkich? A ja jakoś do żadnych nie daję. Przecież to
całkiem bez sensu. Grzyby są aromatyczne, a Ty je chcesz czosnkiem
przytłumiać? Po co?
> wcale o tym nie wiedzac, bo moja Mama dodawala go taka dobrze
> odmierzona ilosc, z enie bylo go czuc, a poprawialo smak - cos
> jak MSG
MSG to jest np. w sosie sojowym. I ja kapię do kilku kropli do wielu
potraw - smaku nie zmienia, a wzmacnia pozostałe. Ale czosnek w tym
charakterze? Wybacz, ale to bzdura.
> ja ostatnio jakies przerosniete zabki wsadzilam miedzy kwiatki w
> ogrodzie i mam szczypiorek czosnklkowy - polecam!!
Znam. Ale akurat nie mam ogródka.
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |