« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-21 21:09:28
Temat: Gołąbki z kartofliPotrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale teraz
ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
Krzyś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-22 08:50:41
Temat: Re: Gołąbki z kartofliróżnią się farszem.Moja babcia robiła z kaszą gryczaną,cebulką podsmażoną i
żeby związać to to dodawała surowych odciśniętych ziemniaków.
Użytkownik "Krzysiek" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cdmlv2$6s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Potrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale teraz
> ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
>
>
> Krzyś
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-22 10:07:25
Temat: Re: Gołąbki z kartoflioczywiście STARTYCH ziemniaków
Użytkownik "*****" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cdnv08$fos$1@news.onet.pl...
> różnią się farszem.Moja babcia robiła z kaszą gryczaną,cebulką podsmażoną
i
> żeby związać to to dodawała surowych odciśniętych ziemniaków.
>
>
>
> Użytkownik "Krzysiek" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:cdmlv2$6s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Potrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale teraz
> > ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
> >
> >
> > Krzyś
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-22 10:16:59
Temat: Re: Gołąbki z kartofliMnia mnia pycha :)
Tyle że to jest farsz z samych kartofli coś podobne jak na placki tyle że
... no własnie cosik sięjeszcze dodaje i wjakich proporcjach tego nie wiem .
Użytkownik "*****" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cdo3g2$6v4$1@news.onet.pl...
> oczywiście STARTYCH ziemniaków
>
>
>
>
>
> Użytkownik "*****" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cdnv08$fos$1@news.onet.pl...
> > różnią się farszem.Moja babcia robiła z kaszą gryczaną,cebulką
podsmażoną
> i
> > żeby związać to to dodawała surowych odciśniętych ziemniaków.
> >
> >
> >
> > Użytkownik "Krzysiek" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
> > news:cdmlv2$6s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > Potrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale
teraz
> > > ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
> > >
> > >
> > > Krzyś
> > >
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-22 12:49:30
Temat: Re: Gołąbki z kartofli
Użytkownik "Krzysiek" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cdmlv2$6s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Potrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale teraz
> ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
>
>
> Krzyś
>
Przepis z grupy, nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje, ale wygląda
ciekawie.
"Dla oszczednosci to mozesz sobie zrobic golabki z ziemniakami [potrawa
podhalanska].
farsz to ziemniaki [1 kg] starte na drobnej tarce, osaczone na sicie, do
tego dodajesz duza - przesmazona - cebule pokrojona w drobna kostke,
wbijasz jajko, solisz i pieprzysz, dokladnie mieszasz, zawijasz w sparzone
liscie bialej [lub wloskiej] kapusty, ukladasz w rondlu, podlewasz wywarem
z warzyw i kosci idusisz. Podajesz z ..
ziemniakami i sosem, bez pomidorów prosze ten sos. Jerzy"
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-22 17:32:17
Temat: Re: Gołąbki z kartofliSerdeczne dzięki za przepis, choć babcia to troszkę inaczej robiła, na końcu
po ugotowaniu było podawane ze śmietaną :) mniam mniam . PS. Moja babcia
pochodzi ze wschodu okolice Buczacza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-23 01:25:29
Temat: Re: Gołąbki z kartofliOn Thu, 22 Jul 2004 14:49:30 +0200, "Anet" <a...@t...net> wrote:
>
>Użytkownik "Krzysiek" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:cdmlv2$6s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Potrzebuje przepis na gołąbki z kartofli znała go moja babcia, ale teraz
>> ciężko od niej cokolwiek wyciągnąć bo nie pamięta. Z góry dziękuję.
>>
>>
>> Krzyś
>>
>Przepis z grupy, nie próbowałam, więc nie wiem jak smakuje, ale wygląda
>ciekawie.
>
>"Dla oszczednosci to mozesz sobie zrobic golabki z ziemniakami [potrawa
>podhalanska].
>farsz to ziemniaki [1 kg] starte na drobnej tarce, osaczone na sicie, do
>tego dodajesz duza - przesmazona - cebule pokrojona w drobna kostke,
>wbijasz jajko, solisz i pieprzysz, dokladnie mieszasz, zawijasz w sparzone
>liscie bialej [lub wloskiej] kapusty, ukladasz w rondlu, podlewasz wywarem
>z warzyw i kosci idusisz. Podajesz z ..
>ziemniakami i sosem, bez pomidorów prosze ten sos. Jerzy"
Uwagi technologiczne:
Jajko nie jest konieczne. Farsz traktowac jak mase na pyzy - w
praktyce farsz do golabkow trzeba troche bardziej odsaczyc niz to z
czego pyzy sie robi - powinien byc troche bardziej zwarty, w sumie
znacznie dluzej bedzie sie gotowal (az kapusta do smaku dojdzie).
Dodac mozna skwarki ze sloniny albo boczku (wersja bardziej tlusta)
albo zrumieniona cebule. Gotowac az liscie na dnie garnka sie
rozgotuja, nie paprac pomidorami (barbarzynstwo!).
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |