« poprzedni wątek | następny wątek » |
111. Data: 2012-05-12 14:23:13
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-12 01:29, Aicha pisze:
> W dniu 2012-05-11 15:18, medea pisze:
>
>>>>> U mnie obowiązkowo z fura makaronu ;)
>>>>
>>>> To u mnie już niekoniecznie, choć też, ale lubię rosół z kostką z
>>>> kaszy
>>>> manny (dobrze zrobioną!).
>>>
>>> Uściślę :) U mnie dla mojego syna musi być obowiązkowo z furą makaronu.
>>> Ja lubię z ryżem, ziemniakami...
>>
>> Rosół z ziemniakami - pierwsze słyszę, serio.
>
> To anegdotkę opowiem. Dawno, dawno temu, kiedy jeździliśmy do dziadka
> na wakacje, zwykł robić rosół i kurczaka z rożna.
Najpierw przeczytałam "rosół Z kurczaka z rożna" i się znów zdziwiłam. ;)
> Rosół był zawsze czysty, wściekle słony, i do tego podawany ze słonymi
> paluszkami. Żeby być w stanie go zjeść, zastosowaliśmy kiedyś sposób z
> surowym ziemniakiem. Dziadek zabiera się do podawania i nagle słyszymy
> "A skąd się tu wziął ziemniak?" :D
Dobry sposób na nadmiar soli.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
112. Data: 2012-05-12 23:19:30
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-12 16:23, medea pisze:
>>> Rosół z ziemniakami - pierwsze słyszę, serio.
>>
>> To anegdotkę opowiem. Dawno, dawno temu, kiedy jeździliśmy do dziadka
>> na wakacje, zwykł robić rosół i kurczaka z rożna.
>
> Najpierw przeczytałam "rosół Z kurczaka z rożna" i się znów zdziwiłam. ;)
:)))
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
113. Data: 2012-05-13 09:29:55
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-06 20:48, Paulinka pisze:
>
> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci, ale
> szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem oczywiście i z
> duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>
>
Uwielbiam szczawiową, w tym roku już niejedną zjadłam ze świeżych liści.
U mnie oczywiście jest już od 2-3 tygodni szczaw dostępny na targach.
Polecam przygotować szczawiową z jajkiem w koszulce. Pycha!
Kinga
--
Zapraszam na blog kulinarny http://www.ProstePrzepisyKulinarne.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
114. Data: 2012-05-13 10:08:36
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-13 11:29, Kinga pisze:
> W dniu 2012-05-06 20:48, Paulinka pisze:
>>
>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci, ale
>> szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem oczywiście i z
>> duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>
>>
> Uwielbiam szczawiową, w tym roku już niejedną zjadłam ze świeżych liści.
> U mnie oczywiście jest już od 2-3 tygodni szczaw dostępny na targach.
> Polecam przygotować szczawiową z jajkiem w koszulce. Pycha!
\
A ta koszulka to też pycha w smaku? ;-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
115. Data: 2012-05-13 10:43:49
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:jolrod$qh2$1@news.icm.edu.pl...
|W dniu 2012-05-12 01:29, Aicha pisze:
| >
| > To anegdotkę opowiem. Dawno, dawno temu, kiedy jeździliśmy do dziadka
| > na wakacje, zwykł robić rosół i kurczaka z rożna.
|
| Najpierw przeczytałam "rosół Z kurczaka z rożna" i się znów zdziwiłam. ;)
Swoją drogą rosół na pieczonych kościach drobiowych to nic nowego, choć
zupełnie niezasłużenie niepopularne. Nie mówię teraz o klasycznym rosole
brązowym na kościach cielęcych, ale o improwizacji na temat. Spróbuj kiedyś.
Świetny bulion/zupa z pieczonego kurczaka wychodzi - taka zupa u mnie w domu
się nazywa "Drugie życie pieczonego kurczaka" :) Chociaż najlepszy rosół
jest na resztkach pieczonej kaczki :)
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |