Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:3hrLXIA+RfQW3EcpuPoBedClWOY=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59de1948$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Grzyby marynowane po ikselsku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<M...@n...neostrada.pl>
Date: 11 Oct 2017 13:14:48 GMT
Lines: 51
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.105.123
X-Trace: 1507727688 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5140 79.191.105.123:64253
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2939
X-Received-Body-CRC: 2154654251
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378933
Ukryj nagłówki
Gil <g...@g...pl> wrote:
> In article <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>,
> i...@g...pl says...
>>
>> Grzyby marynowane.
>>
>> Uważam, że tradycyjna metoda z obgotowywaniem grzybów w słonej wodzie z
>> odlewaniem jej, po czym sporządzaniem osobnej wodno-octowej zalewy to
>> pozbawianie grzybów najważniejszej rzeczy - smaku. Większość tego smaku
>> wylewana jest z wodą, a reszta rozcieńczana zalewą. Tymczasem warto snak
>> ten zachować.
>>
>> Potrzebne:
>> Ulubione gatunki grzybów - osobno lub mieszane.
>> Ocet Kielecki 10-procentowy.
>> Sól, cukier do smaku.
>> Cebula, ziele ang., liście laurowe.
>>
>> Oczyszczone i starannie umyte oraz ewentualnie pokrojone na mniejsze części
>> grzyby solimy i podlewamy bardzo niewielką ilością wody, przykrywamy,
>> dusimy 15 minut pod przykryciem w powstałym obfitym sosie (zanim on się
>> wydzieli - delikatnie podważać przy dnie) ewentualnie uzupełniając go
>> wrzącą wodą do pierwotnej ilości w miarę odparowywania.
>> Po 15 minutach duszenia dodajemy cebulę w piórkach, liście laurowe, ziele
>> angielskie - przykrywamy i dusimy dalsze 5 minut. Wlewamy ocet do smaku,
>> wsypujemy cukier (ma być wyraźnie słodkokwaśno), zagotowujemy i znowu
>> próbujemy - ewentualnie doprawiamy octem, cukrem, solą aby uchwycić ten
>> właściwy balans.
>> Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
>>
>>
>> Opieńki na pierogi - na zimę.
>>
>> Opieńka to przepyszny grzyb na pierogi.............
>
> Wszystko fajnie oprócz tego, że opieńka to grzyb lekko trujący. Zaleca
> się go 2-3 razy obgotować i zlewać wodę. Ale jak komuś nie przeszkadza,
> że pewne substancje będa się kumulowac w wątrobie to czemu nie.....?
>
>
>
Pierwsze słyszę o tym. Ewidentnie mylisz opieńkę z OLSZÓWKĄ i tu, owszem,
zgadza się.
U mnie w rodzinie min. od kilku pokoleń je się opieńki - także w pierogach,
czyli duszone, więc bez obgotowywania. Ale oczywiście jeśli ktoś na obawy,
niech i opieńki obgotowuje. Prawdziwki takoż. I inne.
--
XL
|