Strona główna Grupy pl.misc.dieta Gdzie żelazo?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gdzie żelazo?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-09 11:13:21

Temat: Gdzie żelazo?
Od: j...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Mam anemię. Środki farmakologiczne z żelazem żle wpływają na mój żołądek, o ile
wiecie o co chodzi. W jakich naturalnych produktach spożywczych jest dużo
żelaza? Co jeść?
pozdrawiam a.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-03-09 12:03:59

Temat: Re: Gdzie żelazo?
Od: "ArCo iRiS" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich!

Polecam strony z serii Żyjmy Dłużej, można tam znaleźć wiele ciekawych
rzeczy, np. o zawartości żelaza w produktach i o anemii:
http://www.resmedica.pl/zdart1999.html

Pozdrawiam i życzę zdrowia ;)
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-03-10 06:35:42

Temat: Re: Gdzie żelazo?
Od: Seva <n...@p...do.stopki.pl> szukaj wiadomości tego autora

<j...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
news:7503.00000eb7.3e6b21d1@newsgate.onet.pl:

> W jakich naturalnych produktach spożywczych jest dużo
> żelaza? Co jeść?

Wśród potraw mięsnych jedynie nerki i wątroba zawierają żelazo w dużych
ilościach (8000-11500 ug/100 g). Pozostałe rodzaje potraw mięsnych, w
porównaniu do roślinnych, zawierają mniejsze, lub co najwyżej zbliżone
ilości, rzędu (2000-3000 ug/100 g). Dla przykładu produkty zbożowe
(płatki, chleb i mąka z pełnego przemiału) zawierają tyle samo 2000-3000
ug/100 g żelaza, a nie są rekordzistami. Większe ilości żelaza zawierają
strączkowe (5000-9000), mak (9500), pestki dyni (11200), tymianek (22000
!), ziarno sezamowe (10000). Dobrym źródłem żelaza są też wszelkie zielone
części roślin (sałata, szpinak, botwinka). Wprawdzie ilości żelaza są tu
mniejsze, ale zielone części roślin zawierają spore ilości witaminy C
ułatwiającej przyswajanie żelaza przez organizm. Mięso praktycznie tej
witaminy nie zawiera.
Trzeba jeszcze wspomnieć, że w normalnej sytuacji organizm przyswaja około
10% dostarczonego z pokarmem żelaza. Jednak w sytuacji wystąpienia
wyraźnych braków tego pierwiastka, uruchamia specjalne mechanizmy
trawienne, dzięki którym procent przyswajanego żelaza wzrasta do 40.

Za: http://www.vege.pl/str.php?dz=7

--
Pozdrawiam, Seva. --> GG#788049 --> mail:w...@p...pl
[Moja strona] --> http://www.seva.sotiko.pl
[Moje aukcje] --> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-03-10 09:07:28

Temat: Re: Gdzie żelazo?
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Seva" <n...@p...do.stopki.pl> napisał w
wiadomości news:Xns933A4D065D12E16seva108@om.tat.sat...
> <j...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
> news:7503.00000eb7.3e6b21d1@newsgate.onet.pl:
>
Wprawdzie ilości żelaza są tu
> mniejsze, ale zielone części roślin zawierają spore ilości witaminy C
> ułatwiającej przyswajanie żelaza przez organizm.

O pół procent?
Żelazo z roślin przyswajalne jest w ok. 1-2%, z nasion strączkowych 3-5%, a
z mięsa w granicach 15%.

Pozdrawiam
Leszek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MM - sklep w -wie przy mlynarskiej
Re: Przemiana materii
MM:Antykoncepcja
A ja tu cuś...
uda i posladki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »