Data: 2017-10-11 15:14:48
Temat: Re: Grzyby marynowane po ikselsku.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gil <g...@g...pl> wrote:
> In article <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>,
> i...@g...pl says...
>>
>> Grzyby marynowane.
>>
>> Uważam, że tradycyjna metoda z obgotowywaniem grzybów w słonej wodzie z
>> odlewaniem jej, po czym sporządzaniem osobnej wodno-octowej zalewy to
>> pozbawianie grzybów najważniejszej rzeczy - smaku. Większość tego smaku
>> wylewana jest z wodą, a reszta rozcieńczana zalewą. Tymczasem warto snak
>> ten zachować.
>>
>> Potrzebne:
>> Ulubione gatunki grzybów - osobno lub mieszane.
>> Ocet Kielecki 10-procentowy.
>> Sól, cukier do smaku.
>> Cebula, ziele ang., liście laurowe.
>>
>> Oczyszczone i starannie umyte oraz ewentualnie pokrojone na mniejsze części
>> grzyby solimy i podlewamy bardzo niewielką ilością wody, przykrywamy,
>> dusimy 15 minut pod przykryciem w powstałym obfitym sosie (zanim on się
>> wydzieli - delikatnie podważać przy dnie) ewentualnie uzupełniając go
>> wrzącą wodą do pierwotnej ilości w miarę odparowywania.
>> Po 15 minutach duszenia dodajemy cebulę w piórkach, liście laurowe, ziele
>> angielskie - przykrywamy i dusimy dalsze 5 minut. Wlewamy ocet do smaku,
>> wsypujemy cukier (ma być wyraźnie słodkokwaśno), zagotowujemy i znowu
>> próbujemy - ewentualnie doprawiamy octem, cukrem, solą aby uchwycić ten
>> właściwy balans.
>> Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
>>
>>
>> Opieńki na pierogi - na zimę.
>>
>> Opieńka to przepyszny grzyb na pierogi.............
>
> Wszystko fajnie oprócz tego, że opieńka to grzyb lekko trujący. Zaleca
> się go 2-3 razy obgotować i zlewać wodę. Ale jak komuś nie przeszkadza,
> że pewne substancje będa się kumulowac w wątrobie to czemu nie.....?
>
>
>
Pierwsze słyszę o tym. Ewidentnie mylisz opieńkę z OLSZÓWKĄ i tu, owszem,
zgadza się.
U mnie w rodzinie min. od kilku pokoleń je się opieńki - także w pierogach,
czyli duszone, więc bez obgotowywania. Ale oczywiście jeśli ktoś na obawy,
niech i opieńki obgotowuje. Prawdziwki takoż. I inne.
--
XL
|