« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-16 08:33:26
Temat: FrancjaWitam grupe!
I mam pytanie z Francji. Dziecko tam jest
i widziala w sklepach "paraffine" czyli chyba wosk
do konfitur. O co tu chodzi - czy to jest do zalewania przetworow??
jesli ktos pamieta, u nas byl dawno temu pech - cos w rodzaju kalafonii
do
zalewania marmolad - odcinalo to powietrze - ja tego nie uzywalam, moja
mama
jeszcze tak.
I mam drugie pytanie - o co warto ja poprosic z Francji - jakies
interesujace
przyprawy czy cos innego?
Pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-16 19:49:35
Temat: Re: Francja
"barbara" <b...@c...com.pl> wrote in message
news:3F66CAD5.8CB03993@chemnet.com.pl...
> I mam drugie pytanie - o co warto ja poprosic z Francji - jakies
> interesujace
Z takich rzeczy, ktore dadza sie przetransportowac :) to sugerowalbym Jambon
de Bayonne i sery (cos do serow to roznie bywa - ja wietrzylem bagaznik jak
kiedys przesadzilem :))
Piekny kraj :)
Wojtek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-16 20:11:27
Temat: Re: FrancjaOn Tue, 2003-09-16 at 21:49, WojtekS wrote:
> "barbara" <b...@c...com.pl> wrote in message
> news:3F66CAD5.8CB03993@chemnet.com.pl...
>
> > I mam drugie pytanie - o co warto ja poprosic z Francji - jakies
> > interesujace
>
> Z takich rzeczy, ktore dadza sie przetransportowac :) to sugerowalbym Jambon
> de Bayonne i sery (cos do serow to roznie bywa - ja wietrzylem bagaznik jak
> kiedys przesadzilem :))
Szynka z Bayonne jest jak na moj gust za grubo krojona, ale ja to
wybredna jestem ;-) Za to mozna poszukac chorizo - jak dziecie jest na
poludniu, to najlepiej z Pampelony (co prawda specjal hiszpanski, ale
JAKI specjal ;-), teraz w marketach sa niesamowite obnizki cen win, i to
calkiem niezlych, cos mozna wybrac. Te sery to fakt, smierdza... Ale
JAKIE dobre ;-)
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-16 21:32:07
Temat: Re: FrancjaOn Tue, 16 Sep 2003 10:33:26 +0200, barbara
<b...@c...com.pl> wrote:
>Witam grupe!
>I mam pytanie z Francji. Dziecko tam jest
>i widziala w sklepach "paraffine" czyli chyba wosk
>do konfitur. O co tu chodzi - czy to jest do zalewania przetworow??
>jesli ktos pamieta, u nas byl dawno temu pech - cos w rodzaju kalafonii
>do
>zalewania marmolad - odcinalo to powietrze - ja tego nie uzywalam, moja
>mama
>jeszcze tak.
>I mam drugie pytanie - o co warto ja poprosic z Francji - jakies
>interesujace
>przyprawy czy cos innego?
>Pozdrawiam
>Barbara
>
rillettes! zawsze i duuuuzo
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-17 17:00:13
Temat: Re: FrancjaOn Tue, 2003-09-16 at 23:32, Krysia Thompson wrote:
> rillettes! zawsze i duuuuzo
Foie gras !!! I confit de canard !!!
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-18 09:16:33
Temat: Re: FrancjaA co to jest,. bo nie znam francuskiego??
I confit de canard??
Barbara
Krysia Thompson wrote:
> On Tue, 16 Sep 2003 10:33:26 +0200, barbara
> <b...@c...com.pl> wrote:
>
> >Witam grupe!
> >I mam pytanie z Francji. Dziecko tam jest
> >i widziala w sklepach "paraffine" czyli chyba wosk
> >do konfitur. O co tu chodzi - czy to jest do zalewania przetworow??
> >jesli ktos pamieta, u nas byl dawno temu pech - cos w rodzaju kalafonii
> >do
> >zalewania marmolad - odcinalo to powietrze - ja tego nie uzywalam, moja
> >mama
> >jeszcze tak.
> >I mam drugie pytanie - o co warto ja poprosic z Francji - jakies
> >interesujace
> >przyprawy czy cos innego?
> >Pozdrawiam
> >Barbara
> >
>
> rillettes! zawsze i duuuuzo
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-18 12:04:54
Temat: Re: Francja
>A co to jest,. bo nie znam francuskiego??
>I confit de canard??
>Barbara
>
rillettes to taka jakby oasta miesna - opisywana niejako na zywo
przez Wladyslawa chyba z rok temu - poszukaj w archiwum
]Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-18 21:07:19
Temat: Re: FrancjaOn 17 Sep 2003 19:00:13 +0200, m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
>On Tue, 2003-09-16 at 23:32, Krysia Thompson wrote:
>
>> rillettes! zawsze i duuuuzo
>
>Foie gras !!! I confit de canard !!!
>
>--
>Kot <m...@p...onet.pl>
Popieram...
;-)))
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-18 22:22:38
Temat: Re: FrancjaOn Thu, 2003-09-18 at 14:04, Krysia Thompson wrote:
> >A co to jest,. bo nie znam francuskiego??
> >I confit de canard??
> >Barbara
> >
> rillettes to taka jakby oasta miesna - opisywana niejako na zywo
> przez Wladyslawa chyba z rok temu - poszukaj w archiwum
A confit de canard to kacze kawalki (najczesciej udka) smazone w tluszczu. mozna to
dostac jako puszki roznych rozmiarow albo zajo noga zawinieta w folie prozniowo,
albo calkiem luzem. Jest to tradycyjny dodatek do cassoulet, czyli gestej i sycacej
potrawki fasolowej, tez sprzedawanej w puszkach ;-)
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-18 23:04:47
Temat: Re: FrancjaOn Thu, 2003-09-18 at 23:07, Art(Gruby) wrote:
> Popieram...
> ;-)))
> Art(Gruby).
Cos Pan dawno netykiety nie czytal czy jak? ;->>>
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |