« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-05-06 19:23:02
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!Dnia Sun, 06 May 2012 20:57:16 +0200, Paulinka napisał(a):
> Bbjk pisze:
>> W dniu 2012-05-06 20:48, Paulinka pisze:
>>>
>>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci, ale
>>> szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem oczywiście i z
>>> duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>
>> Jutro idę na szczaw, sąsiad niósł wiązkę, zdradził dobre miejsce przy
>> opuszczonym gospodarstwie. I też ugotuję ją :)
>
> Swoją drogą ciekawe, czy ta zupa jest znana również poza Polską.
Wczoraj na przyjęciu komunijnym u sąsiadów przyglądałam się Włochom,
zachwyconym "rosołem z czerwonych buraków" (barszczyk czysty), swojską
kaszanką i śledziami w oliwie z cebulą. Pewnie gdyby była zupa szczawiowa,
byłyby podobne zachwyty...
PS. ..i siedziałam naprzeciwko siostry Germany, tak, tej "od papieża" :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-05-06 19:24:03
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!Dnia Sun, 6 May 2012 21:05:55 +0200, Stokrotka napisał(a):
> Gotuję mniej niż raz na 2 lata, i zawsze jest za kwaśna.
Bo za dużo tego szczawiu dajesz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-05-06 19:34:34
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!Justyna Vicky S. pisze:
>
> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:jo6h2u$jgu$1@node2.news.atman.pl...
>>
>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci,
>> ale szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem
>> oczywiście i z duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>
>>
> Kretyńsko się zapytam: jak robisz tą zupę? Narobiłaś mi smaka, a
> szczerze mowiąc nigdy nie gotowałam...
Czemu kretyńsko? ;)
Gotuję rosół na mięsie drobiowym, blanszuję szczaw na maśle, do gotowego
rosołu dodaję ziemniaki, jak zmiękną, dodaję szczaw, posiekany
szczypior, koperek, zabielam gęstą, kwaśną śmietaną, pieprzę jeszcze
dodatkowo, dosalam jak trzeba, daję łyżkę Maggi, ja akurat lubię ten smak.
Podaję z jajkiem na twardo w ćwiartkach.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-05-06 19:36:30
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!Qrczak pisze:
> Dnia 2012-05-06 20:57, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Bbjk pisze:
>>> W dniu 2012-05-06 20:48, Paulinka pisze:
>>>>
>>>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci, ale
>>>> szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem oczywiście i z
>>>> duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>>
>>> Jutro idę na szczaw, sąsiad niósł wiązkę, zdradził dobre miejsce przy
>>> opuszczonym gospodarstwie. I też ugotuję ją :)
>>
>> Swoją drogą ciekawe, czy ta zupa jest znana również poza Polską.
>
> Wiki podaje, że tak.
> Podobnie jak zupy z innego rodzaju zielska, np. szpinaku czy pokrzyw.
Z pokrzyw to babcia gotowała, ale to już nie moje klimaty.
W sumie szczaw to takie zielsko pospolite, ja pamiętam, że jako dziecko
zżerałam go jeszcze na łące. No i rabarbar też tak chrupałam.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-05-06 19:37:57
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-06 21:12, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-05-06 20:57, Paulinka pisze:
>
>> Swoją drogą ciekawe, czy ta zupa jest znana również poza Polską.
>
> W rosyjskiej soliance jest szczaw, na Ukrainie jadłam barszcz ze
> szczawiem i z szałwią, a poza tym nie spotkałam się się. Może ktoś
> podpowie.
Ale też ogólnie chyba rzecz ujmując takie bogactwo zup chyba tylko u nas...
Stalker, chciały ostatnio dzieci żurek w chlebie, to dostały ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-05-06 19:44:17
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:jo6joi$mgj$1@node2.news.atman.pl...
> Justyna Vicky S. pisze:
>>
>> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
>> wiadomości news:jo6h2u$jgu$1@node2.news.atman.pl...
>>>
>>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci, ale
>>> szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem oczywiście i z
>>> duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>>
>>>
>> Kretyńsko się zapytam: jak robisz tą zupę? Narobiłaś mi smaka, a szczerze
>> mowiąc nigdy nie gotowałam...
>
> Czemu kretyńsko? ;)
Bo to zupa której jeszcze nigdy w życiu nie robiłam, a jako dziecko jadłam
średnio chętnie. Natomiast teraz zachciało mi się i zamierzam zrobić :)
> Gotuję rosół na mięsie drobiowym, blanszuję szczaw na maśle, do gotowego
> rosołu dodaję ziemniaki, jak zmiękną, dodaję szczaw, posiekany szczypior,
> koperek, zabielam gęstą, kwaśną śmietaną, pieprzę jeszcze dodatkowo,
> dosalam jak trzeba, daję łyżkę Maggi, ja akurat lubię ten smak.
> Podaję z jajkiem na twardo w ćwiartkach.
>
Dzięki, popełnię niebawem :)
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-05-06 19:47:29
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!Justyna Vicky S. pisze:
>
> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:jo6joi$mgj$1@node2.news.atman.pl...
>> Justyna Vicky S. pisze:
>>>
>>> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
>>> wiadomości news:jo6h2u$jgu$1@node2.news.atman.pl...
>>>>
>>>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci,
>>>> ale szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem
>>>> oczywiście i z duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>>>
>>>>
>>> Kretyńsko się zapytam: jak robisz tą zupę? Narobiłaś mi smaka, a
>>> szczerze mowiąc nigdy nie gotowałam...
>>
>> Czemu kretyńsko? ;)
>
> Bo to zupa której jeszcze nigdy w życiu nie robiłam, a jako dziecko
> jadłam średnio chętnie. Natomiast teraz zachciało mi się i zamierzam
> zrobić :)
Ja się dopiero jako już dorosła kobieta przekonałam, że szpinak jest
smaczny, chociaż mama go robi od lat w taki sam sposób :)
>> Gotuję rosół na mięsie drobiowym, blanszuję szczaw na maśle, do
>> gotowego rosołu dodaję ziemniaki, jak zmiękną, dodaję szczaw,
>> posiekany szczypior, koperek, zabielam gęstą, kwaśną śmietaną, pieprzę
>> jeszcze dodatkowo, dosalam jak trzeba, daję łyżkę Maggi, ja akurat
>> lubię ten smak.
>> Podaję z jajkiem na twardo w ćwiartkach.
>>
> Dzięki, popełnię niebawem :)
No to powodzenia i smacznego :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-05-06 19:50:45
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:jo6kgo$mgj$4@node2.news.atman.pl...
> Justyna Vicky S. pisze:
>>
>> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
>> wiadomości news:jo6joi$mgj$1@node2.news.atman.pl...
>>> Justyna Vicky S. pisze:
>>>>
>>>> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
>>>> wiadomości news:jo6h2u$jgu$1@node2.news.atman.pl...
>>>>>
>>>>> Nie wiem, jak w sklepach, bo dostałam świeże zaopatrzenie od babci,
>>>>> ale szczaw już jest. Pierwsza szczawiowa zaliczona z jajkiem
>>>>> oczywiście i z duża ilością koperku i szczypiorku. Uwielbiam :)
>>>>>
>>>>>
>>>> Kretyńsko się zapytam: jak robisz tą zupę? Narobiłaś mi smaka, a
>>>> szczerze mowiąc nigdy nie gotowałam...
>>>
>>> Czemu kretyńsko? ;)
>>
>> Bo to zupa której jeszcze nigdy w życiu nie robiłam, a jako dziecko
>> jadłam średnio chętnie. Natomiast teraz zachciało mi się i zamierzam
>> zrobić :)
>
> Ja się dopiero jako już dorosła kobieta przekonałam, że szpinak jest
> smaczny, chociaż mama go robi od lat w taki sam sposób :)
Ja podobnie - kiedy sama sobie kupiłam i zrobiłam ;)
>
>>> Gotuję rosół na mięsie drobiowym, blanszuję szczaw na maśle, do gotowego
>>> rosołu dodaję ziemniaki, jak zmiękną, dodaję szczaw, posiekany
>>> szczypior, koperek, zabielam gęstą, kwaśną śmietaną, pieprzę jeszcze
>>> dodatkowo, dosalam jak trzeba, daję łyżkę Maggi, ja akurat lubię ten
>>> smak.
>>> Podaję z jajkiem na twardo w ćwiartkach.
>>>
>> Dzięki, popełnię niebawem :)
>
> No to powodzenia i smacznego :)
>
A dziękuję :))
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-05-06 20:01:01
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-06 21:06, Paulinka pisze:
> Na ciepło i chłodnik z botwiny... się rozmarzyłam.
Przecież już od dawna botwinkę sprzedaja na bazarkach. Już jadłam.
Szczawiowy barszczyk to mogłabym jeść codziennie. Nie znudzi mi się.
Musze zajrzeć na bazarek i kupić szczaw.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-05-06 20:01:31
Temat: Re: Gotujcie szczawiową!W dniu 2012-05-06 21:08, Paulinka pisze:
> Stokrotka pisze:
>> Gotuję mniej niż raz na 2 lata, i zawsze jest za kwaśna.
>
> No to nie dodawaj tyle szczawiu.
Albo dolej wody.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |