Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grzyby marynowane po ikselsku. Re: Grzyby marynowane po ikselsku.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Grzyby marynowane po ikselsku.



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:3hrLXIA+RfQW3EcpuPoBedClWOY=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59de1948$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Grzyby marynowane po ikselsku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<M...@n...neostrada.pl>
Date: 11 Oct 2017 13:14:48 GMT
Lines: 51
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.105.123
X-Trace: 1507727688 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5140 79.191.105.123:64253
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2939
X-Received-Body-CRC: 2154654251
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378933
Ukryj nagłówki

Gil <g...@g...pl> wrote:
> In article <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>,
> i...@g...pl says...
>>
>> Grzyby marynowane.
>>
>> Uważam, że tradycyjna metoda z obgotowywaniem grzybów w słonej wodzie z
>> odlewaniem jej, po czym sporządzaniem osobnej wodno-octowej zalewy to
>> pozbawianie grzybów najważniejszej rzeczy - smaku. Większość tego smaku
>> wylewana jest z wodą, a reszta rozcieńczana zalewą. Tymczasem warto snak
>> ten zachować.
>>
>> Potrzebne:
>> Ulubione gatunki grzybów - osobno lub mieszane.
>> Ocet Kielecki 10-procentowy.
>> Sól, cukier do smaku.
>> Cebula, ziele ang., liście laurowe.
>>
>> Oczyszczone i starannie umyte oraz ewentualnie pokrojone na mniejsze części
>> grzyby solimy i podlewamy bardzo niewielką ilością wody, przykrywamy,
>> dusimy 15 minut pod przykryciem w powstałym obfitym sosie (zanim on się
>> wydzieli - delikatnie podważać przy dnie) ewentualnie uzupełniając go
>> wrzącą wodą do pierwotnej ilości w miarę odparowywania.
>> Po 15 minutach duszenia dodajemy cebulę w piórkach, liście laurowe, ziele
>> angielskie - przykrywamy i dusimy dalsze 5 minut. Wlewamy ocet do smaku,
>> wsypujemy cukier (ma być wyraźnie słodkokwaśno), zagotowujemy i znowu
>> próbujemy - ewentualnie doprawiamy octem, cukrem, solą aby uchwycić ten
>> właściwy balans.
>> Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
>>
>>
>> Opieńki na pierogi - na zimę.
>>
>> Opieńka to przepyszny grzyb na pierogi.............
>
> Wszystko fajnie oprócz tego, że opieńka to grzyb lekko trujący. Zaleca
> się go 2-3 razy obgotować i zlewać wodę. Ale jak komuś nie przeszkadza,
> że pewne substancje będa się kumulowac w wątrobie to czemu nie.....?
>
>
>

Pierwsze słyszę o tym. Ewidentnie mylisz opieńkę z OLSZÓWKĄ i tu, owszem,
zgadza się.
U mnie w rodzinie min. od kilku pokoleń je się opieńki - także w pierogach,
czyli duszone, więc bez obgotowywania. Ale oczywiście jeśli ktoś na obawy,
niech i opieńki obgotowuje. Prawdziwki takoż. I inne.


--
XL

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.10 Gil
12.10 XL
12.10 XL
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Pytanie do Krakusów lubiących węgierskie smaki
Grzyby marynowane po ikselsku.
Coś do chleba ze słoika.
Powidła.
Kiszone jabłka.
Orkan.
Zupa krem z dyni
Takie tam o glutenie
Pizza wegetariańska.
Oszustwa hipermarketów.
Młody piernik
Masło - ile cię cenić trzeba?
Przemysł pogardy
back to the future cz. 1458751874315
Cudze chwalicie...
,,Wyklęty".
Islam w masonerii, masoneria w islamie. dr Krajski
Gasper Nkhata bay
Czy zmiana czasu jest dobra?
aA
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Głupota Petru
Jarosław Kaczyński
Dziś rocznica Fatimy
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Ile mililitrów krwi pobiera się do jednego badania?


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X