Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dzik - co i jak zrobić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dzik - co i jak zrobić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-08 07:42:05

Temat: Dzik - co i jak zrobić?
Od: "Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie
Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.
Zrewanżuję się jakimś ciekawym przepisem
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-08 07:46:05

Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Joanna Żbikowska <a...@a...com.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
> Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
> Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.

Zerknij na strone Macieja, gdzie sa przepisy kuchni mysliwskiej:
www.kucharzenie.hg.pl
Znajdziesz tam cos z dzika.

Pozdrawiam
Lilla
Psc.:
Nazwisko tez masz drapiezne ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 08:06:29

Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> wrote:

>Witam serdecznie
>Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
>Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
>Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.

może tu coś będzie?
http://www.kucharzenie.hg.pl/dzik.html

od Maćka.

AgataW.( u mnie dość często gości dziczyzna więc nie podchodzę
do niej ze szczególnym namaszczeniem. Nie robimy jakis
strasznych bejc na bazie octu, nie pieczemy tego w czerwonym winie bo
jeżeli ktoś nie wie czy lubi takowy smak to jest szansa że nie
zachwyci go szczególnie. Wybierać przepis trzeba ostrożnie.I nie
wydziwiać...)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 10:11:40

Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora




>
>
> od Maćka.
>
> AgataW.( u mnie dość często gości dziczyzna więc nie podchodzę
> do niej ze szczególnym namaszczeniem. Nie robimy jakis
> strasznych bejc na bazie octu, nie pieczemy tego w czerwonym winie bo
> jeżeli ktoś nie wie czy lubi takowy smak to jest szansa że nie
> zachwyci go szczególnie. Wybierać przepis trzeba ostrożnie.I nie
> wydziwiać...)

No to mnie zasmucilas zadnej inwencji z dziczyzna? To straszne , choc
wiem o co chodzi. Wieczorem pada komenda moze schab i jest na obiad
schab. Ale sarnina wg mnie , wymaga troche zachody...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 20:35:28

Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?(długie)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej <b...@e...net.pl> wrote:

>
>No to mnie zasmucilas zadnej inwencji z dziczyzna?


Udziec z dzika w sosie głogowym
Składniki:Kawałek udźca nie mniej niż 2 kg, 10 dag smalcu,
czubata łyżeczka mąki, łyżka marmolady z głogu, odrobina cynamonu,
sól. Marynata: 0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka), sok
z 1 cytryny, kawałek otartej skórki cytrynowej, 2 cebule, 10
ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3
goździki, 15 jagód jałowca, liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 10 suszonych
śliwek, kawałek imbiru, (może być w proszku), 2 cebule Sposób
przyrządzenia: Zagotować wszystkie skłądniki marynaty. Umyte
mięso włożyć ciasno do emaliowanego garnka i zalać wrzącą
marynatą. Pozostawić na co najmniej 3 dni w chłodnym miejscu,
codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć, osolić,
obrumienić na patelni ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć wraz z
tłuszczem do brytfanny (marynaty nie wylewać!). Do mięsa
dołożyć 1 pokrajaną w krążki cebulę i śliwki z marynaty, podlać
paroma łyżkami marynaty, przykryć i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec około 2 godzin, skrapiając odrobiną marynaty i
wytworzonym sosem. Jeżeli mięso będzie już miękkie, obsypać go mąką i
piec jeszcze jakiś czas bez pokrywki aż się zrumieni. Gotową
pieczeń wyjąć do ostygnięcia. W tym czasie do pozostałego w
brytfannie sosu po pieczeniu dodać łyżkę marmolady z głogu, szczyptę
cynamonu. Ewentualnie doprawić solą lub cukrem (sos powinien być
słodko-kwaśny). Jeśli sos będzie za gęsty - rozrzedzić go
marynatą, zagotować i przetrzeć przez sito. Do sosu włożyć
pokrojone w poprzek włókien porcje pieczeni. Sposób podania: Mięso
podawać na gorąco, polane sosem.

..taki przepis z jednej ze stron.(z tej myśliwsko-wedkarskiej)
Niestety z winem czerwonym.Pewnego dnia na obiad mama
przygotowała dziczyznę w plastrach podduszoną.Smak tego dania nie
zachwycał.( Moja mama szczegolnego serca w dzika nie włożyła). Ale!
Pozwoliłam sobie na pewne udoskonalenie.Otóż dodałam kilka
łyżek duszonej jarzębiny ze słoika i dolałam sosu Worczestrowego
(pisownia orginalna). Dalej się dusiło. To proste danie zamieniło
nasz czwartkowy obiad w ucztę. Wyszło fenomenalne.Proszono
mnie potem o przepis.I nie wierzono (łącznie z tata co nie jednego
dzika w różnych domach jadł) że w tak banalny sposób powstało
odmienne danie. A jarzębin achyba była zmieszana z aronią.

AgataW.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-08 20:41:16

Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?(długie)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

>Udziec z dzika w sosie głogowym



..ciekawe czy ktoś z Was jeszcze miewa kontakty z głogiem?
Kilka lat temu wzieliśmy kosze i poszliśmy do pewnego
warszawskiego parku rwać głóg. Nudne to było ale opłacało się. Z głogu i
aronii tata narobił galon wina. Alez to wino miało smak! A rękę
do wina tata to ma!

..z aronii robimy zawsze przetwory na zimę. Potem podajemy je
do mięs. Z jarzebiny robimy i z żurawiny i borówek. Dodajemy
gruszkę. Pięknie polskie przetwory.

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-09 11:43:38

Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?
Od: "Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9kqqr0$45b$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik Joanna Żbikowska <a...@a...com.pl> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisała:
> > Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
> > Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
> > Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.
>
> Zerknij na strone Macieja, gdzie sa przepisy kuchni mysliwskiej:
> www.kucharzenie.hg.pl
> Znajdziesz tam cos z dzika.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
> Psc.:
> Nazwisko tez masz drapiezne ;-)

Mniam - znalazłam natchnienie na popołudnie. Dzięki
A nazwisko po mężu - aczkolwiek charakter się trochę zmienił...
Pozdrawiam
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

powidła, kompoty i inne takie :)
Re:knedle Czeskie
Udziec sarni
nowosci w galerii
~~POMOCY~~

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »