Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gęsie pipki
Date: Sat, 18 Nov 2017 10:23:53 +0100
Organization: private
Lines: 82
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0da9e9$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0f125c$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ff074$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<5a0ffa77$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-66-55.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1510997036 30049 87.105.66.55 (18 Nov 2017 09:23:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Nov 2017 09:23:56 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379574
Ukryj nagłówki
W dniu .11.2017 o 10:16 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .11.2017 o 09:33 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>> W dniu .11.2017 o 17:46 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>>>>
>>>>> Dnia 2017-11-16 16:27, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>>>>>
>>>>>> Znajomy pożeracz frytek z McDonaldsa, wprawdzie ich nie próbował,
>>>>>> ale
>>>>>> był dość sceptyczny...
>>>>>> Ale on z gatunku tych, co nawet świeże pomidory polewa keczupem.
>>>>>> Widziałem na własne oczy - obrzydliwość!
>>>>>
>>>>> Obrzydliwość.
>>>>>
>>>>> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likop
en-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-no
wotworow_35849.html
>>>>>
>>>>
>>>> Kura "błysła".
>>>>
>>>> https://finanse.wp.pl/jajka-niespodzianki-mydlo-mlek
o-10-popularnych-w-polsce-produktow-zakazanych-w-inn
ych-krajach-6115775788344961g/8
>>>>
>>>> Nie chodzi o większą zdrowotność przetworów z pomidora od wersjią
>>>> świeżej.
>>>> To jest wiedza powszechna.
>>>> To chyba jedyna roślina jadalna, której przetwór jest zdrowszy od
>>>> wersji
>>>> nieprzetworzonej?
>>>
>>> Zdrowszy (tylko JEŚLI ,,zagęszczony) - bo zawierający więcej likopenu?
>>> Zagęszczanie rozkłada wszystkie wrazliwe na temperaturę witaminy oraz
>>> powoduje zwielokrotnienie stężenia tak dobroczynnego likopenu, jak i
>>> bardzo
>>> szkodliwych substancji, masowo używanych w uprawie. Wszak te pomidorki
>>> w
>>> kupnym keczapie nie pochodzą z babcinego ogródka, tylko z
>>> wielkotowarowych
>>> plantacji.
>>>
>>
>> Kurze chodziło wyłącznie o likopen.
>
> I właśnie stąd mój post o zagęszczaniu WSZYSTKIEGO - łącznie z nim.
>
>> Dlatego zaproponowałem - niech świat przestawi się na keczup/przecier
>> zamiast świeżych pomidorów, skoro zdrowszy. Będzie po kurzemu :)
>>
>
> Zdrowo - antygrzybowo, przeciwchwastowo, bezwitaminowo i octowo :-\
>
Też nie należy przesadzać z tym kaczupem, jako "skoncentrowanym pomidorem".
Np. Heinz ma problemy, bo w ich keczupie jest go zaledwie 6 procent:
https://finanse.wp.pl/popularny-ketchup-to-wcale-nie
-ketchup-duze-problemy-heinza-6114210495379585a
Reszta to sama "zdrowotność" :)
--
Trefniś
|