Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gęsie pipki
Date: Sat, 18 Nov 2017 09:48:25 +0100
Organization: private
Lines: 60
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0da9e9$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0f125c$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ff074$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-66-55.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1510994908 26982 87.105.66.55 (18 Nov 2017 08:48:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Nov 2017 08:48:28 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379572
Ukryj nagłówki
W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>
>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował, ale
>>>> był dość sceptyczny...
>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>
>>> Obrzydliwość.
>>>
>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>
>>
>> Kura "błysła".
>>
>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>
>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>> świeżej.
>> To jest wiedza powszechna.
>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od wersji
>> nieprzetworzonej?
>
> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
> bardzo
> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki w
> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
> wielkotowarowych
> plantacji.
>
Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
--
Trefniś
|