Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowanie - wiedza czy sztuka ? Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?



« poprzedni post następny post »
Data: 2017-09-12 22:13:09
Temat: Re: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2017-09-12 o 20:09, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>> Szkoda tylko, że ten dzisiejszy majeranek nie ma w ogóle zapachu.
>> Kiedyś można było kupić całe gałązki.
> -- Zrobiłem dzisiaj znakomite odkrycie. Sądzę, że mamy tu do czynienia
> z zasadniczym przewrotem w kucharstwie. Ty, Vańku, wiesz przecie, że po
> całej wsi daremnie szukałem majeranku do podgardlanek. Herba majoranae
> -- rzekł sierżant rachuby Vaniek przypominając sobie, że jest drogistą.
>
> Jurajda mówił dalej:
>
> -- Niezbadane są drogi ducha ludzkiego, chwytającego się w potrzebie
> najróżniejszych sposobów, odsłaniających nowe horyzonty, i
> wynajdującego rzeczy, o jakich ludzkości nie śniło się dotychczas...
> Szukam ja tedy po wszystkich domach majeranku, tłumaczę, objaśniam,
> na co mi to potrzebne i jak to wygląda...
>
> Trzeba było jeszcze powiedzieć, jak on pachnie -- odezwał się z ławy
> Szwejk. Trzeba było powiedzieć, że majeranek pachnie tak, jak gdy
> się wącha buteleczkę atramentu w alei kwitnących akacji. Na pagórku
> Bohdalec pod Pragą...
>
> Ależ, Szwejku -- przerwał mu głosem błagalnym jednoroczny ochotnik
> Marek -- pozwól dokończyć Jurajdzie.
>
> Jurajda mówił dalej:
>
> -- W pewnym domu natknąłem się na starego wysłużonego żołnierza z czasów
> okupacji Bośni i Hercegowiny, który odbył służbę wojskową w Pardubicach
> u ułanów i jeszcze dzisiaj umie po czesku. Człowiek ten zaczął się ze
> mną sprzeczać, że w Czechach nie dodaje się do podgardlanek majeranku,
> ale rumianek. Nie wiedziałem naprawdę, co mam począć, bo przecież każdy
> rozsądny człowiek, który nie ma przesądów, uznać musi, że śród korzeni,
> jakimi przyprawia się podgardlanki, majeranek to królewicz.
>
> Trzeba było wynaleźć na poczekaniu taką namiastkę, która zastąpiłaby
> charakterystyczny i swoisty zapach majeranku. Otóż w pewnej chałupie
> znalazłem pod obrazem jakiegoś świętego ślubny wianuszek mirtowy.
> Trafiłem na nowożeńców, gałązki mirtu w wianuszku były jeszcze dość
> świeże.
>
> Użyłem więc mirtu jako przyprawy do podgardlanek; oczywiście trzeba
> było sparzyć wianuszek trzy razy wrzącą wodą, żeby listki zmiękły i
> straciły zbyt ostry zapach i smak. Rzecz prosta, że gdy ten wianuszek
> ślubny zabierałem do podgardlanek, płaczu było wiele. Na odchodnym
> właściciele zapewnili mnie, że za takie straszne świętokradztwo
> (wianuszek był poświęcony) najbliższa kula mnie zabije. Jedliście
> przecie polewkę z podgardlanek i żaden z was nie spostrzegł, że
> zamiast majeranku pachniała mirtą.
>
> Jarek
>
Ciekawy tekst. Coś tam jest o podgardlu i przypomniało mi sie, że kiedyś
lubilam smalec z tego podgardla.
Teraz zapomniałam jaki ma smak, bo w sklepach nie widuję. .


--
animka

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 FEniks
12.09 tandoori.curry
12.09 tandoori.curry
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 XL
13.09 tandoori.curry
13.09 Gil
13.09 krys
13.09 krys
13.09 t...@g...com
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 XL
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
To.
Para Prezydencka w USA.
Jest postęp.
Duma narodowa
Duma narodowa
Gruszkami zasypanam!
brzoskwinia saturn
Okazywanie niezadowolenia
Arszenik w ryzu
rzecz o ...
Pytanie z tych ciekawych :)
Czy to jest tawuła? Jaka?
jabłka
Młoda trawa - kiedy kosić?
Czyszczenie starego miedzianego młynka


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X