« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-09 11:13:21
Temat: Gdzie żelazo?Mam anemię. Środki farmakologiczne z żelazem żle wpływają na mój żołądek, o ile
wiecie o co chodzi. W jakich naturalnych produktach spożywczych jest dużo
żelaza? Co jeść?
pozdrawiam a.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-03-09 12:03:59
Temat: Re: Gdzie żelazo?Witam wszystkich!
Polecam strony z serii Żyjmy Dłużej, można tam znaleźć wiele ciekawych
rzeczy, np. o zawartości żelaza w produktach i o anemii:
http://www.resmedica.pl/zdart1999.html
Pozdrawiam i życzę zdrowia ;)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-03-10 06:35:42
Temat: Re: Gdzie żelazo? <j...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
news:7503.00000eb7.3e6b21d1@newsgate.onet.pl:
> W jakich naturalnych produktach spożywczych jest dużo
> żelaza? Co jeść?
Wśród potraw mięsnych jedynie nerki i wątroba zawierają żelazo w dużych
ilościach (8000-11500 ug/100 g). Pozostałe rodzaje potraw mięsnych, w
porównaniu do roślinnych, zawierają mniejsze, lub co najwyżej zbliżone
ilości, rzędu (2000-3000 ug/100 g). Dla przykładu produkty zbożowe
(płatki, chleb i mąka z pełnego przemiału) zawierają tyle samo 2000-3000
ug/100 g żelaza, a nie są rekordzistami. Większe ilości żelaza zawierają
strączkowe (5000-9000), mak (9500), pestki dyni (11200), tymianek (22000
!), ziarno sezamowe (10000). Dobrym źródłem żelaza są też wszelkie zielone
części roślin (sałata, szpinak, botwinka). Wprawdzie ilości żelaza są tu
mniejsze, ale zielone części roślin zawierają spore ilości witaminy C
ułatwiającej przyswajanie żelaza przez organizm. Mięso praktycznie tej
witaminy nie zawiera.
Trzeba jeszcze wspomnieć, że w normalnej sytuacji organizm przyswaja około
10% dostarczonego z pokarmem żelaza. Jednak w sytuacji wystąpienia
wyraźnych braków tego pierwiastka, uruchamia specjalne mechanizmy
trawienne, dzięki którym procent przyswajanego żelaza wzrasta do 40.
Za: http://www.vege.pl/str.php?dz=7
--
Pozdrawiam, Seva. --> GG#788049 --> mail:w...@p...pl
[Moja strona] --> http://www.seva.sotiko.pl
[Moje aukcje] --> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-03-10 09:07:28
Temat: Re: Gdzie żelazo?
Użytkownik "Seva" <n...@p...do.stopki.pl> napisał w
wiadomości news:Xns933A4D065D12E16seva108@om.tat.sat...
> <j...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
> news:7503.00000eb7.3e6b21d1@newsgate.onet.pl:
>
Wprawdzie ilości żelaza są tu
> mniejsze, ale zielone części roślin zawierają spore ilości witaminy C
> ułatwiającej przyswajanie żelaza przez organizm.
O pół procent?
Żelazo z roślin przyswajalne jest w ok. 1-2%, z nasion strączkowych 3-5%, a
z mięsa w granicach 15%.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |