Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Gęsie cycki
References: <5a059bec$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a05c06b$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5a05de42$0$658$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Fri, 10 Nov 2017 21:04:59 +0100
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 45
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1510344299 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15196 77.253.217.116:60084
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2745
X-Received-Body-CRC: 3585714857
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379446
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Ta ogólnobabcina reguła dotyczy chyba pieczenia wszelkiego mięsa, bo
>>> spotykam ją często w przepisach. Słusznie mi się chyba wydawało, że te
>>> 15 minut to będzie za krótko.
>> Spotkałem się właśnie w odniesieniu do gęsi. Czy reguła ma dotyczyć również
>> słonia pieczonego w całości, tego nie wiem.
>
> Ja spotkałam w odniesieniu do pieczonego schabu, ligawy wołowej, a nawet
> pieczonego kurczaka.
Czyli jak pół metra schabu przetnę na pół, to mogę dwa razy krócej piec?
>>> Jakoś ostatnio zauważam tendencję do spożywania surowego mięcha. A ja
>>> tego nie lubię. Tych krwistych pieczeni. Według mnie nie na tym polegać
>>> powinna soczystość mięsa.
>> Wołowina z lekka tylko obsmażona jest dobra. Niektóra. Lubię.
>
> Wołowina tak, a właściwie tylko polędwica wołowa.
Polędwicę to już można w czasie liczonym w sekundach. Ale poza tym bydlątko
ma też inne smaczne kawałki (słabo się wyznaję jak który się fachowo nazywa).
>> Też dobra. Również próbowałem czegoś podobnego. Chyba też dzisiaj kupię
>> taki gęsi biust w biedronce, na jutro będzie jak znalazł.
>
> To radzę się pośpieszyć, bo w Biedronce już mogą być puchy w lodówkach.
Te puchy, co o nich wcześniej pisałem, to nie w biedronce, a w innym sklepie.
> Przynajmniej w mojej tak jest. Gęsi w każdym razie już nie było. W ogóle
> dzisiaj wszędzie takie kolejki, jakby co najmniej przez tydzień miało
> być wszystko pozamykane.
Dopiero co wróciłem z. Gęsi pod dostatkiem. Tylko rogale świętomarcińskie
się skończyły. Tu u mnie wokół lud spokojny, mało panikujący. Kolejek
żadnych.
Jarek
--
Ucz się dobrze, często pisz, całujem cię!
Tego rektora co żeś pisał, to nie znamy,
Ale żeby człowiek nie obraził się
To przez ciebie gęś na gwiazdkę posyłamy!
|