« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-05 09:51:16
Temat: GalaretaWitam
Czy możecie mi podać prosty przepis na galarete. Mam golonke , nóżki
wieprzowe i udka z kurczaka i co jeszcze dodac do tego wywaru.
Monik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-05 09:54:47
Temat: Re: Galareta
Użytkownik "Monik" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cmfifn$rkc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Czy możecie mi podać prosty przepis na galarete. Mam golonke , nóżki
> wieprzowe i udka z kurczaka i co jeszcze dodac do tego wywaru.
> Monik
>
marchewkę, listek laurowy...mozna cebulkę..
ziele angielskie pare ziarek pieprzu...
mozna dać pare łap kurzęczych..galareta delikatniejsza będzie..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 10:57:52
Temat: Re: Galareta
Użytkownik "Monik" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cmfifn$rkc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Czy możecie mi podać prosty przepis na galarete. Mam golonke , nóżki
> wieprzowe i udka z kurczaka i co jeszcze dodac do tego wywaru.
i to wszystko razem chcesz gotować? To musisz te udka wyjąc wcześniej, bo
zanim golonka się ugotuje to z drobiu bedzie sieczka.
Tak swoją drogą, to ja robię albo galaretę wieprzową albo (znacznie
częściej) drobiową, nie łączę tych mięs w galarecie.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 11:31:06
Temat: Re: GalaretaUżytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cmfmcu$iv9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Monik" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:cmfifn$rkc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>> Czy możecie mi podać prosty przepis na galarete. Mam golonke , nóżki
>> wieprzowe i udka z kurczaka i co jeszcze dodac do tego wywaru.
>
> i to wszystko razem chcesz gotować? To musisz te udka wyjąc
> wcześniej, bo
> zanim golonka się ugotuje to z drobiu bedzie sieczka.
> Tak swoją drogą, to ja robię albo galaretę wieprzową albo (znacznie
> częściej) drobiową, nie łączę tych mięs w galarecie.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
Witaj
Taką robię zawsze i jeszcze się nie zdarzyło żeby nie wyszła.
Galareta wieprzowa
5 litrów wody
1 kg nóg wieprzowych
1/2 kg wołowiny
1 golonka (ok. 1 kg)
4 średnie marchewki
1 cebulka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zielsko angielskie, listek laurowy
Mięso oczyścić, zalać wodą, baaaardzo powoli zagotować (zauważyłam ze
jak się zagotuje szybciej to galareta nie jest taka
złocisto-przezroczysta tylko mętna, wręcz mleczno biała) . Zebrać
pianę, dodać zielsko angielskie i liścia laurowego i gotować aż do
skutku. W połowie tego gotowania osolić oraz dodać marchewkę i
przypaloną żywym ogniem cebulę. gdy mięsko będzie miękkie, wyjąć je,
obrać z kości i pokroić je, ułożyć w salaterkach. Marchewkę pokroić w
plasterki, dodać do mięska.Wywar przecedzić, ew. dosolić i dopieprzyć,
dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, dobrze wymieszać, zalać
mięso. Wstawić do lodówki z nadzieją że zastygnie... ;-P
... żartowałam, zawsze zastyga. Kiedyś wyszła tak twarda że monsz
powiedział ze to najlepszy salceson jaki jadł ;-)
i drugi przepis, tego jeszcze nie testowałam
Galaretka z kurczaka
? kurczaka
2 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 suszony grzybek
1 łyżeczka Vegety
1 ? łyżki żelatyny
2 jaja na twardo
? puszki groszku lub kukurydzy
pieprz
sól
liście sałaty
krążki marchewki
gałązki pietruszki
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 11:34:08
Temat: Re: GalaretaUżytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cmfocn$2lc$1@atlantis.news.tpi.pl...
No to się popisałam, napisałam składniki a reszcie zapomniałam.
Jeszcze raz:
Galaretka z kurczaka
? kurczaka
2 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 suszony grzybek
1 łyżeczka Vegety
1 ? łyżki żelatyny
2 jaja na twardo
? puszki groszku lub kukurydzy
pieprz
sól
liście sałaty
krążki marchewki
gałązki pietruszki
Kurczaka, warzywa i przyprawy zalać 4 szklankami wody, doprawić solą i
pieprzem. Gotować na małym ogniu ok. 1 ? godziny. Żelatynę namoczyć w 6
łyżkach zimnej wody. Wyjąć mięso i jarzyny z wywaru. Wywar przecedzić,
ew. odparować. Napęczniałą żelatynę dodać do gorącego wywaru,
wymieszać, doprawić, ostudzić. Mięso obrać z kości i skóry, pokroić na
kawałki. W filiżankach lub małych miseczkach ułożyć mięso, ugotowany i
osączony groszek, pokrojoną marchewkę i krążki jaja. Zalać wywarem i
wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na talerzyki, przybrać
listkami sałaty i gałązkami pietruszki.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 11:35:13
Temat: Re: Galareta
Użytkownik "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmfj0h$cpn$1@news.onet.pl...
> marchewkę, listek laurowy...mozna cebulkę..
> ziele angielskie pare ziarek pieprzu...
Ja dodaję włoszczyznę bez kapusty
i czosnek - duuuuużo czosnku posiekanego lub przepuszczonego przez praskę
dodać tuż przed rozlaniem nóżek do salaterek
mniammmmmm
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda),
adres nadawczy to spampułapka...
odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 12:10:42
Temat: Re: Galareta
Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cmfoic$3hj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:cmfocn$2lc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> No to się popisałam, napisałam składniki a reszcie zapomniałam.
> Jeszcze raz:
>
>
>
> Galaretka z kurczaka
>
>
>
> ? kurczaka
ten ? to pół kurczaka?
a ja właśnie najczęsciej robie taka galaretkę, esencjonalny (o ile mozna
mowic o esencjonalnym wywarze z kupnego kuraka...) wywar z pticy z
warzywami, do salaterek na dno kładę plasterek jajka, łyżke groszku,
posiekaną marchewkę, rozdrobnione mieso (samo!bez żadnych skórek) i zalewam
rosołem w którym rozpuszczam trochę żelatyny, bardzo smaczna, delikatna
galaretka.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 14:11:44
Temat: Re: Galareta
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cmfqrc$g3j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> a ja właśnie najczęsciej robie taka galaretkę, esencjonalny (o ile mozna
> mowic o esencjonalnym wywarze z kupnego kuraka...) wywar z pticy z
> warzywami, do salaterek na dno kładę plasterek jajka, łyżke groszku,
> posiekaną marchewkę, rozdrobnione mieso (samo!bez żadnych skórek) i
zalewam
> rosołem w którym rozpuszczam trochę żelatyny, bardzo smaczna, delikatna
> galaretka.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
Tyle że wtedy nie jest to galareta tylko jak mnie sie zdaje TYMBALIKI to sa
:))
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 21:51:38
Temat: Re: Galareta->REWELACJA TYGODNIA!Użytkownik "Monik" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cmfifn$rkc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Czy możecie mi podać prosty przepis na galarete. Mam golonke , nóżki
> wieprzowe i udka z kurczaka i co jeszcze dodac do tego wywaru.
Siebie! Po wypłukaniu się i opaleniu włosa nad palnikem!
A teraz mój przepis
REWELACJA TYGODNIA!
Cztery nóżki przerąbane na pół.
Obgotowywujemy ( po umyciu i opaleniu ewentualnym) we wrzątku do powstania
szumowiny (nie mylić z niektórymi tu dyskutantami na prk).
Odlewamy wodę i płuczemy we wrzątku.
Dolewamy wrzątek (nogi zakryte) i obgotowywujemy zbierając resztki
szumowiny.
Następnie dodajemy pieprz czarny, ziele angielski i listek bobkowy w
ilościach intuicyjnych.
I nastawiamy galaretę (Władyś, Ty czujesz te klimaty ??)
Galareta sobie do nas mruga przez długie godziny .
W procesie nie mieszamy, aby "zwłoki" się nie rozpadały.
W ostatnim momencie dodajemy jedną marchewkę.
W międzyczasie siekamy jedną główkę czosnku.
Gdy się ugotuje (efekt rozpadania się) przystępujemy do kolejnego etapu.
Ewakuujemy nóżki, a wywar przecedzamy przez sito.
Czekamy, aż nóżki przestają parzyć i rozbieramy mięso wyrzucając kostki,
poszukując "igiełek" (co to je nam naskrobano w sklepie)
Wywar po lekkim ostudzeniu doprawiamy solą i mielonym pieprzem oraz siekaną
główką czosnku.
Rozpoczynamy formowanie galarety.
Najlepsze są kamionkowe naczynia.
Do każdego naczynia dajemy pociętą w talarki marchewkę, pocięte mięso
odebrane od kości i zalewamy wywarem starannie mieszanym, aby czosnek i
przyprawy złapać na łyżkę "statystycznie".
Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki średnio wyziębionej i po zakrzepnięciu
osłaniamy naczynia folią aluminiową, aby galareta nie wysuszała się w
atmosferze lodówki.
Podawać z sokiem z cytryny i zmrożoną wódką oraz pieczywem rozmaitym
alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-06 19:40:24
Temat: Re: Galareta->REWELACJA TYGODNIA!
Użytkownik "alek" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cmgssd$4u7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> W międzyczasie siekamy jedną główkę czosnku.
>
Napisala do mnie Lucia - co robić z tą główką czosnku...
Otóż rozbieramy ją na ząbki.
Następnie uderzając zaciśniętą pięścią w ząbek ułatwiamy obranie go z łupin.
Nagie ząbki siekamy.
Potem solimy, wyciskamy "pulpę" nożem na płask i czekamy, aż puści sok.
Następnie wrzucamy czosnek do wywaru.
alek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |