« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-09 19:02:07
Temat: GrzankiCzy ktoś wie jak przygotować grzanki np: do bulionu, zupy czosnkowej tak aby
nie rozmiękały zbyt szybko.
Gośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-10 02:47:59
Temat: Re: Grzanki
"jurek" <j...@p...onet.pl> wrote
> Czy ktoś wie jak przygotować grzanki np: do bulionu, zupy czosnkowej tak
aby
> nie rozmiękały zbyt szybko.
>
> Gośka
>
>
Taajemnica nie w sposobie przygotowania, lecz w rodzaju
pieczywa jakiego do tego uzyjesz. Nie moze to byc to lekkie
pieczywko tostowe z tego zawsze wyjdzie ciapa.
Powinna to byc dosc zbita bylka, nie waciana.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-10 12:41:02
Temat: Re: Grzanki> > Czy ktoś wie jak przygotować grzanki np: do bulionu, zupy czosnkowej tak
> aby
> > nie rozmiękały zbyt szybko.
> >
> > Gośka
> >
> >
> Taajemnica nie w sposobie przygotowania, lecz w rodzaju
> pieczywa jakiego do tego uzyjesz. Nie moze to byc to lekkie
> pieczywko tostowe z tego zawsze wyjdzie ciapa.
> Powinna to byc dosc zbita bylka, nie waciana.
> Ania
>
Zgadza się, najlepszy to jest czerstwy, prawdziwy chlebak nie żaden
"dmuchany".
Wtedy grzaneczki są rumiane i długo chrupkie :-)))
Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-12 13:34:48
Temat: Odp: Grzanki
Użytkownik "jurek" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:98b9ai$3fg$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś wie jak przygotować grzanki np: do bulionu, zupy czosnkowej tak
aby
> nie rozmiękały zbyt szybko.
Oprócz tego, że grzanki powinny być z chleba, to dobrze wrzucać je do
talerza, w którym już jest zupa, a nie zalewać grzanki tą zupą (najpierw
zupa, potem grzanki - nie wiem czemu, ale są wtedy dłużej chrupiące).
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-13 06:44:15
Temat: Re: GrzankiKatarzyna Kowalska <k...@p...gliwice.pl> wrote:
> Użytkownik "jurek" <j...@p...onet.pl> napisa" w wiadomości
> news:98b9ai$3fg$1@news.tpi.pl...
> > Czy ktoś wie jak przygotować grzanki np: do bulionu, zupy czosnkowej tak
> aby
> > nie rozmięka"y zbyt szybko.
> Oprócz tego, że grzanki powinny być z chleba, to dobrze wrzucać je do
> talerza, w którym już jest zupa, a nie zalewać grzanki tą zupą (najpierw
> zupa, potem grzanki - nie wiem czemu, ale są wtedy d"użej chrupiące).
> Pozdrawiam
> Kasia
Poza tym powstaje pytanie, czy grzanki w zupie maja byc chrupiace, czy
aczej wlasnie nasiaknac zupa i nabrac smaku.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-13 17:52:03
Temat: Re: GrzankiChyba chrupiace, prawda ?
Goska
>
>Poza tym powstaje pytanie, czy grzanki w zupie maja byc chrupiace, czy
>aczej wlasnie nasiaknac zupa i nabrac smaku.
>
>Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-14 06:57:43
Temat: Re: Grzankijurek <j...@p...onet.pl> wrote:
> Chyba chrupiace, prawda ?
> Goska
>
A dlaczego? Czy to "Gold Flakes" lub inne platki z reklamy dla dzieci?
Osobiscie lubie np. jak w klarownej zupe rybnej grzanki nasiakna plynem
i nabiora dodatkowego smaku.
To jest zreszta wlasnie kwesia gustu.
Historycznie ponadto rzec biorac, grzanka do zupy byla robiona z calej
kromki chleba i musiala nasiaknac, by sie latwo dzielila.
Interesujaca jest w tym aspekcie etymologia wyrazu "zupa" (ang. "soup",
fr. "soupe", niem. "suppe", wl. "zuppa" etc.) Wywodzi sie z
idoeuropejskiego korzenia seue- nasiakac, wchlaniac wode, i odnosi sie
do kawlka chleba maczanego w misce z plynem -- np. srodkowo angielskie
"soppe" i wspolczesne "sop".
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-14 09:38:45
Temat: Re: GrzankiUżytkownik "jurek" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:98lmn2$690$1@news.tpi.pl...
> Chyba chrupiace, prawda ?
A nie lubie chrupiacych!
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-14 17:14:33
Temat: Odp: Grzanki
Użytkownik jurek <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:98lmn2$690$...@n...tpi.pl...
> Chyba chrupiace, prawda ?
Nie lubie chrupiacych - dopiero kiedy nieco rozmiekna robia sie pycha :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |