Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grzyby marynowane po ikselsku. Re: Grzyby marynowane po ikselsku.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Grzyby marynowane po ikselsku.

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-10-11 15:14:48
Temat: Re: Grzyby marynowane po ikselsku.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Gil <g...@g...pl> wrote:
> In article <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>,
> i...@g...pl says...
>>
>> Grzyby marynowane.
>>
>> Uważam, że tradycyjna metoda z obgotowywaniem grzybów w słonej wodzie z
>> odlewaniem jej, po czym sporządzaniem osobnej wodno-octowej zalewy to
>> pozbawianie grzybów najważniejszej rzeczy - smaku. Większość tego smaku
>> wylewana jest z wodą, a reszta rozcieńczana zalewą. Tymczasem warto snak
>> ten zachować.
>>
>> Potrzebne:
>> Ulubione gatunki grzybów - osobno lub mieszane.
>> Ocet Kielecki 10-procentowy.
>> Sól, cukier do smaku.
>> Cebula, ziele ang., liście laurowe.
>>
>> Oczyszczone i starannie umyte oraz ewentualnie pokrojone na mniejsze części
>> grzyby solimy i podlewamy bardzo niewielką ilością wody, przykrywamy,
>> dusimy 15 minut pod przykryciem w powstałym obfitym sosie (zanim on się
>> wydzieli - delikatnie podważać przy dnie) ewentualnie uzupełniając go
>> wrzącą wodą do pierwotnej ilości w miarę odparowywania.
>> Po 15 minutach duszenia dodajemy cebulę w piórkach, liście laurowe, ziele
>> angielskie - przykrywamy i dusimy dalsze 5 minut. Wlewamy ocet do smaku,
>> wsypujemy cukier (ma być wyraźnie słodkokwaśno), zagotowujemy i znowu
>> próbujemy - ewentualnie doprawiamy octem, cukrem, solą aby uchwycić ten
>> właściwy balans.
>> Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
>>
>>
>> Opieńki na pierogi - na zimę.
>>
>> Opieńka to przepyszny grzyb na pierogi.............
>
> Wszystko fajnie oprócz tego, że opieńka to grzyb lekko trujący. Zaleca
> się go 2-3 razy obgotować i zlewać wodę. Ale jak komuś nie przeszkadza,
> że pewne substancje będa się kumulowac w wątrobie to czemu nie.....?
>
>
>

Pierwsze słyszę o tym. Ewidentnie mylisz opieńkę z OLSZÓWKĄ i tu, owszem,
zgadza się.
U mnie w rodzinie min. od kilku pokoleń je się opieńki - także w pierogach,
czyli duszone, więc bez obgotowywania. Ale oczywiście jeśli ktoś na obawy,
niech i opieńki obgotowuje. Prawdziwki takoż. I inne.


--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.10 Gil
12.10 XL
12.10 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.