Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!usenet.goja.nl.eu.or
g!aioe.org!L4eYt/siuvFg6a5Aoz1f9Q.user.gioia.aioe.org.POSTED!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Farsz do pierogow
Date: Sun, 20 Dec 2020 14:32:58 +0100
Organization: private
Lines: 52
Message-ID: <o...@t...mshome.net>
References: <5fddfb7a$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
<rrmvlp$c64$1$Stefan@news.chmurka.net>
NNTP-Posting-Host: L4eYt/siuvFg6a5Aoz1f9Q.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382647
Ukryj nagłówki
W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:
> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
>> ciasta.
>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te pierogi
>> z powodu
>> ich nietechnologiczności raz do roku.
>
> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
> maszynke
> pozdr
> Stefan
> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>
Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia miałaby
utrudniać lepienie.
Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie lepią
pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
--
Trefniś
|