Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!peer03.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed
.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.
neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Farsz do pierogow
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5fddfb7a$0$545$65785112@news.neostrada.pl>
<rrmvlp$c64$1$Stefan@news.chmurka.net>
<o...@t...mshome.net>
From: cef <c...@i...pl>
Date: Sun, 20 Dec 2020 16:04:23 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <o...@t...mshome.net>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Language: pl
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Message-ID: <5fdf67f6$0$527$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.53.118.49
X-Trace: 1608476662 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 527 80.53.118.49:60557
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2848
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382649
Ukryj nagłówki
W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:
>
>> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia klejenie
>>> ciasta.
>>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te
>>> pierogi z powodu
>>> ich nietechnologiczności raz do roku.
>>
>> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
>> maszynke
>> pozdr
>> Stefan
>> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
>> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>>
>
> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia miałaby
> utrudniać lepienie.
> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie lepią
> pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to się
po prostu rozłazi.
Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
czy też owoce pojedyncze jako farsz.
|