« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-08 07:42:05
Temat: Dzik - co i jak zrobić?Witam serdecznie
Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.
Zrewanżuję się jakimś ciekawym przepisem
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-08 07:46:05
Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?Użytkownik Joanna Żbikowska <a...@a...com.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
> Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
> Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.
Zerknij na strone Macieja, gdzie sa przepisy kuchni mysliwskiej:
www.kucharzenie.hg.pl
Znajdziesz tam cos z dzika.
Pozdrawiam
Lilla
Psc.:
Nazwisko tez masz drapiezne ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 08:06:29
Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?"Joanna Żbikowska" <a...@a...com.pl> wrote:
>Witam serdecznie
>Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
>Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
>Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.
może tu coś będzie?
http://www.kucharzenie.hg.pl/dzik.html
od Maćka.
AgataW.( u mnie dość często gości dziczyzna więc nie podchodzę
do niej ze szczególnym namaszczeniem. Nie robimy jakis
strasznych bejc na bazie octu, nie pieczemy tego w czerwonym winie bo
jeżeli ktoś nie wie czy lubi takowy smak to jest szansa że nie
zachwyci go szczególnie. Wybierać przepis trzeba ostrożnie.I nie
wydziwiać...)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 10:11:40
Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?
>
>
> od Maćka.
>
> AgataW.( u mnie dość często gości dziczyzna więc nie podchodzę
> do niej ze szczególnym namaszczeniem. Nie robimy jakis
> strasznych bejc na bazie octu, nie pieczemy tego w czerwonym winie bo
> jeżeli ktoś nie wie czy lubi takowy smak to jest szansa że nie
> zachwyci go szczególnie. Wybierać przepis trzeba ostrożnie.I nie
> wydziwiać...)
No to mnie zasmucilas zadnej inwencji z dziczyzna? To straszne , choc
wiem o co chodzi. Wieczorem pada komenda moze schab i jest na obiad
schab. Ale sarnina wg mnie , wymaga troche zachody...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 20:35:28
Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?(długie)Maciej <b...@e...net.pl> wrote:
>
>No to mnie zasmucilas zadnej inwencji z dziczyzna?
Udziec z dzika w sosie głogowym
Składniki:Kawałek udźca nie mniej niż 2 kg, 10 dag smalcu,
czubata łyżeczka mąki, łyżka marmolady z głogu, odrobina cynamonu,
sól. Marynata: 0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka), sok
z 1 cytryny, kawałek otartej skórki cytrynowej, 2 cebule, 10
ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3
goździki, 15 jagód jałowca, liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 10 suszonych
śliwek, kawałek imbiru, (może być w proszku), 2 cebule Sposób
przyrządzenia: Zagotować wszystkie skłądniki marynaty. Umyte
mięso włożyć ciasno do emaliowanego garnka i zalać wrzącą
marynatą. Pozostawić na co najmniej 3 dni w chłodnym miejscu,
codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć, osolić,
obrumienić na patelni ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć wraz z
tłuszczem do brytfanny (marynaty nie wylewać!). Do mięsa
dołożyć 1 pokrajaną w krążki cebulę i śliwki z marynaty, podlać
paroma łyżkami marynaty, przykryć i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec około 2 godzin, skrapiając odrobiną marynaty i
wytworzonym sosem. Jeżeli mięso będzie już miękkie, obsypać go mąką i
piec jeszcze jakiś czas bez pokrywki aż się zrumieni. Gotową
pieczeń wyjąć do ostygnięcia. W tym czasie do pozostałego w
brytfannie sosu po pieczeniu dodać łyżkę marmolady z głogu, szczyptę
cynamonu. Ewentualnie doprawić solą lub cukrem (sos powinien być
słodko-kwaśny). Jeśli sos będzie za gęsty - rozrzedzić go
marynatą, zagotować i przetrzeć przez sito. Do sosu włożyć
pokrojone w poprzek włókien porcje pieczeni. Sposób podania: Mięso
podawać na gorąco, polane sosem.
..taki przepis z jednej ze stron.(z tej myśliwsko-wedkarskiej)
Niestety z winem czerwonym.Pewnego dnia na obiad mama
przygotowała dziczyznę w plastrach podduszoną.Smak tego dania nie
zachwycał.( Moja mama szczegolnego serca w dzika nie włożyła). Ale!
Pozwoliłam sobie na pewne udoskonalenie.Otóż dodałam kilka
łyżek duszonej jarzębiny ze słoika i dolałam sosu Worczestrowego
(pisownia orginalna). Dalej się dusiło. To proste danie zamieniło
nasz czwartkowy obiad w ucztę. Wyszło fenomenalne.Proszono
mnie potem o przepis.I nie wierzono (łącznie z tata co nie jednego
dzika w różnych domach jadł) że w tak banalny sposób powstało
odmienne danie. A jarzębin achyba była zmieszana z aronią.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 20:41:16
Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?(długie)>Udziec z dzika w sosie głogowym
..ciekawe czy ktoś z Was jeszcze miewa kontakty z głogiem?
Kilka lat temu wzieliśmy kosze i poszliśmy do pewnego
warszawskiego parku rwać głóg. Nudne to było ale opłacało się. Z głogu i
aronii tata narobił galon wina. Alez to wino miało smak! A rękę
do wina tata to ma!
..z aronii robimy zawsze przetwory na zimę. Potem podajemy je
do mięs. Z jarzebiny robimy i z żurawiny i borówek. Dodajemy
gruszkę. Pięknie polskie przetwory.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-09 11:43:38
Temat: Re: Dzik - co i jak zrobić?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9kqqr0$45b$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik Joanna Żbikowska <a...@a...com.pl> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisała:
> > Właśnie rozmrażam kawał udźca z dzika.
> > Znajomy pasjonat myśłiwy dostarczył wielki kawał.
> > Teraz nie wiem za bardzo co zrobić - poradźcie proszę.
>
> Zerknij na strone Macieja, gdzie sa przepisy kuchni mysliwskiej:
> www.kucharzenie.hg.pl
> Znajdziesz tam cos z dzika.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
> Psc.:
> Nazwisko tez masz drapiezne ;-)
Mniam - znalazłam natchnienie na popołudnie. Dzięki
A nazwisko po mężu - aczkolwiek charakter się trochę zmienił...
Pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |